Putovanje tokom trudnoće: evo šta je potrebno da znate!

putovati tokom trudnoce

Ako se pitate da li je sigurno putovati toko trudnoće – kratak odgovor je “da”. Putovanje avionom tokom trudnoće generalno neće predstavljati prijetnju vašoj bebi. Ako niste sigurni da li ste trudni, pročitajte ovdje koji su rani znakovi trudnoće.

“Putovanje tokom trudnoće je briga mnogih žena”, kaže Dr Sarah Reynolds, konsultantski asistent i ginekolog u bolnici NHS Trust Bedford. “Ali ako vaša trudnoća nema komplikacija, onda nema razloga zašto ne možete da putujete bezbjedno, sve dok obratite pažnju na mjere predostrožnosti”.

Kada je bezbjedno putovati u trudnoći?

Sadržaj:

putovanje tokom trudnoće

Uvijek se konsultujte sa svojim doktorom prije polaska na putovanje, posebno ako planirate putovati avionom. Nivoi iscrpljenosti i mučnine imaju tendenciju da budu jači tokom rane faze trudnoće (12-15 nedjelja), tako da mnoge žene izbjegavaju letove avionom tokom ovog perioda. Rizik od pobačaja je veći tokom prva tri meseca, bez obzira da li putujete ili ne.

Putovanje tokom posljednjih mjeseci trudnoće može biti jednako iscrpljujuće i neudobno, tako da se mnogim ženama savjetuje da je najbolje da putuju sredinom trudnoće, između četvrtog i šestog mjeseca.

Ako ste navršili 28 sedmicu trudnoće, većina aviokompanija može tražiti pismeno odobrenje vašeg doktora koje potvrđuje da ste dobrog zdravlja i da imate normalnu trudnoću, kao i očekivani datum porođaja.

Isto tako većina aviokompanija možda neće dozvoliti da letite nakon 37 sedmice trudnoće, ili nakon 32 sedmice ako imate blizance, jer je vjerovatnoća porođaja veća tokom ovog perioda (bez obzira da li putujete ili ne).

Prije nego što rezervišete karte, provjerite da li će vam avio-kompanija i osiguranje dozvoliti da putujete dok ste trudni. Ali ograničenja oko putovanja tokom trudnoće variraju u zavisnosti od avio kompanija.

avio kompanije

Koji su rizici putovanja tokom trudnoće?

Najbolje vrijeme za putovanje zavisi od toga kako se osjećate. Mnoge trudnice žele da putuju tokom drugog tromjesečja. U tom trenutku, možda nećete imati toliko jutarnjih mučninaili i biti umorni kao što ste bili na početku trudnoće. Dok se vaš stomak povećava, i dalje vam je udobno da se krećete. Dok se približavate porođaju, hodanje, sjedenje i spavanje može biti vrlo neprijatno.

Vakcine

Oba­ve­za vak­ci­na­ci­je prije od­la­ska u ne­ku ze­mlju za­vi­si od du­ži­ne pla­ni­ra­nog za­dr­ža­va­nja u toj zemlji. Uko­li­ko pla­ni­rate za­dr­ža­va­nje kra­će od šest mje­se­ci, ka­kva su naj­če­šće tu­ri­stič­ka pu­to­va­nja, me­đu­na­rod­nim pro­pi­si­ma se re­gu­li­še sa­mo oba­ve­za vak­ci­na­ci­je pro­tiv žu­te gro­zni­ce.

Neke od vakcine uključuju:

BCG (vakcinacija protiv tuberkuloze)
MMR (zauške, boginje i rubela)
Oralni polio (dio vakcine od 6 u 1 za dijete)
Oralni tifus
Žuta groznica
Ako vam je nemoguće izbjeći putovanje u zemlju koja zahtijeva vakcinaciju, obratite se svom doktoru koji će moći da vam ukaže na sve rizike i koristi od vakcina koje su vam potrebne.

Zika virus

zika virus

Zika se širi od komaraca i predstavlja ozbiljan rizik za trudnice, a dokazi pokazuju da to može izazvati poteškoće u trudnoći uključujući mikrocefaliju (stanje u kojem je beba rođena sa neuobičajeno malom glavom, koja može biti povezana sa abnormalnim razvojem mozga).

Zika je do sada prijavljena u sljedećim oblastima:

Južna i Centralna Amerika
Karibi
Afrika
Dijelovi južne i jugoistočne Azije

Kada biste trebali tražiti medicinsku negu tokom putovanja?

glavobolja u avionu

Ako imate bilo koji od ovih znakova i simptoma tokom vašeg putovanja, odmah tražite medicinsku pomoć:

  • Bolovi u stomaku ili grčevi
  • Kontrakcije (kada mišići u materici postanu čvrsti, a zatim se opuste)
  • Teška glavobolja
  • Oticanje nogu ili bolovi u nogama
  • Vaginalno krvarenje (kada krv izlazi iz vaše vagine)
  • Problemi sa vidom

Kada je pravo vrijeme za prvo putovanje sa bebom?

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *