Sve što trebate znati o opadanju kose nakon poroda

opadanje kose nakon poroda

Opadanje kose je samo jedna od mnogobrojnih promjena na tijelu kroz koje svaka žena prolazi u trudnoći ali i nakon nje. Uočljiv gubitak kose nekoliko mjeseci nakon što je beba stigla je pojava koja zadesi skoro svaku novu majku. Pojačano ispadanje kose nakon poroda je sasvim normalna i privremena pojava uzrokovana hormonskim promjenama.

Postporođajno opadanje kose je veoma česta pojava

Sadržaj:

Riječ je o hormonskim promjenama koje se dešavaju u vašem tijelu nakon poroda. Za vrijeme trudnoće, mnoge trudnice se mogu pohvaliti sjajnom i jakom kosom, za šta je zaslužno pojačano lučenje hormona koji usporavaju rast i opadanje dlake.

Ipak, gotovo svaka majka nakon porođaja primjećuje značajno opadanje kose, jer tada ispadaju i vlasi koje nisu u trudnoći. Nakon porođaja, nivo estrogena u organizmu se vraća u normalu i sva kosa koja je mirovala tokom trudnoće počinje naglo da opada.

Počećete da gubite kosu tri mjeseca nakon poroda

Postporođajno opadanje kose najčešće počinje nakon 3-9 mjeseci nakon poroda. Vaša kosa bi trebala da povrati svoj prvobitni volumen najkasnije godinu dana nakon porođaja. Ukoliko se vaša kosa ne vrati u normalu godinu dana nakon porođaja, provjerite sa svojim dermatologom da li postoji neki drugi uzrok opadanja vaše kose.

ostporođajno opadanje kose

Kako smanjiti opadanje kose poslije poroda

Loša vijest je da pojačano opadanje kose  uzrokovano hormonskim promjenama nakon poroda nije moguće zaustaviti. Dobra vijest je da se radi o privremenom opadanju te da će vam se kosa vratiti u svoje prvobitno stanje. Ipak, dodatno ispadanje kose uzrokovano ostalim faktorima poput prečestog pranja i neadekvatne njege možete spriječiti.

  • Izbjegavajte korištenje fena ili pegle
  • Perite kosu rijeđe, umjesto prečestog pranja izaberite bebi puder ili šampon za suho pranje
  • Praktikujte zdravu dijetu i uzimajte vitamine B kompleksa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *