Kako se riješiti konstipacije u trudnoći

konstipacija trudnoća

Za vrijeme trudnoće naše tijelo prolazi kroz razne faze i promjene, zbog čega se ponekad možemo suočiti sa raznoraznim problemima i komplikacijama. Osim jutarnje mučnine i povraćanja, neke žene pate od konstipacije za vrijeme ovog perioda. Ovaj problem se dešava usljed hormonalnih promjena. Nivo progesterona je u trudnoći povišen što dovodi do opuštanja crijevnog mišića koji ne postiskuje dovoljno stolicu duž crijeva, što kao krajnji rezultat ima problem konstipacije.

Šta pomaže kod konstipacije u trudnoći?

Problem konstipacije u trudnoći može biti prevaziđen uz određene promjene u ishrani. Ukoliko konstipacija predugo traje može doći do opšte intoksikacije organzima usljed nedovoljnog pražnjenja crijeva i izbacivanja toksina. Toksini se zatim vraćaju nazad u krvotok što dovodi do snažnih glavobolja i osjećaja umora.

Hrana bogata vlaknima

U svakodnevnu ishranu ubacite hranu bogatu vlaknima poput žitarica, raznih sjemenki, graška i tamne čokolade. Vlakna će podstaći vaša crijeva da rade čime se eliminiše ovaj problem.

Pijte puno tečnosti

U trudnoći je jako bitno da unosite dovoljno tečnosti, zbog čega se svakoj trudnici savjetuje da popije najmanje osam čaša vode u toku dana. Dovoljno tečnosti u vašem organizmu obezbjediće pravilan rad digestivnog trakta.

Limun

Limun sadrži dovoljne količine antioksidanasa kao i vitamina C. Limun pomaže pri konstipaciji tako što zahvaljujući svojim sastojcima, povećava učestalost i snagu kontrakcija crijevnog mišića.

Kivi

Kivi sadrži podjednako dovoljno tečnosti kao i vlakana neophodnih da bi se savladao problem konstipacije, zbog čega ga je neophodno konzumirati svakodnevno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.