Odgovori na najčešća pitanja o seksu nakon porođaja

seks nakon porodjaja

Kao da briga o bebama nije dovoljna, novopečene mame često muče pitanja o seksu nakon porođaja. Uopštene preporuke psihologa su da bračni partneri nikako ne bi trebali zanemariti polne odnose poslije porođaja, iako im tada najčešće ispadnu s liste prioriteta. Posvećenost intimnom odnosu bračnih partnera od vitalne je važnosti za brak.

Ali, nije samo (ne)zainteresovanost problem, žene brinu i o fizičkom aspektu, a u nastavku su odgovori na najčešća pitanja o seksu nakon rođenja bebe.

1.​ Nakon koliko vremena poslije porođaja mogu imati seks?

Sadržaj:

Ginekolozi preporučuju suzdržavanje od seksa četiri do šest sedmica nakon porođaja. Ova preporuka važi bez obzira da li je porođaj obavljen prirodnim putem ili carskim rezom.

2.​ Da li je seks poslije porođaja bolan?

Nakon porođaja tijelo žene doživljava hormonalne promjene, a jedna od posljedica je suvoća vagine. Ali nemojte odustajati nego nabavite lubrikant na bazi vode. Takođe, nikako nemojte preskakati predigru.

3.​ Da li je seks nakon porođaja drugačiji?

Vaginalni mišići mogu oslabiti nakon prirodnog porođaja, pa samim tim može se smanjiti ugodan osjećaj trenja prilikom penetracije. Dobra vijest je da se mišići vagine vraćaju u normalan položaj, nekad odmah, nekad poslije nekoliko mjeseci. Za svaki slučaj radite Kegelove vježbe – stišćete vaginalne mišiće kao kad pokušavate zaustaviti mokrenje.

4.​ Kakvu zaštiti koristiti nakon porođaja?

Neke žene još uvijek misle da ne mogu ostati trudne ali to nije tačno. Ako ne želite odmah ponovo zatrudniti svakako koristite zaštitu. Uz konsultacije sa svojim ljekarom, odmah nakon porođaja možete koristiti pilule.

5.​ Kako vratiti/pojačati želju za seksom nakon porođaja?

Zapamtite da, iako ste dobili čitav niz novih odgovornosti, morate misliti o svom fizičkom i psihičkom zdravlju. Ako nemate sada želju za seksom, razgovarajte sa svojim partnerom, mazite se i ljubite, postepeno idite ka seksu.

Ako vas budu mučile promjene na tijelu, ostaci kilograma i razvučena koža, znajte da muškarci ne gledaju toliko kritično na te stvari. S druge strane, obratite pažnju na bujnije grudi, sjajniju kosu i blistaviju kožu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *