Kako ohrabriti bebu da prohoda?

kako ohrabriti bebu da prohoda

Između 4. i 15. mjeseca vaša beba će naučiti kako da sjedi kao i kako da napravi svoje prve samostalne korake. Za vrijeme ovog uzbudljivog perioda, potrebno je da ohrabrite svoju bebu da napravi prve korake kroz jednostavne igre i pohvale što je više moguće.

Faza 1.

Sadržaj:

Sjedenje (4-7 mjeseci)

Nakon što vaša beba počne samostalno da sjedi, počinje razvijanje mišića koji će joj kasnije pomoći i da samostalno stoji. U ovom periodu bebu učite da što više samostalno sjedi, tako što ćete sa njom igrati igre dodavanja lopte ili jednostavne igre slaganja dok beba sjedi.

beba sjedenje

Faza 2.

Puzanje (7-10 mjeseci)

U ovom periodu za bebu je jako važno da nauči kako da istovremeno pomjera ruke i noge. Ove vještine će vašim mališanima posebno značiti u periodu kada budu učili hodati. Podstaknite bebu da puže što više tako što ćete je pohvaliti i obrabriti za svaki učinjen pokret.

beba puzanje

Faza 3.

Podizanje (8 mjeseci)

Sada kada su snažnije i radoznalije, bebe ubrzo počinju da se podižu na noge pridržavajući se za namještaj ili roditelje. U ovom periodu potrebno je da im pomognete da pravilno održavaju ravnotežu. Pomozite im da se podignu sami, a zatim im pokažite kako da saviju svoja koljena i tako se spuste na pod. Ovako ćete im pomoći da ublaže bol pri padu kada budu počinjali da prave svoje prve korake.

beba podizanje

Faza 4.

Hodanje uz pomoć roditelja (8-9 mjeseci)

Bebe ubrzo nakon što se same podignu i ostvare ravnotežu, često nastoje i da same naprave svoje prve korake držeći vas za ruku. Na taj način oslobodiće se straha da kasnije i sami pokušaju. Vježbajte što je više moguće, jer što više vremena provedu na nogama, osjećaće se sigurnijim da sami naprave prvi korak.

beba pridržavanje

Faza 5.

Pridržavanje uz zidove (8-9 mjeseci)

U ovoj fazi beba već počinje da hoda pridržavajući se uz zidove i namještaj. Kako je u ovoj fazi vaša beba sve pokretnija, pobrinite se da je da je vaš životni prostor potpuno bezbjedan i siguran.

Beba hodanje 8 mjeseci

Faza 6. 

Samostalno stajanje (9-12)

Ako je vaša beba počela samostalno da stoji, znači da je razvila dovoljno osjećaja za ravnotežu kako bi uskoro mogla i da hoda. Sada je bitno da je ohrabrite i pomognete da što više stoji. Sjednite sa bebom na pod, zatim zajedno ustanite. Mjerite vrijeme koliko dugo može da stoji i pohvalite je nakon svakog pokušaja.

Beba stoji sama

Faza 7.

Prvi samostalni koraci (9-12 mjeseci)

Do prvih samostalnih koraka bebe potrebno je mnogo pohvale i ohrabrenja. Dok sjedite pridržavajte bebu i pomozite joj dok sama ne uspostavi ravnotežu, a kada se to desi pustite da hoda sama.

Beba prvi koraci

Faza 8. 

Hodanje (12-15 mjeseci)

Do ove faze potrebno je nebrojno puno pokušaja i padova. Imajte na umu da neke bebe u ovom periodu više vole da puzaju ili se još uvijek ne osjećaju dovoljno sigurnim da same prohodaju. U ovom periodu izbjegavajte da ih postavljate u sjedeći položaj, već ih podstaknite da se podignu na noge i sami pokušaju napraviti korake.

beba hodanje 1

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *