Trudnoća poslije 30: Ovih 10 stvari treba da znate

mama u tridesetima

U posljednje vrijeme je zaista mnogo bračnih parova koji se za djecu odlučuju u kasnijem periodu. U tome su svakako manje bitni razlozi, jer svako ima drugačiju viziju, želju i zamisao, ali ono na šta treba da se obrati pažnja jeste to kako je trudnoća u tridesetima drugačija od trudnoće u dvadesetima.

Mišljenja su svakako podijeljena, a neki čak smatraju da je kasnije započinjanje porodice mnogo pametniji potez. Prije nego zauzmete stav po tom pitanju, hajde da vas upoznamo sa tim po čemu je trudnoća u tridesetima drugačija od trudnoće u dvadesetima.

1. Trudnica teže podnosi trudnoću

Sadržaj:

Potpuno je drugačiji osjećaj kada zatrudnite sa 28 i sa 38 godina. Vaše tijelo više nije toliko spremno da se nosi sa svim šta donosi trudnoća. Upravo zbog toga žene koje rode u kasnim tridesetim nakon toga ne rađaju ponovo (uglavnom).

2. Trudnica je iscrpljenija

Činjenica je da je trudnoća svakako iscrpljujuća, ali kada ostanete trudni u tridesetima taj umor još više osjetite. Jednostavno je organizam ranije navikao na manjak sna i mnogo rada, a situacija se mijenja i energija opada sa godinama.

7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

3. Žena će biti zdravija

Iako sa godinama opada i plodnost, istrživanja su pokazala da je za zdravlje majke i bebe najbolji period za začeće kasne dvadesete i rane tridesete godine.

4. Život postaje uredniji i smisleniji

Dijete poslije tridesete znači i da imate više prostora za posao i ispunjenje nekih ličnih želja, a sve kako biste bili ispunjeniji.

5. Ljudi će biti dosadni

Kako? Stalno će vas zapitkivati koliko imate godina, a česta će biti i osuđivanja i komentari koji ne treba da se dese. Naravno, to ne treba da vas nervira, jer su djeca isključivo briga vas i vašeg partnera.

(VIDEO) Ovako bebe reaguju u stomaku kada pušite tokom trudnoće!

6. Postojaće teškoće u usklađivanju posla i porodičnog života

Ako ste do 30. ganjali karijeru i ostvarili se u onoj mjeri u kojoj ste mogli i željeli, pa sad odlučili da rodite – idealno. Ali imajte na umu da će i nakon toga uslijediti borba sa usklađivanjem dva navedena segmenta života koji zahtijevaju jednaku posvećenost.

7. Zadovoljniji ste sobom

A ovo posljedično znači da nećete uložiti beskraj napora i truda da se vratite u formu u kojoj ste bili ranije. To je još jedna od prednosti rađanja u tridesetima.

8. Osuđivanje će biti često

Morate biti spremni na niz različitih, često osuđujućih komentara okoline. Ti komentari će uglavnom biti potpuno otvoreni i bez ikakvih ustručavanja. Uvijek imajte na umu da je vaš život popuno vaša stvar i da ne treba da se brinete oko toga šta drugi pričaju.

Ultrazvuk u trudnoći – sve šta treba da znate

9. Začeće je teže

Sa godinama je začeće sve teže, ali nauka je napredovala pa se rješenje uglavnom može pronaći.

10. Odlično je!

Da, dobro ste nas čuli. Odlično jer ako želite da ostanete trudni i imate dijete – kad god da se to desi treba da budete srećni. Razmišljajte što manje o manama i problemima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *