Iznenadni i veoma česti simptomi tokom trudnoće

Iznenadni i veoma česti simptomi tokom trudnoće

Trudnoća je veoma uzbudljiv period u ženskom životu, ispunjen bezbrojnim fizičkim, emocionalnim i ostalim promjenama životnog stila. Trudnice često rade istraživanja, čitaju knjige ili se konsultuju sa prijateljima i porodicom kako bi utvrdile šta mogu očekivati ​​tokom naredniih devet mejseci i kako da se najbolje bore protiv simptoma koji mogu nastati.

Dok će iskustvo svake žene u trudnoći biti jedinstveno, ovo su neka od manje poznatih, ali čestih, zdravstvenih neprilika koje vas očekuju kada ostanete u drugom stanju:

Konstipacija

Pojedini uobičajeni uzroci zatvora među trudnicama uključuju povećanje nivoa progesterona, što utiče na pokretljivost crijeva, povećan pritisak od rastuće materice i preporučeno konzumiranje gvožđa. Da pomogli smanjenju konstipacije, žene mogu pokušati povećati unos vlakana i tečnosti i ograničiti dopunu željeza tri puta sedmično.

Kako se riješiti konstipacije u trudnoći

Glivične infekcije

Hormonske promjene koje dolaze sa trudnoćom često povećavaju šansu za razvoj vaginalne infekcije. Međutim, prema istraživanju sprovedenom u Danskoj 2016. godine, čak i pojedina, mala doza flukonazola (vodeća tableta na recept za liječenje gljivičnih infekcija) može povećati rizik od pobačaja. Posavjetujte se dobro sa vašim doktorom o terapiji prije nego što krenete u borbu.

gljivicna infekcija

Žgaravica

Žgaravica je najčešći problem tokom trećeg mjeseca trudnoće, jer rastuća materica vrši pritisak na stomak i mišićni ton se opušta. Kako biste si pomogli u smanjenju žgaavice, jedite manje, češće obroke tokom cijelog dana, sjedite ili stojite nakon obroka i izbjegavajte začinjenu, jaku i masnu hranu.

žgaravica

Proširene vene

Mnoge žene dobiju proširene vene tokom trudnoće. Kako se volumen krvi i materica povećava, dodatni pritisak se stavlja na vene u karlici, donjem ekstremitetu i rektalnom području. Podignite noge kako biste poboljšali cirkulaciju, izbjegavajte sjedenje ili stajanje u istoj poziciji na duže periode vremena i pokušajte da redovno vježbate, ako je to moguće.

proširene vene trudnoća

Rast kose i tijela

Kosa će vjerovatno rasti brže i deblje tokom trudnoće na mjestima koja nisu samo na glavi. Viši nivoi estrogena produžavaju fazu rasta kose, što dovodi do manjeg širenja. Sigurni načini da se oslobodite ovih neželjenih dlaka tokom trudnoće uključuju depilaciju i brijanje.

trudnoća kosa

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.