Upoznavanje sa mehanizmom porođaja

postupak porodjaja i simptomi

Mehanizam porođaja podrazumijeva raznovrsne pokrete koje glavica i tijelo ploda vrše pri prolasku kroz porođajni kanal. Porođaj je istiskivanje ploda putem kontrakcija grčenja mišića maternice, najčešće u 9 mjesecu trudnoće, u periodu od 38 do 40 nedjelje trudnoće (o računanju trudnoće po sedmicama čitajte više ovdje).

Na tok i ishod porođaja utiču plod kao porođajni objekat, porođajni kanal i prirodne porođajne snage trudovi i naponi. Simptomi koji upozoravaju da je porođaj krenuo su kontrakcije maternice koje su redovne sve duže traju i jače su a razmaci između manji,  kontrakcije u donjem djelu leđa slične menstualnim grčevima. Porođaj se djeli na četiri porođajna doba doba širenja doba istiskivanja ploda ,doba rađanja posteljice i postposteljično doba.

30. nedelja trudnoće: sve što treba da znate

Porođajne dobi

Sadržaj:

I porođajno doba: pomoću materničnih kontrakcija grlić maternice se širi (dilatira) da bi propustio bebu koja se spušta.

II porođajno doba: kada se pomoću napona trbušnih, grudnih mišića i dijafragme beba odozgo potiskuje iz maternice u porođajni kanal napolje.

III porođajno doba: izlazak posteljice

IV porođajno doba: doba stiskanja proširene maternice i krvnih sudova

Simptomi porođaja

Svaki porođaj se razlikuje, ali evo nekoliko najčešćih simptoma koji upozoravaju da je porođaj krenuo.

  • Cerviks se skraćuje, omekšava i postepeno otvara (do 10 cm);
  • Kontrakcije su redovne, postaju sve jače i duže, a razmaci kraći;
  • Konstantna bol u donjem dijelu leđa, ponekad popraćena sa boli sličnoj menstrualnim grčevima;
  • Pojavljuje se krvava sluz. Kada izađe krvavi čep koji je zatvarao cerviks, porođaj može uslijediti u sljedećih nekoliko sati, ali može biti i danima udaljen;
  • Pucanje vodenjaka koje je popraćeno kontrakcijama.

Prednosti rađanja nakon 35.

Psihofizička priprema omogućava da se kroz program praktične i  teoretske obuke trudnica aktivno uključi u sva četiri porođajna doba, da kontroliše porođaj, da koordiniše disanje sa kontrakcijama maternice, a pospješuje i dobar dotok kiseonika mami i bebi, kvalitetno opuštanje između kontrakcija, jačanje trbušnih mišića i dijafragme i poboljšava rad pluća.

U čemu se praktično vidi aktivni stav trudnice?

Prije svega njenim aktivnim zalaganjem na vježbama kada treba solidno da savlada praktičnu i teoretsku obuku, a zatim u njenom maksimalnom učešću u toku porođaja. Ona mora da prati svoj porođaj i da bude koncentrisana na njegov tok da bi u svakom trenutku mogla da primijeni potrebnu tehniku disanja i opuštanja koje je u toku pripreme savladala. Trudnica ne treba da shvati da bezbolni porođaj može da se ostvari sam po sebi. Ona za bezbolni porođaj mora da nauči kako će se porađati, a u samom porođaju mora biti aktivna. Bezbolni porođaj je moguć, praksa ga je potvrdila, ali za njega se treba boriti i on se mora naučiti.

Početak porođaja može da izazove:

  • pad hormona;
  • ametabolički (razvučen zid maternice);
  • faktor starenja posteljice.

30. nedelja trudnoće: sve što treba da znate

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *