Vaginalni pregled prije porođaja: da ili ne?

vaginalni ginekoloski pregled trudnoca

Vaginalni ginekološki pregled u zadnjem stadijumu trudnoće za pojedine žene može biti neugodan, pa čak i bolan a neki stručnjaci imaju stav da u tom periodu uopšte nije potreban.

U članku objavljenom na EvidenceBasedBirth.com navodi se da ako je trudnoća normalna i zdrava, logično je da liječnici vaginalnim pregledom ustanovljavaju je li se žena počela otvarati, ali i da je proces otvaranja isključivo individualna stvar.

O vaginalnim pregledima pred porođaj rađene su dvije studije davnih 80-ih i 90-ih godina, a zaključak obje studije je da se ovi pregledi ne moraju raditi uvijek i svakoj ženi.

Zapravo, istraživanjem su pokušali doći do podatka u kolikom je broju žena vaginalan pregled uzrokovao prerano puknuće vodenjaka i brže probijanje čepa cerviksa, iako nije bilo trudova.

U prvoj studiji, rezultati su pokazali da su žena koje nisu išle na vaginalne preglede, njih šest odsto, doživjelo pucanje vodenjaka znatno prije trudova, dok je taj postotak u onoj grupi žena koje su išle na preglede 18 odsto.

U drugoj studiji žene su takođe podijeljene u dvije grupe: one koje su nakon 37. nedjelje išle na redovne sedmične preglede do kraja trudnoće i one koje su same odlučile hoće li ili neće odraditi takve preglede.

Ova studija je dala drugačije rezultate u o odosu na prvu. Zapravo, nije pokazala jasne razloge ni za, ni protiv vaginalnih pregleda. Zato je donesen zaključak da prednosti vaginalnih pregleda prije porođaja nema, ali nema ni štete od njih.

Zato, ako je trudnoća uredna i zdrava, možete sami odlučiti da li da idete na vaginalni pregled prije porođaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *