Farbanje kose u trudnoći: da ili ne?

farbanje kose u trudnoći

Nepisano je pravilo da trudnice ne bi trebale farbati kosu iz straha od štetnih hemikalija koje bi mogle uticati na razvoj fetusa. Ipak, kako je koncentracija ovih hemikalija u farbama za kosu jako mala, ono što bi svaka buduća mama htjela da zna jeste može li ova koncentracija ipak uticati na bebu.

Još uvijek ne postoje čvrsti naučni dokazi o rizicima farbanje kose u trudnoći. Treba imati na umu da su ova istraživanja veoma rijetka te da ih je veoma teško provesti.

Farbanje kose u trudnoći

Najveći dio brige oko farbanja kose u trudnoći potiče od hemikalija koje se nalaze u farbama za kosu. Najčešće su to amonijak i peroksid, toksične hemikalije koje su u farbama za kosu prisutne u jako malim količinama. Uprkos svom sastavu, farbe za kosu nisu opasne te se njihova upotreba ne zabranjuje u trudnoći.

Pored toga što se radi o jako niskim koncentracijama amonijaka i peroksida, boja ne ostaje dovoljno dugo u kontaktu sa kožom kako bi se apsorbovala u krvotok i dalje naštetila bebi. Iako prilikom farbanja, boja često dolazi i u kontakt sa čelom ili vlasištem- samo mala količina se apsorbuje u kožu.

Uprkos tome, ljekari preporučuju da sa farbanjem kose ipak sačekate kraj prvog trimestra, jer se u ovom periodu formiraju organi u fetusu.

Mjere opreza prilikom farbanja kose u trudnoći

Ukoliko ste zabrinuti zbog mogućih štetnih efekata, izaberite nježnije tretmane za kosu kako biste smanjili izloženost hemikalijama. Iako trajna farba za kosu možda daje najbolje rezultate, razmotrite i druge opcije poput boja za kosu bez amonijaka i bjelila. Druge sigurnije opcije uključuju prirodne biljne boje za kosu poput kane.

njega kose u trudnoći

Biranje nježnije boje za kosu je jedan od načina da zaštite bebu od izloženosti hemikalijama. Pored toga, imajte na umu određene mjere predostrožnosti prilikom farbanja kose.

Farba za kosu može stvoriti toksične pare, stoga se pobrinite da nanosite boju u dobro provjetrenom prostoru. Obavezno nosite rukavice za ruke kako biste smanjili količinu hemikalija koje dolaze u kontakt sa kožom.

Pažljivo čitajte uputstva i ne držite farbu na kosi duže nego što je potrebno. Nakon što ste završili farbanjem, dobro isprerite kosu i vlasište kako biste uklonili tragove boje.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *