Preeklampsija: uzroci, simptomi i liječenje

preeklampsija uzroci, simptomi i liječenje

Preeklampsija je stanje koje se karakteriše visokim krvnim pritiskom i eventualnim prisustvom proteina u urinu tokom trudnoće ili nakon poroda. Takođe, preeklamsija izaziva probleme sa zgrušnjavanjem (koagulacijom) krvi kao i probleme sa bubrezima ili jetrom.

Preeklampsija je stanje koje se jedino javlja u trudnoći, nakon 20. sedmice. Međutim, u nekim slučajevima se to dešava ranije ili nakon poroda.

Stanje u kome je preeklampsija ozbiljno uznapredovala naziva se eklampsija. U ovakvom stanju, visok krvni pritisak može dovesti do moždanog ili srčanog udara. Kao i preeklampsija, eklampsija se javlja tokom trudnoće ili, rijetko kada, nakon poroda.

Preeklampsija se javlja približno u 5% trudnoća i predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje može ugroziti vaše zdravlje kao i zdravlje bebe.

Pročitajte i: Vanmaterična trudnoća: uzroci simptomi i liječenje

Preeklampsija: šta je uzrokuje?

Još uvijek nije poznat niti jedan dokazan uzrok zašto se javlja preeklampsija. Postoje teorije u kojima je preeklampsija povezana sa nepravilnim razvijanjem krvnih sudova posteljice. Bez obzira na uzrok, preeklapmsija zahtjeva brzo reagovanje i snižavanje krvnog pritiska. Neki od potencijalnih uzroka preeklampsije su:

 • Genetika
 • Problemi sa krvnim sudovima
 • Autoimune bolesti

Određeni faktori rizika takođe mogu da povećaju šanse za nastanak preeklampsije. Neki od faktora rizika su:

 • Trudnoća sa dva ili više fetusa
 • Trudnoća nakon 35 godine
 • Trudnoća u ranom tinejdžerskom periodu
 • Prva trudnoća
 • Gojaznost
 • Povišen krvni pritisak
 • Dijabetes
 • Bolesti bubrega

preeklampsija, uzroci

Preeklampsija je klasifikovana kao jedan od četiri poremećaja visokog krvnog pritiska koji se mogu javiti tokom trudnoće. Ostala tri su:

 • Gestacijska hiperteznija. Žene sa gestacijskom hipertenzijom imaju visok krvni pritisak, ali nemaju višak proteina u urinu ili druge znakove oštećenja organa. Neke žene sa gestacijskom hipertenzijom mogu razviti i preeklampsiju.
 • Hronična hipertenzija. Hronična hipertenzija je visok krvni pritisak koji je bio prisutan i prije trudnoće ili se javio 20 sedmica prije trudnoće. Ako se uzme u obzir da visok krvni pritisak obično ne daje nikakve simptome, teško je odrediti tačno kada je počela.
 • Stanje u kojiem je visok krvni pritisak dijagnostifikovan prije trudnoće, a koji se zatim pogoršava. Nivo proteina u urinu je takođe viši, i javljaju se druge zdravstvene komplikacije tokom trudnoće.

Preeklampsija se ničim ne može spriječiti. U nekim slučajevima, doktor vam mogu preporučiti uzimanje aspirina nakon prvog trimestra trudnoće prevencije radi. Ipak, što se ranije dijagnostifikuje preeklampsija, manja je mogućnost od pojave daljih komplikacija. Nakon postavljene dijagnoze, potreban je konstantan ljekarski nadzor sve do termina poroda.

Endometrioza: uzroci, simptomi i liječenje

Preeklampsija: simptomi

Preeklampsija se ponekad javlja bez ikakvih simptoma. Visok krvni pritisak se može razvijati polako sa određenim naznakama, ili se javiti iznenada, bez ikakvih simptoma.  Praćenje vrijednosti krvnog pritiska važan je dio prenatalne njege, jer prvi simptom je visok krvni pritisak. Visoke vrijednosti krvnog pritiska 140/90 izmjerene dva puta u toku dana predstavljaju abnormalno stanje koje zahtjeva dalja ispitivanja.

preeklampsija simptomi

Budući da su glavobolje, mučnina i bolovi uobičajeni simptomi u trudnoći, teško je znati kada su ovi simptomi normalna pojava u trudnoći, a kada ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem-naročito kada je u pitanju prva trudnoća.

Visok pritisak u trudnoći

Preeklampsija prestavlja stanje kada visok pritisak u trudnoći postane dovoljno visok da ošteti arterije i krvne sudove. Ošećenje arterija može ograničiti protok krvi i izazvati oticanje krvnih sudova u vašem mozgu te u mozgu bebe.

isok krvni pritisak u trudnoći

Ukoliko preeklampsija i visok pritisak u trudnoći počnu uticati na protok u krvnim sudovima ometajući funkciju mozga, mogu se javiti napadi.

Proteinurija

Proteinurija može ometati normalno funkcionisanje bubrega. Pojava urina u mokraći, medicinski nazvana proteinurija čest je simptom preeklampsije. U normalnom stanju, vaši bubrezi filtriraju štetne materije iz vaše krvi koje se izbacuju mokrenjem.

Međutim, bubrezi zadržavaju hranjive tvari u krvi, kao što su proteini, odakle se dalje preraspodjeljuju u organizmu. Ukoliko su bubrežni filteri, nazvali glomeruli, oštećeni, proteini mogu nesmetano da prolaze i izlučuju se kroz urin. Ovakvo stanje organizma, naziva se proteinurija i čest je simptom preeklampsije.

Smanjeno lučenje urina

Uz pojavu proteina u urinu, tihi simptom preeklampsije je i smanjena količina izlučenog urina u toku dana. Ukoliko primjetite da ne odlazite u toalet dovoljno često, jedan od razloga bi mogao biti i suženje krvnih sudova od povišenog krvnog pritiska. Kada preeklampsija uznapreduje, pacijentice često luče manju količinu urina.

Oticanje

Preeklampsija se obično javlja u trećem trimestru, periodu trudnoće kada su trudnice obično sklone oticanju zbog zadržavanja tečnosti. Jedan od simptoma preeklampsije je oticanje, stoga je teško spoznati razliku. Tokom trudnoće, oticanje stopala i donjih ekstremiteta se smatra normalnim dok je za preeklampsiju je karakteristično oticanje lica i ruku.

simptomi preeklampsije

Učestale glavobolje

Glavobolje su takođe karakterističan simptom trudnoće, zbog čega se ovi simptomi često mogu pogrešno protumačiti. Ukoliko je glavobolja učestalal i intezivna te je se teško rješavate, moguće da je u pitanju preeklampsija. Glavobolje se u ovom slučaju karakterišu i osjećajem zbunjenosti, a često su i rezultat visokog krvnog pritiska.

Problemi sa vidom

Čak do 50 odsto pacijenata sa preeklampsijom ima probleme sa vidom poput zamućenosti vida i osjetljivost na svjetlost. Iako problemi sa vidom često nestaju nakon porođaja, problemi sa vidom za vrijeme trudnoće su najčešće posljedica oticanja optičnih nerava.

Jaki refleksi

Simptom jakih refleksa nazvan hiperfleksija, često je nemoguće da primjetite sami. Refleksi se testiraju udaranjem u koljeno sa gumenim čekićem, čime doktori provjeravaju da stepen osjetljivosti centralnog nervnog sistema. Hiperfleksija se javlja usljed pretjerane osjetljivosti centralnog nervnog sistema, koji može biti i prvi indikator pojave srčanog ili moždanog napada.

Gubitak daha i anksioznost

U kasnoj trudnoći, tipično je da osjetite prekide u disanju jer se u ovom periodu zbog pomjeranja unutrašnjih organa kako beba raste. Ali gubitak daha je takođe simptom koji ukazuje na preeklampsiju. Gubitak daha se javlja zbog nakupljanja tečnosti u plućima, što takođe može izazvati i anksioznost usljed smanjenog dotoka kiseonika u mozak.

Bol u gornjem dijelu abdomena

Bol i probadanje u predjelu ispod rebara može biti uzrokovano bebinim pomjeranjem i udaranjem, ali i problemima sa jetrom koje uzrokuje preeklampsija. Jak i uporan bol u gornjem dijelu abdomena, simptom je oticanja jetre. Oticanje jetre ukazuje na HELLP sindrom, rijedak slučaj komplikacije preeklampsije. Bol se može javiti i u ramenima i donjem dijelu leđa.

bolovi u ledjima u trudnoci pomoc

Komplikacije u trudnoći

Preeklampsija je veoma ozbiljno stanje. Može biti pogubna po život majke i djeteta ukoliko se ne tretira. Što se ranije javi, preeklampsija izaziva veće komplikacije u trudnoći. Preeklampsija takođe može zahtjevati i indukovan porod ili carski rez.

 • Ograničen rast fetusa. Preeklampsija utiče na arterije koje dopremaju krv u posteljicu. Sa smanjenim protokom krv, beba dobija manje hranjivih tvari što može dovesti do sporijeg rasta fetusa, nisku trudnoću ili prijevremeni porod.
 • Prijevremeni porod. Ukoliko je preeklampsija uznapredovala, možda ćete morati na indukovani i prijevremeni porođaj. Vaš ljekar će prognozirati kada je najbolje vrijeme za to.
 • Abrupcija posteljice. Peeklampsija povećava rizik od abrupcije placente-stanja u kojem se placenta odvaja od unutrašnjeg zida materice prije poroda.
 • HELLP sindrom. HELLP označava hemolizu (uništenje crvenih krvnih zrnaca), povišene enzime jetre i nizak broj trombocita. Simptomi HELLP-a uključuju mučninu, povraćanje i adbominalni bol. HELLP sindrom se može razviti iznenada, čak i prije nego što se otkrije visok krvni pritisak i može uzrokovati brojne komplikacije poput oštećenja organa.
 • Oštećenja organa. Preeklampsija može rezultovati u oštećenju bubrega, jetre, pluća i očiju. Takođe dovodi do srčanog i moždanog udara. Stepen oštećenja organa zavisi od toga koliko je preeklampsija uznapredovala.
 • Kardiovaskularne bolesti. Preeklapsija takođe može povećati rizik od oštećenja krvnih sudova. Rizik je veći ukoliko ste već imali preeklampsiju ili prijevremeni porod. Kako bi smanjili stepen rizika, praktikujte zdrave navike. U svakodnevnu ishranu ubacite voće, povrće, praktikujte trening i vježbanje, a cigare izbacite.

Blaga preeklampsija

Ukoliko vam je dijagnostifikovana blaga preeklampsija vaš doktor vam može preporučiti sljedeće opcije:

 • Indukovani porođaj između 37 i 40 sedmice.
 • Odlaganje porođaja ukoliko vam je preeklampsija dijagnostifikovana prije 37 sedmice trudnoće i nije uznapredovala

Napredna preeklampsija

Preeklampsija koja je uznapredovala zahtjeva hospitalizaciju i pomno praćenje. U sljedećim slučajevima izvodi se indukovani porođaj:

 • Prešli ste 34 sedmicu trudnoće
 • Simptomi preeklampsije se pogoršavaju
 • Zdavlje vaše bebe je ugroženo

Lijekovi koji se daju kako bi se snizio visok krvni pritisak su:

 • Hidralazin
 • Labetatol
 • Nefedipin

Eklampsija

Eklampsija je teška komplikacija preeklampsije. Radi se o rijetkom, ali ozbiljnom stanju u kojem visok krvni pritisak može dovesti do napada. Napadi su najčešće periodi poremećene aktivnosti mozga koji mogu izazvati smanjenu budnost, drhtanje kao i epizode zbunjenosti. Obzirom da preeklampsija, vodi do eklampsije ponekad je teško razlikovati simptome.

Najčešći simptomi preeklampsije su :

 • Povišen krvni pritisak
 • Natečenosti lica i ruku
 • Glavobolja
 • Gojaznost
 • Mučnina i povraćanje
 • Problemi sa vidom uključujući gubitak vida i zamagljen vid
 • Poteškoće pri uriniranju
 • Bol u gornjem dijelu abdomenaž

Najčešći simptomi eklampsije su:

 • Napadi
 • Gubitak svijesti
 • Uzrujanost

Eklampsija se javlja nakon što se prvobitno razvila preeklampsija, koju karakteriše visok krvni pritisak u trudnoći. Laboratorijski nalazi takođe mogu pokazivati i proteine u urinu. Ukoliko se preeklampsija pogoršava vremenom i počinje uticati na vaš mozak i izazivati napade, znak  je da se razvila eklampsija.

Ljekari još uvijek ne znaju uzrok zbog koga se javlja preeklampsija, ali se smatra da može biti i rezultat abnosmalne formacije i funkcije posteljice.

Ukoliko vam je dijagnostifikovana preeklamspija ili eklampsija u trudnoći, doktor će vam najverovatnije preporučiti indukovan porođaj. Ova odluka se zavisi od toga u kom mjesecu trudnoće se nalazite, kao i od toga koliko je preeklampsija uznapredovala.

Kako bi se spriječili napadi, daje se adekvatna terapija u cilju snižavanja krvnog pritiska. Pored toga, prepisuju se i steriodi, kako bi potpomogli razvoj pluća kod bebe prije porođaja.

 

Prijevremeni porođaj

Ukoliko je preeklampsijaili eklampsija uznapredovala, prvi korak u spriječavanju daljih komplikacija je da se beba isporuči što prije moguće. Oksitocin se obično koristi kako bi se indukovan porođaj. Djeluje tako što stimuliše matericu na kontrakciju.

Za kontrolu bola daje se epiduralna injekcija ili druga vrsta anestetika. Međutim, žene sa nižim nivoima trombocita ne mogu primiti epiduralnu terapju. Ljekar će vam preporučiti koja je opcija najbolja u vašem slučaju.

Tokom porođaja, preeklampsija se kontroliše tako što se daju lijekovi koji stabilizuju krvni pritisak i spriječavaju napadi. Kako bi se spriječili napadi, najčešće se daje magnezijum sulfat.

Terapija magnezijum- sulfatom

Jedini način na koji se može zaustaviti napredovanje preeklapmsije jeste prijevremeni porod. Odlaganje poroda može povećati rizik od daljih komplikacija, a ukoliko se komplikacije jave prerapno u trudnoći potrebno je čekati da je beba bude spremna kako bi se rizici sveli na minimum.

U zavisnosti od ozbiljnosti bolesti, može se desiti da budete hospitalizovali sve do poroda kako bi se pratilo vaše zdravstveno stanje kao i stanje bebe.

Terapija koja se daje u ovim slučajevima uključuje lijekove za snižavanje pritiska i kortikosteroide koji pomažu razvijanje bebinih pluća i zdravlje majke.

U teškim slučajevima preeklampsija se tretira magnezijum sulfatom. Magnezijum sulfat smanjuje rizik od napada kod preeklampsije, a daje se intravenski. Lijek takođe može odgoditi porođaj do dva dana, i na taj način se daje više prostora kortikosteridima da djeluju kako bi se razvila bebina pluća.

Kakve komplikacije može izazvati preeklampsija?

Preeklampsija je veoma ozbiljno zdravstveno stanje i može biti podjednako opasno za bebu kao i za majku. Rizici koje preeklampsija nosi sa sobom su:

 • Pojačano krvarenje usljed preniskog nivoa trombocita
 • Odvajanje posteljice od zida materice
 • Oštećenje jetre
 • Oštećenje bubrega
 • Plućni edem

preeklampsija komplikacije

Komplikacije po bebu mogu biti uzrokovane njenim prijevremenim rođenjem. Ostale komplikacije koje preeklamlsija može uzrokovati prilikom poroda su:

 • Smanjen protok krvi i kisika do posteljice
 • Plancenta se prerano odvaja od materice
 • Problemi sa disanjem zbog nerazvijenih pluća

Nakon poroda, krvni pritisak bi se trebao vratiti u normalnu u roku od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Prevencija preeklampsije

Još uvijek nije utvđen tačan uzrok zbog kojeg se javlja preeklampsija, kao ni čime se njen nastanak može spriječiti. Na spriječavanje nastanka preeklampsije možete uticati na sljedeće načine:

 • Koristite malu količinu ili potpuno izbacite sol iz obroka
 • Pijte dovoljno tečnosti u toku dana
 • Izbjegavajte prženu i brzu hranu
 • Obezbjedite sebi dovoljno sati sna
 • Vježbjte redovno
 • Držite stopala podignutim nekoliko puta u toku dana
 • Izbjegavajte alkohol
 • Izbjegavajte kofein
 • Pridržavjte se lijekova i suplemenata koje vam je propisao ljekar

Određene studije pokazuju da dodaci prehrani poput folne kiseline imaju značajnu ulogu u kontrolisanju preeklampsije i problema sa krvnim pritiskom. Kod trudnica koje su uzimale folnu kiselinu preeklapmsija je zabilježena samo u 2,7 odsto slučajeva, u poređenju sa grupom koje nisu uzimale folnu kiselinu gdje je preeklampsija zabilježena u čak 5 odsto trudnica.

Ukoliko imate anamnezu preeklampsije važno je da preduzmete mjere prevencije kako biste održali zdravu trudnoću. Mjere prevencije preeklampsije uključuju i gubitak težine, snižavanje visokog krvnog pritiska i kontrolisanje dijabetesa, ukoliko ga imate.

Gestacijski dijabetes: rizici, komplikacije i liječenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *