Kaše za bebe: Kada ih uvesti i koje namirnice odabrati?

najbolja hrana za bebe

Iako je dojenje preporučljivo bar do prve godine života, nakon šestog mjeseca života bebe, majčino mljeko više ne podmiruje sve potrebe bebe za vitaminima i hranjivim materijama. Zato je u periodu od četvrtog do šestog mjeseca potrebno uz dojenje dodavati i čvrstu hranu. Sve do prve navršene godine života, bebi će u prosjeku biti potrebno dodatnih 400 kalorija dnevno.

Uvođenje čvrste hrane ne znači da trebate prestati dojiti bebu, jer joj mlijeko i dalje pruža vitamine, gvožđe i proteine u lako svarljivom obliku, a koje kašice ne mogu još uvijek da nadomjeste.

Uvođenje čvrste hrane u ishranu je postepen proces, a s obzirom na to da bebin digestivni sistem prije šestog mjeseca još uvijek nije dovoljno razvijen, nikako ne biste trebali počinjati ranije.

Nakon četvrtog ili petog mjeseca, primijetićete da beba i sama pokazuje interes prema hrani, što je na neki način znak da je spremna za novi jelovnik. Ipak, u ovom periodu, što više budete odugovlačili sa uvođenjem čvrste hrane, smanjićete rizik od alergijskih reakcija.

Novija istraživanja pokazuju da bebe koje su ishrani prije petog mjeseca hranjene žitaricama imaju veći rizik od razvoja celijakije (netolarencije na gluten, pšenični protein), nego bebe kojima je ovaj tip namirnica uveden kasnije.

Zato bi se u ishrani beba do prve godine trebali naći prije svega određeno voće i povrće. Na početku, kada dajete bebi nešto što do tada nije jela, biće dovoljne dvije ili tri kašičice. Važno je da beba prvo osjeti i prihvati ukus hrane.  Ako beba izbacuje hranu iz usta, nemojte je forsirati. Imajte na umu da će ponekad biti potrebno i više pokušaja dok se konačno ne navikne i prihvati određen ukus hrane.

kase za bebe

Dopustite djetetu da samo pokaže koja količina hrane mu je dovoljna. Još jedan od razloga zašto ne trebate forsirati bebu je  i  refleks uz pomoć kog gura jezik naprijed kada ga nešto dotakne. U slučaju da na silu gurnete zalogaj u bebina usta, ona se može zagrcnuti,  uplašiti i njeno prvo iskustvo sa čvrstom hranom neće biti ugodno. Ovaj refleks se povlači između četvrtog i šestog mjeseca.

Takođe, imajte na umu da se ukus hrane koju ste jeli u toku trudnoće prenosio preko plodove vode do ploda. Iako nema garancije da će beba jednako voljeti hranu u kojoj ste vi uživali u toku trudnoće i perioda dojenja, raznovrsnost vaše ishrane će povećati šanse da i beba stekne zdrave navike u ishrani.

U nastavku teksta detaljno ćemo objasniti koje kaše za bebe su najbolje, u kom periodu se uvode, a na kraju ćemo sa vama podijeliti i nekoliko recepata za kaše koje će vaša beba obožavati.

Sokovi za bebe dobri od petog mjeseca

Sadržaj:

U ovom stadijumu uvodite jednu po jednu namirnicu u razmacima od nekoliko dana kako biste na vrijeme primijetili ukoliko beba ima alergijsku reakciju. Jedna od prvih namirnica koje biste trebali ponuditi bebi je jabuka ili kruška. U našim krajevima se ove voćke mogu pronaći u toku cijele godine, a na početku ih bebi možete davati kao sok, i to po jednu ili dvije kašičice. Nakon nedjelju dana bebi možete napraviti i kašicu od pasirane jabuke ili kruške.

sokovi za bebe kasice za bebe

Većina beba ovo voće prihvata sa oduševljenjem. Jedini problem koji može nastati je da kasnije odbija manje slatku hranu, kao što je povrće ili meso. Budite pažljivi kada se radi o vrstama i količini sokova. Bebe kojima se daju veće količine soka se zasite, pa kasnije ne osjećaju glad i odbijaju kašice.  Zbog nastale situacije im mogu nedostaju nutrijenti koji se uzimaju hranom. Takođe, napravite razliku između voćnog soka i voćnog napitka. Voćni sok čini 100 odsto voće, dok ga u voćnim napicima ima dosta manje, a dodati su im i zaslađivači i vještački ukusi.

Izbjegavajte napitke sa aromom voća kojima je dodat fruktozni sirup. Vodite računa i o raznovrsnosti. Kvalitetni su sokovi od kajsije, breskve, kruške i šljive jer sadrže beta karoten, vitamine A i B6, kao i gvožđe. Takođe, obratite pažnju i na količinu. Beba uzrasta od šest do 12 mjeseci ne bi smjela uzimati više od 120 ml voćnog soka dnevno, dok za djecu od dvije do četiri godine gornja  granica je 180 ml.

Zdrava hrana: Za bebe najbolje domaće kašice

Iako na tržištu postoji ogromna ponuda raznih vrsta hrane za djecu, za bebu je najbolje da pravite domaće kašice. Osim što možete samo birati najbolje i najkvalitetnije namirnice i tako tačno znati šta vaš mališan jede,  pravljenje domaćih kašica je jednostavno, a i uštedjećete dosta novca.

Za prve kašice za bebe najvažnije je da su namirnice kvalitetne i prirodno uzgojene. Ako koristite svježe voće i povrće, pobrinite se da su uzgajani bez upotrebe pesticida ili nekih drugih hemijskih supstanci koje mogu biti štetne za zdravlje djeteta. Kašice trebaju biti dobro izmiksane kako bi bile lakše za varenje, a kao osnovu za svaku kašicu od povrća koristite vodicu u kojoj se kuvalo povrće ili pirinač.

kasice za bebe

Mnogi roditelji se odluče da, nakon voćnih sokova, prva hrana koju ponude bebi bude kuvan krompir zbog slatkastog i prijatnog ukusa. Krompir se daje obaren bez ikakvih začina i dodataka. Takođe, odlična hrana za bebicu može biti i kuvana mrkva iz pileće supe koju prethodno niste solili. Možete je izgnječiti kašikom ili u blenderu, i dodati joj malo majčinog ili adaptiranog mlijeka.

Ukoliko ste u prilici, pokušajte i sa bundevom. Blagi i slatkasti ukus bundeve je idealan za neke od prvih susreta vaše bebe sa hranom. Jednostavno očistite parče bundeve i ispecite u rerni. U ohlađeno i ispasirano meso bundeve možete, a i ne morate dodati majčino ili adaptirano mlijeko i kašica za bebu je spremna.

Zdrava hrana za bebe je važna ne samo zbog pravilnog razvoja u najranijem dobu, nego i zbog sticanja navike pravilne ishrane koja je za dijete značajna kroz cijeli život.

Bebi kašice od mesa

Prema novim preporuka stručnjaka, meso se u ishranu bebe treba uvesti odmah nakon uvođenja jedne ili dvije vrste povrća. Za početak se preporučuju piletina i ćuretina, a zatim i junetina i teletina, i to pripremom “supice” u kojoj su se kuvali povrće i meso. Postepenost je preporučena kako bi se digestivni sistem bebe polako upoznao sa proteinima iz mesa koji su novi za bebin organizam.

Nakon nekoliko dana, možete početi blendirati komadiće kuvanog mesa sa povrćem. Ukupna dnevna količina mesa na početku, dakle kod bebe uzrasta od 6 mjeseci, ne bi treba prelaziti 10 do 15 grama, dok se kasnije može povećati na 30 grama. Kada dijete napuni godinu dana, preporučena količina mesa je 50 grama dnevno.

Ne preporučuje se miješanje mesnog obroka sa mliječnim proizvodima jer se na taj način stvaraju slabo rastvorljive soli koje mogu biti štetne za bubrege bebe, a osim toga, sprečava se resorpcija gvožđa i minerala iz crijeva.

kase za bebe meso

Meso za kašice bi trebalo biti pripremano tako da se sačuva što više hranjivih materija, a najbolje metode su pečenje u foliji i kuvanje na pari. Kako bi meso bilo sočnije, možete ga čak i marinirati u soku od jabuke. Vodite računama o tome da meso bude dobro kuvano ili pečeno, kao i da ga nakon termičke obrade dobro usitnite.

Kada dijete poraste dovoljno da može žvaka, postupno pređite sa miksanog na sjeckano meso i služite ga uz povrće. Vodite računa da u toku pripreme nije isušeno, jer tada postaje tvrdo ne samo za žvakanje nego i za probavu.

Potrudite se da uvijek koristite svježe meso, i to od mišića jer je najkvalitetnije, a nikako suhomesnate proizvode koji osim što sadrže ogromne količine soli, obiluju u aditivima, konzervansima i štetnim dodacima koji su u većini slučajeva opasni alergeni za bebe.

Riba u ishrani bebe

Iako je riba nekad svrstava u grupu namirnica koji su najčešći uzroci alergija kod beba, novije preporuke kažu da je ribu u jelovnik bebe najbolje uvesti već u devetom mjesecu života djeteta. U tom periodu bebi se daju male količine bijele ribe (pastrmka, oslić, zubatac i sl.) Osim što je riba bogata proteinima, ona predstavlja neprevaziđen izvor esencijalnih masnih kiselina, naročito omega-3 masnih kiselina. Sve to su dovoljni razlozi zašto bi se riba trebala naći na meniju ne samo odraslih, nego i beba, i to bar dva puta sedmično.

Recepti za kašice

Bebama uzrasta od šest do devet mjeseci dobro je davati kašice od pasiranog voća i povrća, kao i vrlo sitno isjeckano pileće, ćureće ili teleće kuvano meso, dva do tri puta dnevno. U nastavku vam donosimo nekoliko odličnih recepata za kašice koje ćete napraviti brzo i jednostavno, a pri tome su odlične za zdravlje vaše bebe. Takođe, riješićemo moguće nedoumice u vezi sa davanjem određenih namirnica djeci urasta do jedne godine.

Cvekla za bebe

Pasirana cvekla, sok od cvekle, ili bilo koja druga vrste hrane od ove namirnice se ne preporučuje bebama koje nisu navršile barem sedam mjeseci. Osim cvekle, trebali biste izbjegavati i zeleno lisnato povrće (uključujući i špinat), jer ove namirnice sadrže velike količine nitrata koji mogu da uzrokuju anemiju kod beba. U gotovim kašicama nitrati su uklonjeni, tako da su one bezbjednije, ali ipak i dalje se smatra da bi prednost trebali dati domaćim kašicama.

cvekla za bebe kase za bebe

U zimskim mjesecima bebi možete napraviti kašicu od cvekle i jabuke.

Sastojci:
Pola manje cvekle
Pola jabuke

Priprema:
Jabuku i cveklu ogulite i isjeckajte na manje komade. Kuvajte dok cvekla ne omekša. Pasirajte, a bebi je ponudite kada se ohladi. Umjesto jabuke možete koristiti krušku, ili je čak dodati ovoj kombinaciji.

Karfiol za bebe

Povrće kao što je karfiol i brokoli, bebama se ne daje prije sedmog mjeseca života. Nakon tog perioda, možete praviti pire od karfiola, brokolija i krompira.

Sastojci: 
1 krompir
pola šake cvjetova karfiola
šaka cvjetova brokule

Priprema:
Ogulite krompir, isjeckate ga na manje komade i stavite u šerpu sa malo vode. Kada voda prokuva, dodajte karfiol i brokulu. Poklopite posudu i kuvate petnaestak minuta dok svo povrće ne omekša. Na ovaj način, povrće će zadržati boju, shranjive sastoje, a i biće kuvano u isto vrijeme.
Na kraju procijedite, stavite u blender i izmiksajte. Ukoliko nemate blender, možete povrće izgniječiti viljuškom. Ukoliko vam se kaša čini pregustom, možete je razrijediti vodom u kojoj se kuvalo povrće.

Na isti način možete praviti kašice i od drugih vrsta povrća, pa tako, na primjer, sa navedenim povrćem možete kombinovati i mrkvu.

Pirinčana kaša za bebe

Davanje ove kaše kao prve čvrste hrane vašoj bebi je preporuka mnogih stručnjaka. Osim što je neutralnog ukusa, djeca je lako prihvataju, a olakšava i uvođenje drugih vrsta hrane.

pirincana kasa za bebe

Sastojci:
3 kafene kašičice pirinčanog griza
Prokuvana voda, vodica u kojoj se kuvalo povrće, majčino ili adaptirano mlijeko

Priprema:
Skuvan pirinčani griz pomješajte sa nekom od navedenih tečnosti i prohladite.

Ovu kašicu bebama možete davati i po dva puta dnevno, ujutru poslije dojenja i popodne.

Kašica od piletine i krompira

Ovu kašicu je najbolje davati kada je beba napunila šest mjeseci. Tamno meso ima više gvožđa od bijelog, ali ga je potrebno dobro termički obraditi.

Sastojci:
Jedan pileći batak
Jedan manji krompir
Jedna polovina mlade mrkve
Pola kašičice maslinovog ulja

Priprema: 
Očistite povrće, stavite ga u šerpu zajedno sa batakom, dolijte vode i kuvajte. Kada je meso dobro kuvano, skinite ga sa kostiju, odvojite i kožicu, a onda ga smiksajte zajedno sa mrkvom, krompirom i tečnošću u kojoj se sve kuvalo. Na kraju dodajte pola kašičice maslinovog ulja. Ohladite i kašica za vašu bebu je spremna.

Kašica od teletine za bebe od 6 mjeseci

Sastojci: 
30 grama teletine
1 supena kašika riže
Jedna polovina mrkve
Jedan listić peršuna
Pola kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Skuvajte teletinu, zajedno sa mrkvom i peršunom. Rižu skuvajte odvojeno, izmiksajte je, a onda joj dodajte kuvano meso i povrće. Sve dobro izmiksajte.
Ukoliko beba ima problema sa tvrđom stolicom, možete koristiti i rižu cjelovitog zrna, ali pri tome bi trebali imati na umu da se ova riža treba duže kuvati.

Voćne kašice za bebe

Voćne kašice se babama obično daju ujutru. Većina pedijatara preporučuje da se voće koje dajete bebi kuva dok beba ne napuni osam mjeseci, osim ako se radi o bananama, avokadu i sličnom voću. Ono kuvanjem postaje svarljivije i smanjuje se mogučnost nastanka stomačnih tegoba kod bebe.

kase za bebe voce i povrce

Voće se bebama prvo daje pasirano, kasnije gniječeno, a naposlijetku sitno sjeckano. Uvijek bebi dajte jednu vrstu voća, a nakon nekoliko dana uvodite drugu. Poslije možete miješati voće, ali pobrinite se da voćne kaše koje pravite bude bez dodatka šećera.

Kašica od banane

Sastojci:
Jedna oguljena zrela banana
Malo majčinog ili adaptiranog mlijeka

Priprema:
Oguljenu bananu ispasirajte, a zatim je zagrijte na pari da bi pustila što više soka. Po potrebi je razrijedite adaptiranim ili majčinim mlijekom, a zatim nahranite dijete.

Kašica od banane i jabuke

Sastojci:
Jedna jabuka
Jedna banana
Malo pirinčanih pahuljica

Priprema:
Jabuku kuvajte dok ne omekša. Procijedite i dodajte na kolutove isječenu bananu. U to dodajte jednu kašiku pirinčanih pahuljica i sve zajedno ispasirajte.

Kašica od šljiva i jabuka

Sastojci:
Jedna jabuka
Pet šljiva

Priprema:
Ogulite šljive i stavite ih u posudu sa vodom. Dodajte nasječenu jabuku, takođe oguljenu i sve zajedno kuvajte do 5 minuta. Uz pomoć štapnog misera ispasirajte voće i napravite kašicu.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *