4 savjeta o ponašanju na internetu koja treba da date svojoj djeci

sigurnost djece na internetu

Djeca sve mlađe dobi koriste se elektronskim uređajima, a internet je postao dio života i onih najmlađih. Sva zabava je prešla u online svijet, pa je tako pravilna edukacija na temu ponašanja ne internetu i mjera bezbjednosti postala obavezan dio odrastanja i odgajanja.

U osnovne smjernice koje dajemo djeci više ne svrstavamo samo ono “Ne pričaj sa strancima” i “Dobro gledaj gdje prelaziš ulicu”, već i brojne druge stvari koje su apstraktnije a postoje u svijetu koji zovemo internet.

Zbog toga vam donosimo četiri konkretna savjeta o ponašanju na internetu koja treba da date svojoj djeci kada počnu da se koristi društvenim mrežama i da guglaju.

1. Sve na internetu je trajno

Roditelji se uglavnom fokusiraju na konkretne probleme, kao što je internet zlostavljanje, pornografija, prevare raznog tipa itd, ali važno je stvoriti makro sliku, odnosno objasniti djetetu suštinu nekih stvari. Prvo i osnovno, naravno, da je sve na internetu trajno i za zauvijek. Brisanje tvita i fotografije ne znači apsolutno ništa, pa zato postavljanje stvari treba da bude promišljeno. Naravno da je ovo veoma teško primjenjivo, jer svi mi griješimo u koracima i procjenama, ali barem djelimično uticanje na dječiju psihu i to da najprije razmisle o onome šta rade je ponekad dovoljno.

2. Roditelji su tu da pomognu

I ne samo roditelji, već svi odrasli, bliski ljudi. Čak i kada su djeca dovoljno dobro naučena o vrijednostima, svojevrsnim pravilima i informisana o opasnostima, potrebno je usaditi im u svijest da su roditelji tu da pomognu u svakom trenutku, bilo da je posljedica određenog djelovanja već nastupila ili može da natupi.

3. Nije istina sve šta je na internetu

Internet je prepun lažnih vijesti, fotošopiranih fotografija i iluzija, a djeca su sklona vjerovanju svemu šta vide. Što i ne čudi – jer zaista su vidjeli na Facebook-u ili YouTube-u. Ali koliko je to tačno i realno, to je sasvim druga priča. Objasnite im da je mnogo toga laž i da o svemu dobro razmisle ili pričaju sa vama prije nego donesu zaključke.

4. Ljubaznost je bitna

Naučite svoju djecu da budu ljubazna, kulturna i da se prema drugima odnose sa poštovanjem. Internet je prepun negativnosti, osuda i drskosti koja se krije iza avatara i lažnih imena, ali i onih pravih. Da bi se to promijenilo, nove generacije je bitno naučiti kulturi ponašanja na internetu i granicama koje postoje i u stvarnom svijetu, pa tako treba da budu prisutne i u ovom digitalnom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *