Zbog ovoga djeca loše spavaju…

spavanje djece

Jedna od najtežih stvari u roditeljstvu, pogotovo u samom početku, jeste neispavanost i iscrpljenost zbog manjka sna koji uzrokuje loše spavanje djece. Kako biste spriječili česta buđenja i osigurali sebi dobru noć imajte na umu sljedeće stavke zbog kojih djeca spavaju loše.

1. Dijete je premaleno

Bebe se u prva dva mjeseca često bude i ponovo tonu u san, a znaju spavati između 12 i 18 sati u toku dana. Većina može prespavati noć nakon što napuni 9 mjeseci.

2. Previše pomažete

Konstantnim uspavljivanjem stvarate naviku, pa tako djeca neće moći i htjeti sama zaspati. Pospanu djecu smjestite u krevet i ostavite ih da se sami uspavaju.

3. Umor

Između 11 i 14 sati sna u toku jednog dana potrebno je klincima koji su uzrast vrtića ili predškolske, a sve zbog umora i stalnih aktivnosti. Zato je bitno da imate dobru rutinu odlaska u krevet, buđenja i dnevnih drijemanja.

4. Strah od odvajanja

Čest problem izaziva strah kod djece da se odoje od majke, a dodatna pažnja, maženje i hranjenje tu ne pomažu. Djetetu od 6 mjeseci možete pomoći da zaspi sa laganom pričom i maženjem. Nemojte ga uzimati u naručje.

5. Nepostojanje rutine

Ako nemate rutinu, znajte da ćete imati problem sa umorom. Dijete treba da zna i stvori osjećaj za to kad je vrijeme za ručak, kad za spavanje, kad za kupanje itd. Stvorite određen red u životu, kao i asocijacije – činjenica da čitate priču naveče znači da je vrijeme za krevet.

6. Odlaganje spavanja

Djeci je interesantno sve šta se dešava oko njih i uvijek misle da će nešto propustiti. Zato ne dozvolite da zabušavaju i odugovlače sa odlaskom na spavanje. Nemojte galamiti, ali dajte do znanja da je vaša posljednja i da moraju da vas poslušaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.