Vaša beba stalno trlja oči rukama? Evo zbog čega!

bebe trljanje ociju

Opšte je poznato da bebe trljaju oči kada su pospane, ali vjerovatno ni vama nije poznato zbog čega se to dešava – a to nije ni jedini razlog za ovu pojavu. Naime, u tim trenucima je povećana napetost u očnim mišićima, zbog čega bebe nesvjesno trljanjem pokušavaju da istu ublaže. Jednaka radnja navedenoj je i kada odrasli trljaju/masiraju neki dio tijela koji ih boli.

Ljetovanje sa bebom: da ili ne, kada i kako?

Roditelji često sklanjaju ruke u tim trenucima, u strahu od potencijalnih povreda, međutim pedijatri ističu da to ne bi trebalo da se radi. Ukoliko beba lagano trlja oči i to ne traje predugo, nema razloga da reagujete. Jedino što savjetuju jeste da svoje dijete tada smjestite u krevet na spavanje.

Kravlje mlijeko za bebe: kada i kako počinje konzumacija?

Moguće je da se desi i da beba ne želi da spava jednom kada je stavite u krevetac, tako da u tom slučaju trljanje očiju predstavlja signal za nešto drugo. Opcije su da je upala prašina ili trunje u oči, pa provjerite najprije to. Osim toga, možda je vazduh u prostoriji suh, pa tako isušuje očne kanale – zbog čega treba da koristite kapi i uređaje koji isparavaju.

Konjuktivitis kod djece: simptomi, liječenje, prevencija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *