Da li vaša djeca unose dovoljno vode? Ovo je 5 načina da ih stimulišete!

djeca pijenje vode

Nikad nemojte davati djeci sok umjesto vode kako biste barem na taj način nadoknadili potrebnu tečnost u dječijem organizmu. Velike količine ovakvih zaslađenih napitaka mogu jako loše uticati na zdravlje djece, dok unos vode donosi samo benefite.

Naravno, to ne znači da morate u potpunosti zabraniti svom djetetu da popije sok koji voli, ali držite se određenih granica i probajte biti umjereni.

Brojna istraživanja su pokazala da je vrlo mali broj djece i adolescenata koji konzumiraju dovoljno tečnosti (čitaj: vode), što je veoma loše, složićete se. Gazirana i slatka pića ne mogu nadoknaditi vodu, a ujedno su blisko povezana sa problemom gojaznosti – dakle mnogo razloga da ih izbjegavate u svakodnevnoj upotrebi.

Ponekad zna biti teško djecu “nagovoriti” da piju vodu, tako da vam u nastavku donosimo savjete za što veći unos vode.

Spremite čašu vode kada znate da će trebati

Sadržaj:

Odnosno, ukoliko je dijete na rekreaciji, igra se u dvorištu, trči ili ima bilo koju drugu zamarajuću aktivnost, potpuno je očekivano da će u nekom trenutku ožedniti. Zato budite spremni i odmah im dajte čašu vode kako bi ugasili žeđ.

Nemojte u potpunosti zabraniti sokove

Kao što smo već naveli, nema potrebe da u potpunosti zabranjujete unos sokova. Neka izbor, ipak, budu prirodni sokovi i oni manje kalorični, a ponekad dopustite i gazirane napitke. Potpuno braneći nešto kod djece stvarate još veću želju da to konzumiraju. Naravno, nemojte pretjerati, jer se na ovaj način šteti zubima, utiče na gojaznost i cjelokupno zdravlje, te stvaraju loše navike.

U ovim situacijama djeci MORATE reći NE

Napravite prirodnu aromatičnu vodu

Ne kupujte aromatične vode koje su pune vještačkih zaslađivača. Napravite svoju sa prirodnim sastojcima, koja je ujedno i zdravija i ukusnija. U ove svrhe možete koristiti jagode, maline, limun, narandžu, krastavac, mentu, ili eksperimentisati sa nekim drugih voćkama i biljkama za koje mislite da će vaše dijete voljeti.

Neka dijete nosi flašicu vode u školu

U torbu sa ostalim stvarima pripremite i flašicu vode. Možete i one mini, dječije, koje nisu previše teške, ukoliko vas to brine. Na ovaj način stimulisaćete unos vode i izbjeći ćete kupovinu sokova u kantini/prodavnici za vrijeme odmora.

Ove namirnice pomažu djeci da bolje spavaju

Stavite čašu vode pored tanjira

Stavljanjem čaše vode pored tanjira prilikom svakog obroka ćete stimulisati dijete da pije vodu nakon jela, čime će stvoriti vrlo dobru naviku i povećati dnevni unos. Bilo da je doručak, ručak ili večera, užina ili slatkiš – čaša vode neka bude obavezan “dodatak.

I, na kraju, budite dobar unos kao i u svemu drugom. Onako kako se vi ponašate, šta radite, šta jedete i kakve navike imate – tako će i vaše dijete.

Zašto djeca slušaju bolje jednog roditelja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *