Kilaža u trudnoći: Koliko je normalno da se udebljate?

kilaza u trudnoci

Sve one legende i priče o ishrani tokom trudnoće stvar su prošlosti kod većine mama, ali ipak treba da utvrdimo gradivo.

Buduće majke ne jedu za dvoje.

Kilogrami koji se povećavaju i nakupljaju dobri su i za mamu i za bebu.

Međutim, pojedine trudnice dobiju mnogo više kilograma nego što su očekivale, pa se postavlja pitanje koliko je to i kakvo normalno debljanje u trudnoći.

Na to i mnoga druga pitanja odgovorićemo vam u ovom tekstu. Bavićemo se usklađenim dobijanjem na težini, dijetama, načinom ishrane i mnogim drugim segmentima koji sigurno da zanimaju sve vas koje ste ostale u drugom stanju.

Normalno debljanje u trudnoći

Sadržaj:

Doktori ističu da je tokom trudnoće veoma važno jesti zdravo i izbalansirano. To doprinosi pravilnom razvoju bebe, jer ona dobija važne hranjive sastojke kroz sve ono šta majke unose u organizam.  Osim toga, navode da u trudnoći zaista ne treba jesti za dvoje, već samo nekih 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće.

U suštini od konstitucije prije trudnoće zavisi koliko kilograma žena treba da dobije u toku trudnoće. Pravilo je da žene dobiju između 5 i 15 kilograma, u zavisnosti od gore navedenog. Najčešće se u prvom mjesecu nagomila 1 do 2 kilograma. Ako pričamo o majkama koje očekuju blizance, onda će dobijena tjelesna težina biti veća.

debljanje u trudnoci po tjednima

1/3 dobijene kilaže tokom trudnoće predstavlja samu bebu, posteljicu i plodovu vodu, dok su preostale 2/3 zapravo promjene u tijelu koje ženu pripremaju za porod i dojenje koje dolazi nakon svega.

Svakako, dobijena težina se razlikuje od osobe do osobe i od trudnoće do trudnoće. Ista žena može u prvoj trudnoći dobiti značajan broj kilograma, a u drugoj dosta manji.

Dobiti kilograme ne znači ništa loše, ali ukoliko je cifra prevelika, odnosno ukoliko prelazi 20 kilograma, može nepovoljno uticati na cjelokupno zdravstveno stanje trudnice. To može uzrokovati dijabetes, povišen krvni pritisak kao i niz drugih problema.

Kilogrami u trudnoći kao stalni problem žena

Opsesija sa težinom tokom trudnoće nije nešto što je postalo popularno u posljednje vrijeme. I mnogo godina ranije pričalo se o toj pojavi i granicama normalnog debljanja tokom trudnoće.

Tokom tridesetih godina prošlog vijeka govorilo se da je povećanje težine za nekih 7 kilograma preporučeno. Šezdesetih i sedamdesetih godina se ta brojka povećala na 9-12 kilograma. Opsesija je vremenom rasla kako su kao poželjne predstavljane izuzetno mršave žene, a za “trudnoreksiju” uglavnom se krive poznati, zvijezde čija su tijela postala savršena odmah nakon porođaja.

Sve što se dešava sa ženom u tom periodu, pa i dobijanje na težini, su sasvim normalne pojave. Čak je nedovoljno povećanje težine znak povećanja rizika od niske porođajne težine djeteta i eventualno prijevremenog porođaja.

Sa druge strane, postoji i mogućnosti prevelikog povećanja težine, koji jednako nije dobar. Moguće je da nastanu komplikacije prilikom porođaja, da se pojavi gojaznost sa vremenom, kao i visok krvni pritisak. Moguće je i da dijete nije zdravo, ali, naravno, to nije uvijek slučaj.

Nemojte biti osoba kojoj je trudnoća izgovor za veći unos hrane. Vodite računa o svom tijelu, o tome šta konzumirate i koliko se krećete. Sve je to bitno za zdravlje vašeg djeteta.

Debljanje u trudnoći po tjednima

U nastavku pročitajte koliko debljanje se smatra normalnim u kojem tromjesečju trudnoće. Iznijećemo tačne kilaže koje predstavljaju regularan tok debljanja po sedmicama, kao i druge činjenice na ovu temu koje vam mogu biti od koristi.

Prvo tromjesečje

Do 12. nedjelje trudnoće, odnosno u prvom tromjesečju, trebalo bi da dobijete oko 1,5 kilogram, što je 15% od ukupne težine za koju se očekuje da ćete dobiti u trudnoći. Ovo pod uslovom da niste imali velikih problema sa mučninom i povraćanjem. Sve do 2 kilograma porasta smatra se idealnim porastom težine u ovom periodu.


Pročitaj još: Računanje trudnoće po sedmicama


Drugo tromjesečje

U naredna tri mjeseca težina doseže 25% od ukupnog povećanja. Idealno je da trudnice u 16. nedjelji trudnoće imaju oko 2,5 kilograma više od početne, normalne težine. Od 20. do 24. nedjelje dešava se najveći rast djeteta, a samim tim dolazi i do najvećeg dobijanja na težini. Tada je moguće da žene dobiju čak pola kilograma u toku jedne nedjelje. Idealno je da trudnice u 20. nedjelji imaju 3 kilograma više nego u početku, a u 24. nedjelju ta brojka iznosi 4,5 kilograma.

Treće tromjesečje

U trećem trimestru trudnice će dobiti preostalih 60% ukupnog rasta u toku ovih 9 mjeseci trudnoće. Idealna ukupna težina u 28. nedjelji je nekih 9 kilograma više od regularne težine žene. Do 32. nedjelje beba i dalje intenzivno raste, tako da sve vrijeme dobijate na kilaži, a odgovarajuće povećanje iznosi oko 11 kilograma od početne.


Više o 30. nedjelji trudnoće pročitajte ovdje.


Do 36. nedjelje se dobijanje težine smanjuje, tako da je moguće da između 32. i 36. nedjelje dobijete tek 1 kilogram. Sve o 34. trudnoći možete pročitati ovdje.

U 40. nedjelji je moguć gubitak na težini, što ujedno znači da je baba spremna da izađe vani, odnosno da ste vi spremni porođaj. Dakle, idealno je da pred sam kraj trudnoće žene dobiju oko 12 kilograma.Debljanje u trudnoci po tjednima

Ukupna dobijena težina

Vjerovatno vas zanima i od čega se sastoji ukupno dobijena težina, a odgovor možete pročitati u nastavku.

 • 9 % posteljica
 • 38 % dijete
 • 22 % krv i ostale tečnosti
 • 20 % materica, grudi, stražnjica, noge
 • 11 % plodova voda

Naglo debljanje

Kao što smo prethodno naveli, do naglog porasta težine dolazi u periodu između 20. i 24. nedjelje, kada u suštini beba intenzivno raste. Tada je moguće da se i do pola kilograma dobija na sedmičnom nivou, pa tako preporučena težina u 20. nedjelji iznosi 3 kilograma više od početne, a u 24. čak 4,5 kilograma.

Osim ovog slučaja, ostalo povećanje se dešava ujednačeno prema nedjeljama trudnoće i rastu bebe. Ukoliko primijetite neke nagle i velike promjene, potrebno je da se obratite doktoru.

Kako spriječiti debljanje u trudnoći?

U potpunosti spriječiti debljanje nije moguće, ali mi vam u nastavku donosimo savjete kako da to dobijanje kilograma bude u granicama normalnog i potrebnog.

 • Ako vas višak kilograma prati od ranije, i prije same trudnoće, razmislite o tome da ranije smanjite taj broj. Konsultujte se sa doktorima, nutricionistima i trenerima, kako bi vam pomogli sa stručnim savjetima.
 • Jedite manje porcije ali češće. Umjerenost je važna. Nije istina da treba da sada jedete duplo jer jedete i za bebu. Na vaše redovne kalorije koje su bile optimalne treba da dodate maksimalno još 350 kalorija. Vodite računa da jedete hranu koja je bogata proteinima i vlaknima, a izbjegavajte onu koja je puna masti i šećera. Povrće i voće je uvijek dobar odabir.
 • Povećajte količinu tečnosti koju unosite. Tako sprečavate i gojenje u trudnoći. Preporučuje se 8 do 10 čaša vode u toku dana. Tečnost pomaže i u problemu koje trudnice često imaju, a to su zatvor i nadimanje.
 • Ne morate izbjegavati jedenje ukusne a nezdrave hrane, ali ograničite porcije. Neka porcije budu dovoljne da zadovoljite potrebu za određenom hranom, ali se zaustavite na vrijeme.

ishrana u trudnoci

 • Ugljeni hidrati su poželjni u trudnoći, što znači da ne treba da ih izbjegavate. Oni pomažu ukoliko imate jutarnje mučnine, tako da unos žitarica, integralnog pirinča i crnog hljeba uvrstite u program. Tako će i vaša beba dobiti dovoljno hranjivih sastojaka.
 • Šetajte svaki dan. Lagano i ne dugo, ali šetajte. Pola sata je optimalno vrijeme.
 • Ukoliko ste prije trudnoće trenirali, fizičku aktivnost nastavite, ali se prilagođavajte promjenama u vašem tijelu i posavjetujte sa doktorom.
 • Ako ranije niste trenirali, opet možete da započnete sa tim i nakon što ste ostali trudni. Naravno, pazite na tip vježbi i potražite savjet stručnjaka oko toga šta da radite, kako i koliko.

Dijeta u trudnoći – da ili ne?

Trudnoća nikako nije period u kome treba razmišljati o dijeti. Nakon što se beba rodi imaćete dovoljno vremena da izgubite na težini, odnosno da uravnotežite svoju težinu.

Hrana koju unosite u svoj organizam hrana je koju uzima i vaše dijete, zato treba da dobro pazite na to šta i koliko jedete. Ukoliko ste imali kvalitetnu ishranu prije trudnoće, veće su šanse da ćete imati zdravu trudnoću.

dijeta u trudnoci

Kako bismo pomogli, daćemo vam u nastavku i nekoliko savjeta na kojima treba da zasnujete svoj način ishrane, a ujedno i razloge zašto ne treba da budete ni na kakvim režimima ishrane i dijetama.

Zašto dijeta u trudnoći nije dobra?

Najprije ćemo pričati o tome zašto dijeta nije dobra, odnosno objasniti vam da zaista nema potrebe da se uzdržavate od unosa masti i drugih namirnica.

Unosite više kalorija u toku dana

Trudnoća zahtijeva nešto veći unos kalorija nego inače, pri čemu je važan i unos masti. Zato dijeta nije proporučljiva ni u kom obliku. Raznoteža u unosu nutrijenata tokom rane trudnoće održava se na razvoj samog fetusa.

Trudnice se često odluče na smanjenje unosa masti, što je potpuno pogrešno. Uostalom, dobijanje na težini tokom trudnoće je potpuno normalno, prirodno i potrebno, jer dio te težine je zapravo težina bebe, posteljice i tečnosti.

Beba jede sve ono šta vi jedete

Ishrana vaše bebe zavisi od toga šta vi unosite u svoj organizam, što znači da treba da dobro pazite na namirnice. Morate konzumirati dovoljno proteina, minerala, masti, pa čak i ugljenih hidrata, samo nađite odgovarajuću dozu.

Ako se odlučite za dijetu, to znači da ćete često ostati bez potrebne količine gvožđa, folne kiseline i drugih vitamina i minerala, što ne dolazi u obzir. To može uzrokovati komplikacije u trudnoći, kao i povećati rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Stručnjaci ističu da dijete tokom trudnoće nikako nisu dobra opcija, jer hormoni u tom periodu mijenjaju metabolizam majkama, pa se brže pojavljuju ketoni koji su toksični za fetus kada dođe do smanjenja broja kalorija.

Dodatni kilogrami u trudnoći su dobar znak

U trudnoći morate jesti bolje i zdravije nego ikada, što znači da – ukoliko ste prethodno držali dijetu, sa prvim znakom trudnoće prestanite. Povećanje tjelesne težine zapravo je pozitivan znak u trudnoći, jer znači da dijete raste i razvija se.

kilogrami u trudnoci

Ukupno povećanje težine zavisi od brojnih segmenata, a koliko je uobičajeno možete pročitate na početku ovog teksta, gdje je izvedena i tabela u kojoj je naveden porast kilograma prema nedjeljama.

Žene koje su unosile manje ugljenih hidrata prije trudnoće, potrebno je da taj unos povećaju. Unos kalcijuma se takođe treba uvećati, i to dvostruko. Imajte na umu da mliječni proizvodi koji imaju manje masti zapravo sadrže više kalcijuma nego punomasni, a uz to imaju manju kalorijsku vrijednost.

Veći kalorijski unos uglavnom se postiže ugljenim hidratima, recimo hljebom, krompirom, pastama i slično. Ono šta treba da umanjite jeste količina šećera i ugljenih hidrata iz sokova i slatkiša koji su vam nepotrebni.

Moguće posljedice dijete u trudnoći

U nastavku ćemo vam ukazati na moguće posljedice držanja dijete tokom trudnoće.

Usporavanje razvoja bebinih organa

Beba i njeni vitalni organi se mnogo sporije razvijaju ukoliko trudnice drže dijetu i smanjuju unos kalorija i potrebnih namirnica.

Defekt neuralne cijevi

Osim slabijeg razvoja, postoji mogućnost i da se beba rodi sa defektom neuralnog kanala, poput hidrocefalusa i anencefalija. Ako u prvom tromjesečju držite dijetu, duplo je veći rizik da rodite bebu sa ovakvim defektima, a to što uzimate folnu kiselinu (koja je preporučljiva u trudnoći, a ovdje možete pročitati i zašto) i vitaminske suplemente ne smanjuje rizik.

Dijeta u trudnoci ishrana

Srčane bolesti

Činjenica koja je tokom vremena ustanovljena jeste da se mala porođajna težina i srčane bolesti koje nastaju u kasnijem periodu direktno povezani. Postoji dva puta veći rizik od pojave ovakvih bolesti ako je beba težinom dosta manja od potrebnog odnosno očekivanog, a jedan od razloga za to može biti i ishrana toko trudnoće.

Dijabetes

Veoma mršave trudnice povećavaju rizik od dijabetesa za bebe. Pod mršavim podrazumijevamo osobe čiji je indeks tjelesne mase manji od 20.

Gojaznost

U nekim novijim istraživanjima došlo se do zaključka da smanjen unos kalorija tokom trudnoće može da dovede do rađanja djece koja kasnije u životu imaju problem sa gojaznošću.  Ovo nastaje kao rezultat neravnoteže koja postoji u masnim ćelijama, a koja je uzrokovana manjkom hrane tokom trudnoće.

Šta jesti u trudnoći a ne ugojiti se?

Ne postoji tačan plan i program ishrane kojeg treba da se pridržavate. Ipak, do sada su određene namirnice i kombinacije namirnica pokazale svoju efikasnost. U skladu sa tim u nastavku vam preporučujemo obroke za različite dijelove dana.

Idealan izbor za doručak jeste pogačica napravljena od cijelog zrna žita ili same žitarice, voće i mlijeko. Osim toga, možete izabrati i omlet sa sirom i voće.

kako sprijeciti debljanje u trudnoci

Između glavnih obroka uzimajte užine, pogotovo u ranoj trudnoći kada prazan stomak dovodi do većih mučnina. Najbolje opcije za užinu su krekeri, sir i tost, voće ili jogurt. Tome možete dodati i malo badema ili grožđica, što će umanjiti i želju za slatkim.

Za ručak i večeru jedite meso sa salatom i povrćem, a možete uzeti i malo integralnog hljeba. Na salatu stavite maslinovo ulje, a prije glavnog jela možete napraviti i neku krem juhu.

Ne zaboravite na osnovna pravila:

 • Jedite često.
 • Jedite umjerene obroke.
 • Pijte mnogo vode.
 • Kombinujte različite namirnice, odnosno neka ishrana bude balansirana.
 • Smanjite unos rafinisanih šećera.

I kao finalni rezultat trebalo bi da se osjećate dobro vi, kao i da vaša beba raste i razvija se pravilno.

Težina u trudnoći ne smije da se smanjuje pilulama za mršavljenje!

Zapamtite i nikada ne pokušavajte – pilule za mršavljenje ne treba da koristite tokom trudnoće, čak ni ako na njima piše da su potpuno prirodne. Takve pilule uglavnom sadrže kofein i efedrin, koji umanjuju apetiti, povećavaju tjelesnu težinu i stimulišu nervni sistem u globalu.

Sve što unosite direktno utiče na bebu, a nemoguće je procijeniti kakve bi efekte moglo ostaviti, pogotovo u periodu kada se formiraju glavni organi poput srca i mozga. Izbjegavajte i vodene pilule koje dovode do dehidratacije i ujedno povećanja tjelesne temperature. Osim navedenih efekata, one mogu dovestu i do glavobolje, dijareje, umora i mučnine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *