Spavanje bebe: idealna poza, vrijeme i okolina za spavanje

spavanje-bebe-uspavljivanje

Strah od dolaska novorođenčeta u dom je uvijek prisutan. Ne postoje budući roditelji koji se nisu naslušali priča o neutješnom plakanju i neprospavanim noćima u prvim bebećim mjesecima. A, osim tog problema, spavanje bebe je izuzetno bitno i predstavlja većinsku aktivnost u danu novorođenčeta.

Bebin ritam spavanja i jedenja može biti izuzetno težak i naporan, ali jednom kada se uspostavi, vaša beba će biti redovno i zdravo nahranjena i u dubokom snu, pri čemu će poštediti svoje roditelje velikih muka. Zato dobro obratite pažnju na to kakve potrebe ima vaša beba i kakve navike ćete stvoriti sa njom.

Koliko bebe spavaju?

Sadržaj:

Jedno od najvećih i najčešćih pitanja jeste ono da li beba dovoljno spava i koliko joj je sna u globalu potrebno. Činjenica je, naravno, da je san kao i sve ostalo na individualnom nivou, pa tako svako dijete ima drugačije potrebe. Međutim, postoje određeni rasporedi koji regulišu koliko je bebi u kojoj dobi sna dovoljno.

Novorođenče: Tek rođena beba većinu svog vremena provodi spavajući, pa tako imate osjećaj kako su prespavale cijeli dan, ali kako protiče vrijeme tako se produžava spavanje bebe tokom noći a smanjuje ono preko dana.

Pročitajte još: 10 pitanja o prvoj sedmici novorođene bebe

Do 1 mjesec starosti: Bebama do mjesec dana starosti se sve vrti oko spavanja. Dnevno barem oko 15-16 sati provedu u snu. To je uglavnom 8 sati spavanja tokom noći i 7 tokom dana, sve sa prekidima zbog hranjenja i presvlačenja.

Do 3 mjeseca starosti: Bebi je i dalje potrebno oko 15 sati sna, ali se period spavanja tokom noći produžava, kao što smo prethodno naveli. To naravno znači i nešto manje sna u dnevnim satima.

Do 6 mjeseci starosti: Spavanje noću se i dalje produžava na uštrb dnevnog spavanja. Sada je bebi potrebno između 14 i 15 sati sna. Danju je beba sada mnogo življa.

Do 9 mjeseci starosti: Bebe stare do 9 mjeseci spavaju oko 11 sati noću i mnogo se rjeđe bude nego ranije. Izuzetak su periodu kada im izrastaju zubi, kada osjećaju glad ili ako im ne odgovara kućna temperatura. Sve to može uzrokovati češća buđenja.

Do 12 mjeseci starosti: Spavanje u toku dana je u ovoj fazi svedeno na svega 2-3 sata, i to uglavnom u popodnevnom terminu. Tokom noći san sada traje oko 10-11 sati u kontinuitetu, sa sve rjeđim buđenjima.

Kako naučiti bebu da spava?

Imati dobar raspored i uspostaviti dobar ritam djeteta je izuzetno bitan. Naime, od velike je važnosti da se vrijeme hranjenje ne podudara sa potrebom za spavanje. Kvalitetna sinhronizacija ove dvije najveće potrebe beba će riješiti mnoge probleme samim roditeljima u njihovim obavezama i poslovima, ali i odmaranju.

Previše sna u toku dana prouzrokovaće češća buđenja u toku noći, što je sasvim logično. Sa druge strane, premalo dnevnog sna može uticati razdražujuće na vaše dijete, koje će usljed toga zaspivati teže, odnosno samo kad ih iscrpljenost savlada.

Prvih bebećih dana je otprilike dva sata budnosti prije ponovnog zaspivanja optimalno. Sve preko toga bi bilo previše i beba bi bila preumorna. Ukoliko beba bude budna i kraće od toga, nema razloga za brigu. To jednostavno znači da joj je potrebno više sna, a ta potreba će se vremenom smanjivati.

Ipak, ukoliko vidite da postoji razlika u budnosti tokom dana i tokom noći, onda biste trebali da podstaknete dužu budnost u toku dana, kako noću ne bi došlo do prečestih buđenja.

spavanje-bebe-na-ledjima

Kako biste svoju bebu naučili da spava, u nastavku donosimo nekoliko savjeta i koraka koji će olakšati uvođenje navike i usklađivanje bioritma.

Spavanje ne treba da bude prikazano kao kazna

Spavanje nije kazna, spavanje je lijepo. Tako treba da to predstavite djetetu, jer san jeste nešto ugodno i potrebno.

Napravite mirnu atmosferu

Trebalo bi da se pobrinete da atmosfera u kući bude što mirnija i laganija. Prigušite svjetla, budite tihi i ne lupajte. Tako će beba lakše uočiti razliku između dana i noći, pa tome prilagoditi ritam spavanja.

Neka beba sama zaspi

Već nakon 6 sedmica starosti pokušavajte sa samostalnim uspavljivanjem bebe. Šta to znači? Položite bebu koja je vidno pospana ali još uvijek budna u krevetić. Trebalo bi da tako sama zaspi i stvori naviku da se samostalno uspava. U nastavku ćete moći pročitati još savjeta na ovu temu.

Izbjegavajte uspavljivanje na prsima

S tim u vezi, izbjegavajte da bebu uvijek nosite na prstima i da joj dajete bočicu pred spavanje. Time će se stvoriti navika kod bebe, pa drugačiji vid uspaljivanja neće dolaziti u obzir. Bebu nahranite uvijek prije nego pređe kritičnu granicu pospanosti.

Noćna buđenja nisu uvijek potreba za hranom

Iako se u početku, dok je beba još malena, buđenje noću uglavnom dešava zbog gladi, sa rastom se uzročnici mijenjaju. Neće svako buđenje nužno značiti da je vaše dijete gladno. Zato dobro posmatrajte bebu i pokušajte uvidjeti koja je razlika odnosno koje je buđenje uzrokovano glađu.

Ustaljen vremenski raspored je bitan

Kreiranje rasporeda i ponavljanje rituala pomaže u shvatanju kada je vrijeme za spavanje. Ponavljanje u globalu utiče na to da beba uvidi šta, kad i kako treba da radi, pa tako i jede i spava. Dok ne nauči – ponavljajte, ponavljajte i ponavljajte.

Previše spavanja nije dobro

Previše spavanja u toku dana zaista nije dobro. Šestomjesečna beba trebala bi biti budna najmanje 4 sata prije nego što je smjestite na spavanje. To će uzrokovati dovoljno pospanosti za naredni san.

Opuštenost majke se prenosi na bebu

Što je majka opuštenija, to se i beba bolje osjeća. Vrijeme dojenja zato koristite za odmaranje i prihvatite pomoć kad god možete. Ako ste vi puni energije i ako se dobro osjećate, i vaša beba će uz vas.

Uspavanke za ljepše snove

Slatke, kratke uspavanke će svakako prijati vašem djetetu i uticaće na ljepši i prijatniji san. Probajte sa nekim poznatim pjesmicama, smišljajte svoje ili pustite neku klasičnu laganu muziku. Sve ovo može da bude kvalitetno pomagalo da vaša beba brže i lakše zaspi.

Uspavljivanje bebe

Svaka beba ima drugačiji ritam spavanja i svakoj odgovaraju drugačije tehnike uspavljivanje. Ili, da budemo precizniji, svaka se navikne na drugačiju tehniku. Kako bismo vam pomogli da što uspješnije uspavate bebu u trenucima kada znate da treba da spava, ali nije pretjerano zainteresovana za takvu (ne)aktivnost, slijedite neke od sljedećih metoda.

uspavljivanje-bebe-spavanje-bebe

Prva metoda uspavljivanja

Prva metoda predstavlja ponavljanje niza radnji sve dok ne utiču na bebu tako da je uspavaju. Sastoji se iz četiri koraka:

 1. Uočite zijevanje, trljanje očiju, kenjkanje ili neke druge znakove koji pokazuju da je vaša beba pospana.
 2. Bebu spustite u krevetac prije nego zaspi, odnosno dok je još uvijek budna ali tik pred spavanje.
 3. Ukoliko se desi da neće da zaspi, već počne sa plakanjem i gunđanjem, podignite je, umirite tihim “ššš” i ponovo spustite.
 4. Svaki put kada se ovo gunđanje ponovi, i vi ponovite gore navedenu radnju koja se sastoji iz podizanja, tihog “ššš” i spuštanja. Nakon nekoliko ponavljanja trebalo bi da vaša beba uspješno utone u san.

Ukoliko budete uporni i usavršite ovu metodu, bebi će poslije biti dovoljno jedno “ššš” da prihvati spavanje kao jedinu opciju.

Ova metoda je pogodna i za mamu i za bebu, nije mnogo stresna i naporna, ali period navikavanja može da traje i do nekoliko nedelja, potrebna su konstanta ustajanja iz kreveta, a i mamina leđa su na udaru zbog stalnog saginjanja i podizanja djetata.

Druga metoda uspavljivanja

Druga metoda je nešto napornija, ali istovremeno i djelotvorna, tako da se isplati. Suština se sastoji u tome da produžavate vrijeme plakanja bebe tako što nećete ustajati i prilaziti odmah kada beba zaplače. Potrebno je da prođe nešto više vremena između početka plakanja i vaše reakcije. Slijedite sljedeće korake:

 1. Okupajte vašu bebu, presvucite je, nahranite i potom smjestite u krevetac, a vi naspustite prostoriju.
 2. Kada zaplače, jer u većini slučajeva hoće, sačekajte neko vrijeme (recimo 5 minuta) prije nego što uđete u sobu. Po ulasku joj samo priđite, ušuškajte je i pomazite. Bez podizanja iz kreveta. Onda napustite prostoriju.
 3. Opet je velika vjerovatnoća za plakanje, ali sada čekajte duže nego prošli put i ponovite proceduru. Zapamtite, bez podizanja bebe iz njenog kreveta.
 4. Postupak ponavljajte dok beba ne zaspi, produžavajući svaki put vrijeme reagovanja.

Već nakon nekoliko noći mogući su konkretni rezultati, ali loša strana je to što većina majki ne može da trpi bebin plač, pa je izdržavanje cijelih 10 minuta skoro nemoguća misija. Za ovu metodu krucijalne su jaka volja i izdržljivost. Ako to imate, ne ustručavajte se da baš nju koristite. Isplatiće se.

Takođe, imajte na umu da, ukoliko bebu tokom dana konstantno imate u naručju, rezultati neće biti najbolji.

spavanje-beba-uspavljivanje

Treća metoda uspavljivanja

Suštinski je veoma slična prethodnoj, ali nešto pojednostavljena. Sastoji se iz narednih koraka:

 1. Kao i u drugoj metodi, bebu smjestite na spavanje, pomazite je i napustite prostoriju. Nakon 1-2 minute se vratite – prije nego što beba zaplače.
 2. Ukoliko nije zaspala i vidite da je na putu da se rasplače, sačekajte da krene plakati i potom je pomazite i izgovorite neke umirujuće riječi. Čim se umiri, prestanite sa tješenjem ali ostanite još minut-dva pored nje, pa zatim napustite prostoriju.
 3. Beba i dalje protestuje? Sačekajte nekoliko minuta, preciznije četiri, pa ponovite cijeli proces.
 4. Postupak ponavljajte sve dok beba ne zaspi, a onda je okrenite na leđa, pokrijte i izađite. Ako ne zaspi – dajte joj vode ili da sisa, pa opet sve ponovite.

Treća metoda je sjajan odabir za sve one mame koje ne mogu slušati bebin plač (jer su slabe na njega), ali je, iako je uspjeh zagarantovan, mnogo vremena potrebno za postizanje rezultata.

Četvrta metoda uspavljivanja

Četvrta metoda je uspostavljanje ritma spavanja. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, ova posljednja metoda je najdjelotvornija, ali takođe iziskuje trud i vrijeme prije nego se pojave konkretni rezultati. Četiri koraka četvrte metode su:

 1. Ključ je u stvaranju ritma u spavanju. Potrebno je stvoriti šablog nakon kojeg će djetetu vremenom biti jasno kada je vrijeme za spavanje.
 2. Najuobičajniji šablon je onaj koji se sastoji iz kupanja, oblačenja, hranjenja, nekog vida priče za laku noć ili pjesmica, i na kraju smještanje u krevetić kada je beba u “samo što sam zaspala” stanju.
 3. U slučaju da se beba budi tokom noći – priđite joj, pomazite je, ljuljuškajte (samo krevetac, bez dizanja nje iz istog). Tokom svega ovoga nemojte ništa pričati. Tišina noću je izuzetno važna. Naučiće je da razlikuje dan od noći.
 4. Nakon dvije do tri nedelje ponavljanja ove procedure, beba će početi zijevati u tačno određeno vrijeme i sama će tražiti da je smjestite u krevetić. Tako spavanje bebe postane navika i stvori se dobra rutina

Kao što je već navedeno, po mišljenju stručnjaka ova metoda je najbolja opcija. Uz to, nije stresna i ne iziskuje previše truda, a šablon prilagođavate onome šta vama odgovara. Ipak, neke od loših strana su i to da sve roditeljske aktivnosti treba da budu podređene zadanom cilju. Srećom, kada cilj postignete, vremena će biti na pretek za sve druge želje i potrebe.

Navedene metode ne pomažu?

Bez panike! Ponekad jednostavno ne može sve ići od ruke iz prve. Pauzirajte nekoliko dana, pa pokušajte opet. Izaberite metodu na osnovu ličnih preferencija i mogućnosti, kako bi vas što manje remetila, i ne odustajte!

Spavanje bebe na stomaku – da ili ne?

koliko-bebe-spavaju-spavanje-bebe

Brojna istraživanja su rađena na temu poza novorođenčadi tokom spavanja, a rezultati kažu da roditelji veoma često čine greške koje su velike i neprihvatljive. Naime, mnogi misle kako je spavanje bebe na stomaku ne samo sigurno već i poželjno. To je ipak daleko od istine.

Spavanje na stomaku povećava rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), a vodeće institucije u oblasti pedijatrije, kao što je APA (Američka pedijatrijska akademija), posljednje dvije decenije aktivno upozoravaju na ovaj problem i pokušavaju da informišu buduće roditelje kroz brojne kanale.

Razlog za ignorisanje ove činjenice leži u tome što roditelji uglavnom vjeruju da se dijete spavajući na leđima može ugušiti ili zagrcnuti. Realnost je ipak drugačija. Bebe kada se zagrcnu i zakašlju tokom spavanja tako pročišćavaju disajne puteve. To je refleksna reakcija i ne znači ništa loše.

Zato, dragi roditelji, nemojte brinuti i pustite vašu bebu da slobodno spava na leđima. Znamo da spavanje na stomaku djeluje umirujuće i čini da san bude dugotrajniji, zbog čega se umorni roditelji često i odlučuju za takvu pozu bebe tokom spavanja, ali uvijek na umu imajte prvo zdravlje vaše bebe. Sigurno da ne želite rizikovati loše posljedice koje malo duži san na stomaku ili boku može da uzrokuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *