Na rast ne utiče samo genetika?

djeca rast genetika

Vjerovali ili ne, genetika nije jedina koja utiče na visinu vašeg djeteta. Izraelska studija je pokazala da ljubav, pjesma i hrana jednako utiču na razvoj i rast!

Roditeljski geni jesu glavni ali ne i jedini faktor koji određuje koliko će djeca izrasti. Izraelski tim istraživača otkrio je da zdravlje i ishrana, zajedno sa porodičnim vezama i aktivnostima, utiču u približno istoj mjeri. Samo istraživanje vodio je profesor Hohberg, koji je ovu pojavu definisao i nazvao “plastičnost ili fleksibilnost” ljudskog razvoja.

Dr Džuli Grin, izvršni direktor organizacije Raising Children Network, koja se bavi pravilnim odgojem djece, tvrdi da “odnosi koje dijete gradi sa svojom okolinom, oblikuju i način na koji posmatra svijet oko sebe i druge sfere njegovog razvoja”. Osim toga, dodaje da u nježnim i toplim porodičnim odnosima leže temelji pravilnog dječijeg razvoja.

Drugi važan faktor je ishrana, a taj proces počinje još za vrijeme trudnoće. Djeca treba da pravilno mijenjaju način ishrane u skladu sa uzrastom, a već sa šest mjeseci može početi unos čvršće hrane.

Na kraju, aktivna igra i razvoj društvene interakcije igraju takođe bitnu ulogu još od malena. Prema riječima dr Grina  “vrijeme koje provodite sa svojom bebom u prvih godinu dana  šalje jasnu poruku djetetu da vam je stalo i samim tim razvija kod njega sigurnost i povjerenje u ljude. Osim toga, igranje sa bebom pomaže u razvoju njenog tijela i mozga, naročito ako je igra upotpunjena ritmom i pjesmom”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *