Majčino mlijeko je najbolje za razvijanje mozga prerano rođenih beba

majčino mlijeko

Novo istraživanje pokazuje da prerano rođene bebe pokazuju bolji razvoj mozga kada se hrane sa majčinim mlijekom umjesto adaptiranom formulom.

Prerano rađanje se povezuje sa povećanom mogućnošću problema sa učenjem i razmišljanjem kasnije u životu, te promjenama u razvoju mozga, pokazuju istraživači na Univerzitetu u Edinburgu.

Prethodna istraživanja pokazuju da je prerani porod povezan sa promjenama u dijelu strukture mozga koji pomažu moždanim ćelijama komunicirati jedni s drugima, poznate kao bijela materija.

Za ovo istraživanje proučavano je skeniranje mozga magnetnom rezonancom 47 beba iz fokus grupe poznate pod imenom Theworld Edinburgh Birth Cohort.

Majčino mlijeko štiti od alergija?

Bebe su rođene prije 33 sedmice trudnoće. Skeniranje je izvršeno kada su dostigle termin ekvivalentnom uzrastu, u prosjeku 40 sedmica od koncepcije.

Istraživači su takođe prikupili informacije o tome kako su novorođenčad hranjena tokom intenzivne njege u bolnici – formula, majčino mlijeko ili mlijeko neke druge majke – donatora.

Istraživanje je pokazala da su bebe koje su konzumirale isključivo majčino mlijeko najmanje tri četvrtine dana provedenih u bolnici pokazale poboljšanu povezanost mozga.

Efekti su bili najveći kod beba koje su hranili majčinim mlijekom većinu vremena provedenog u intenzivnoj njezi.

“Naši rezultati ukazuju na to da je razvoj mozga u prvim sedmicama nakon preuranjenog rađanja poboljšan kod beba koja primaju veću količinu majčinog mlijeka”, rekao je profesor James Boardman, direktor istraživačke laboratorije Jennifer Brown na Univerzitetu u Edinburgu.

“Ovo istraživanje ukazuje na potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi shvatili ulogu ishrane ranog života za poboljšanje dugoročnih ishoda za prerano rođene bebe.”

“Majke prerano rođenih beba treba da doje svoje bebe u neonatalnoj njezi – ako su u mogućnosti i ako je njihova beba dovoljno zdrava da konzumira mlijeko – jer to može dati njihovoj djeci najbolju šansu za zdrav razvoj mozga “, zaključuje Boardman.

Kompletno istraživanje je objavljena u časopisu NeuroImage.

POVEZANE VIJESTI: Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.