4 savjeta o ponašanju na internetu koja treba da date svojoj djeci

sigurnost djece na internetu

Djeca sve mlađe dobi koriste se elektronskim uređajima, a internet je postao dio života i onih najmlađih. Sva zabava je prešla u online svijet, pa je tako pravilna edukacija na temu ponašanja ne internetu i mjera bezbjednosti postala obavezan dio odrastanja i odgajanja.

U osnovne smjernice koje dajemo djeci više ne svrstavamo samo ono “Ne pričaj sa strancima” i “Dobro gledaj gdje prelaziš ulicu”, već i brojne druge stvari koje su apstraktnije a postoje u svijetu koji zovemo internet.

Zbog toga vam donosimo četiri konkretna savjeta o ponašanju na internetu koja treba da date svojoj djeci kada počnu da se koristi društvenim mrežama i da guglaju.

1. Sve na internetu je trajno

Sadržaj:

Roditelji se uglavnom fokusiraju na konkretne probleme, kao što je internet zlostavljanje, pornografija, prevare raznog tipa itd, ali važno je stvoriti makro sliku, odnosno objasniti djetetu suštinu nekih stvari. Prvo i osnovno, naravno, da je sve na internetu trajno i za zauvijek. Brisanje tvita i fotografije ne znači apsolutno ništa, pa zato postavljanje stvari treba da bude promišljeno. Naravno da je ovo veoma teško primjenjivo, jer svi mi griješimo u koracima i procjenama, ali barem djelimično uticanje na dječiju psihu i to da najprije razmisle o onome šta rade je ponekad dovoljno.

2. Roditelji su tu da pomognu

I ne samo roditelji, već svi odrasli, bliski ljudi. Čak i kada su djeca dovoljno dobro naučena o vrijednostima, svojevrsnim pravilima i informisana o opasnostima, potrebno je usaditi im u svijest da su roditelji tu da pomognu u svakom trenutku, bilo da je posljedica određenog djelovanja već nastupila ili može da natupi.

3. Nije istina sve šta je na internetu

Internet je prepun lažnih vijesti, fotošopiranih fotografija i iluzija, a djeca su sklona vjerovanju svemu šta vide. Što i ne čudi – jer zaista su vidjeli na Facebook-u ili YouTube-u. Ali koliko je to tačno i realno, to je sasvim druga priča. Objasnite im da je mnogo toga laž i da o svemu dobro razmisle ili pričaju sa vama prije nego donesu zaključke.

4. Ljubaznost je bitna

Naučite svoju djecu da budu ljubazna, kulturna i da se prema drugima odnose sa poštovanjem. Internet je prepun negativnosti, osuda i drskosti koja se krije iza avatara i lažnih imena, ali i onih pravih. Da bi se to promijenilo, nove generacije je bitno naučiti kulturi ponašanja na internetu i granicama koje postoje i u stvarnom svijetu, pa tako treba da budu prisutne i u ovom digitalnom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *