10 savjeta koji će vam pomoći da pripremite dijete na dolazak bebe

kako pripremiti dijete na dolazak nove bebe

Dolazak nove bebe u porodicu utiče na sve članove, a posebno na mališana koji dobija mlađeg brata ili sestru.

Mnogi roditelji ne znaju kako saopštiti djetetu ovu novost iz straha da ne postane ljubomorno i da se osjeća odbačeno pa odlažu sve do kasnog stupnja trudnoće. Da biste što bolje pripremili svog mališana na dolazak brata ili sestre treba da to činite na vrijeme a ovi savjeti će vam pomoći u tome.

1. Recite djetetu za trudnoću na vrijeme

Sadržaj:

Saopštite djetetu novost kada i ostalima. Naglasite da beba neće doći na svijet još mjesecima. Važno je da dijete sazna za i o trudnoći od vas, a ne o drugih. Takođe, pripremite se na pitanja.

2. Pričajte razumljivo

Jezik kojim djetetu objašnjavate novonastalu situaciju prilagodite njegovom uzrastu i razvoju. Recimo, ako imate dvogodišnjaka recite mu da “u maminom stomaku raste beba i da će mu ona biti braco ili seka”.

3. Zadovoljite znatiželju djeteta

Ako dijete ima dodatnih pitanja – odgovorite mu. Ali, ako je ravnodušno i ne pokazuje zanimanje za to što govorite nemojte insistirati na priči o novoj bebi, nego je uvodite postepeno.

4. Pomozite mu da izrazi svoja osjećanja

Neka djeca neće biti ljuta ni vesela kada im saopštite novost, nego jednostavno zbunjena. U tom slučaju pomozite im da izraze svoje osjećanja kroz crteže ili igru. Takođe, recite im da ih razumijete ako se ispostavi da su ljuti ili tužni.

5. Gledajte dječje slike

Unaprijed dijete upoznajte koliko su bebe male i krhke tako što ćete im pokazati njihove slike kad su bili mali. Takođe, ispričajte im kako ste ih morali hraniti, često držati i nosati…

6. Uključite dijete u pripreme

Uključite dijete u pripreme za dolazak nove bebe. Na primjer, prilikom spremanja odjeće, krevetića, a bilo bi sjajno kada biste ga mogli povesti na pregled da čuje otkucaje srca bebe.

7. Provodite vrijeme s malim bebama

Još jedan način da upoznate klinca sa bebama jeste da provodite vrijeme sa nekim ko ima malu bebu.

8. Posvetite mu posebno vrijeme

Mališani traže individualnu pažnju tako da bi bilo dobro da oba roditelja odvoje po pola sata dnevno koje će provoditi sami s djetetom, tokom trudnoće i poslije porođaja. U tom periodu mu dozvolite da samo izabere igru/aktivnosti u kojima ćete oboje učestvovati.

9. Obratite pažnju na jezik

Tokom trudnoće izbjegavajte izraze poput “beba”ili “nova beba”. Umjesto toga koristite “naša beba”, “tvoj brat”, “tvoja sestra”…

10. Spremite poklone

Fin način da ih povežete na samom početku jeste da razmijene poklone. Spremite poklon koji ćete dati starijem djetetu da ga pokloni mlađem, a njemu dajte poklončić u ime nove bebe.

Takođe, možete zamoliti nekog člana porodice da starijem djetetu donese neku sitnicu kako se ne bi osjećalo izostavljeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *