Grudnjaci za dojenje: kako ih odabrati?

grudnjaci-za-dojenje-kako-ih-odabrati

Grudnjak koji ste nosili prije trudnoće i poroda neće vam odgovarati u periodu kasne trudnoće i dojenja. Donosimo vam savjete kako odabrati odgovarajući grudnjak kako biste obezbijedili njegu za svoje grudi i olakšali i ubrzali pripremu za dojenje.

Zašto ti treba grudnjak za dojilje?

Sadržaj:

Grudi su dio tijela koji vam se najviše mijenja u toku trudnoće i priprema za veliki posao koji ih čeka. Zato im treba odgovarajuća zaštita. Neće vam odgovarati vaši stari grudnjaci koje ste ranije nosili. Stvar je zaista individualna, ali većini žena ne odgovara postojeći grudnjak već u trećem mjesecu trudnoće. Počinje da zateže i žulja što svakako ne treba da trpite pored svih drugih stvari koje trudnoća sa sobom nosi.

Već u ovom period trudnoće biste trebale nabaviti grudnjak za dojenje.

Grudnjaci za dojenje bi trebalo da su izrađeni od posebnih materijala tako da vam, prije svega, budu što prijatniji na koži i da vam bude udobno. Sa druge strane, zbog svog mehanizma otkopčavanja omogućavaju vam da se brzo i lako pripemite za dojenje. Stvar je u preklopnim korpicama koje se lako otvaraju jednom rukom dok vam je beba u drugoj. Ovo posebno olakšava dojenje van kuće.

Sigurno ćete se naći u situaciji da nahranite bebu i kad se budete nalazile negdje vani.

Bez obzira da li ste pobornik dojenja u javnosti ili ste mišljenja da to sasvim privatna stvar i da to nikad ne biste radili pred drugima, grudnak za dojilje je praktična stvar koja će olakšati svaku situaciju. Bilo da ste negdje vani ili u privatnosti svoje sobe sami sa bebom, grudnjak za dojilje je praktična, jednostavna i udobna stvar. Otvori za dojenje, korpice bez šavova, široke naramenice i elastičan material su njegove najvažnije prednosi koje ćete izuzetno cijeniti.

grudnjak-za-dojenje

Kako odabrati grudnjak za dojenje?

Postoje dvije vrste ovih grudnjaka, oni koji u potpunosti otvaraju korpicu i onih koje otvaranjem samo djelimično nude dojku bebi a ostatak prekriva dojku. Preporučujemo da kupite ovaj drugi, koji za vrijeme dojenja većim dijelom pridržava dojku. Prilikom kupovine grudnjaka obratite pažnju na sljedeće:

  • Pokušajte jednom rukom da otkopčate i zakopčate korpicu
  • Obratite pažnju na sastav materijala: korpice bi trebalo da su od prirodnog materijala da bi koža disala jer sintetnički materijali mogu da pospiješe razvoj bakterija na bradavicama. Birajte grudnjak od pamuka u kombinaciji s microfibrom koji diše
  • Izbjegavajte grudnjak sa žicom: žica može da pritisne mliječne kanale
  • Obratite pažnju da grudnjak pridržava veći dio dojke čak i kada je korpica otvorena
  • Naramenice treba da budu dovoljno široke kako se ne bi urezivale u kožu
  • Grudnjak ne smije da bude previše pripijen u korpicama kao i u obimu grudi jer to može spriječiti otpuštanje mlijeka

Koju veličinu grudnjaka izabrati?

Za nekoliko prviih nedjelja poslije porođaja kupite grudnjak koji je za broj veći od onog koji ste nosili u trudnoći. Koristiće vam dok se ne stabilizuje količina miljeka u dojkama. Nemojte na njega puno potrošiti.

gdje-kupiti-grudnjak-za-dojenje
Grudnjak mora da ima podešavanja na leđima tako da možete da možete da ga prilagodite svom obimu ispod dojki. Bićete u mogućnosti da ga prilagodite po potrebi ukoliko vam odgovaraju srednje zakačke. U slučaju da imate veće grudi onda potražite grudnjak za dojilje sa dodatnom podrškom koji ima šire bretele.
Kad nađete odgovarajući grudnjak kupite više komada: jedan ćete nositi dok je drugi na pranju a treći rezerva u ladici.

Koji brend odabrati?

Istraživali smo grudnjake za dojilje i napravili prijedlog. Predstavljamo vam top pet po našem izboru. Najvažniju riječ u ovom izboru imale su majke dojilje koje su dale konačan sud. Pa pogledajmo:

1. Liscin grudnjak za dojenje Pretty Mommy

Iz Liscine kolekcije grudnjaka za dojenje posebno bismo izdvojili jedan sa originalnim nazovom Pretty Mommy. Ovaj grudnjak je izuzetno udoban a osigurava potrebnu potporu grudima koje u periodu dojenja postaju punije i teže. Najvažnije je što je prilikom dojenja omogućeno brzo i jednostavno otkopčavanje i zakopčavanje korpica. Kopča iznad koripica se može otkopčati jednom rukom. Zahvaljujući dvostrukim korpicama ovaj grudnjak omogućava dovoljnu potporu za grudi. Kada je u pitanju sastav Liscin grudnjak sadrži 37% pamuka, 60% modala i 3% elastina.
Na sve to ovaj model ima simpatičan i moderan dizajn sa čipkanim rubom na dekolteu pa ćete se, nadamo se, u njemu i zbog toga lijepo osjećati.
Za veličine korpica B ili C izaberite oznaku veličine C, a za veličine korpica D ili E izaberite oznaku veličine E.

lisca-grudnjak-za-dojenje

2. Carriwell grudnjaci za dojilje

Carriwell je danska kompanija koja se specijalizovala za izradu donjeg rublja za trudnice i dojilje. Ovi grudnjaci su specifični po tome što sui m korpice napravljene od posebno elastičnog mrežastog materijala kako bi pratile varijacije u veličini grudi dojilje. S obzirom da se veličina dojki prije i poslije dojenja može promijeniti i za dva broja, korpice Carriwell grudnjaka uporedo s većim rastezanjem pružaju sve veću podršku, a nakon dojenja, smanjuju se prateći smanjenje veličine grudi.
Nema žica i poruba a svilenkasti mikrofiber omogućava koži da diše i dobro se prilagođava tijelu. Široka donja traka predstavlja zamjenu za žicu i dodatnu podršku koja podiže grudi.

carriwell-grudnjak-za-dojenje

 

3. Women secret grudnjak za dojenje

Women secret ima dobar izbor grudnjaka za dojenje. Nisu baš svi dostupni na našem tržištu ali mi smo odabrali onaj koji jeste i to po prilično povoljnoj cijeni. U pitanju je grudnjak sa duplim otvaranjem. Dakle, otvara se i lijeva i desna korpica, pa sami odlučite, kako ste raspoloženi.
Napravljen je od finog, mekanog pamuka i pruža izuzetno prijatan osjećaj na koži. Nema žice i nema šavova. Naramenice se prilagođavaju i do veličine 95B/90C. Široka traka na leđima se podešava i do 100B/95C/90D i pruža dobru podršku.

woman-secret-grudnjak-za-dojenje

4. Triumph grudnjak za dojenje Gorgeous Mama

Ukoliko ste spremni da izdvojite nešto više novca za grudnjak za dojenje, tu je Triumphov model Gorgeous Mama. Upravo, kako i samo ime kaže, ovaj grudnjak je zaista predivan. Na prvi pogled ćete zaljubiti u njegovu eleganciju. Svojim prefinjenim izgledom zaista odudara od ostalih grudnjaka za dojenje.
Dostupan je u crnoj i boji kože. Fina čipka na rubovima će učiniti da se u danima dojenja osjećate lijepo i ženstveno. Sa druge strane, ovaj grudnjak je prije svega funkcionalan i ima sve što je potrebno da obezbijedi praktičnost i jednostavnost. Udoban je i prijatan na koži, a mehanizam otkopčavanja omogućava brzo i lako skidanje jednom rukom.

triumph-grudnjak-za-dojenje

5. Lindex grudnjak

Lindex grudnjaci za dojenje su takođe dostupni na našem tržištu. Mi smo se odlučili jednostavan pamučni model koji je dostupan u različitim bojama. Odlikuje se finim i jednostavnim linijama, a pamučni materijal pruža prijatan osjećaj na koži. Ono što je karakteristično je dovoljno široka traka ispod grudi koja pruža odličnu podršku. Takođe, zahvaljujući širokim naramenicama neće doći do usjecanja i ružnih tragova na koži.
Lindex često pravi prodajne akcije gdje nudi ove grudnjake u paru po prilično povoljnoj cijeni. Pratite ove akcije, isplati se. Uvijek je dobro imati više komada u rezervi.

lindex-grudnjak-za-dojenje

6. H&M grudnjaci za dojilje

Ukoliko ste u Zagrebu ili Beogradu obavezno svratite po H&M Mama grudnjak za dojenje. Zaista su povoljni a svakako će poslužiti svrsi. On je izgledom sličan onom njihovom običnom grudnjaku. Ukoliko ste njega nosili, svidjeće vam se i ovaj. Ima prilagodljive naramenice i mekane korpice koje imaju dovoljno mjesta za jastučiće za dojenje.

hm-grudnjak-za-dojenje

U svijetu su popularni neki drugi brendovi grudnjaka za dojenje. Na žalost nisu dostupni na nađem tržištu. Ali ako vas ili vašu prijateljicu put nanese negdje u inostranstvo svakako neka ponese za poklon. Preporučujemo sljedeće:

7. Bravado Body Silk

Ovo je mozda i najpopularnii grudnjak za dojenje u svijetu. Žene ga vole jer je materijal izuzetno prijatan na koži, kažu, poput svile. Ovo je najvažnije zbog bradavica koje su u periodu dojenja izuzetno osjetljive.

bravado-grudnjak-za-dojenje

8. Bella Materna Sexy T-Shirt

Ukoliko ste prije trudnoće nosile T shirt grudnjak , Bella Materna će vam odlično odgovarati u toku perioda dojenja. Dobro prijanja uz tijelo zbog čega je skoro neprimjetan ispod uskih majica.

bella-materna-sexy-t-shirt-grudnjak-za-dojenje

9. Le Mystere Sexy Mama

Ovaj grudnjak za dojenje će učiniti da se osjećate sexy, kako i samo ime kaže. Zašto i ne biste? Život vam se promijenio ali ne znači da treba da prestanete da nosite sexy rublje. Nemojte biti sumnjičavi prema ovom grudnjaku. On je zaista i funkcionalan, pruža izuzetnu podršku vašim grudima i jednostavno skidanje prilikom dojenja.

sexy-grudnjak-za-dojenje

10. Cake Maternity Orange

Ovaj grudnjak zaista izgleda pomalo neobično. One je specijalno napravljen za one majke dojilje koje se bave sportom. Ukoliko ste spremne da se krenete baviti nekom fizirčkom aktivnošću i vratite se u formu poslije poroda, ovaj grudnjak je dobar izbor za vas. Naime, dizajniran je tako da umanjuje treskanje i trenje. Izuzetno je pogodan ukoliko ste se poslije poroda uspješno natjerale da, recimo, trčite i vratite svoju kondiciju.

sportski-grudnjak-za-dojenje

Gdje kupiti grudnjak za dojenje?

Ukoliko ste bile u potrazi za ovim grudnjacima, vjerovatno nije bilo lako. Odvojile ste ono malo vremena između dva dojenja da skoknete na brzinu do grada, nervozno obilazite butike i pokušavate da riječite svoj problem. Ipak u tom trenutku će vam zasmetati gomila stvari, ne možete iz prve da nađete ono što vam odgovara ili naprosto nema. Na žalost, na našem tržištu je mali izbor grudnjaka za dojenje.

Svakako preporučujemo da grudnjak obezbijedite na vrijeme. Ne čekajte da se porodite pa da trčite po gradu gledajući na sat pod pritiskom da što prije stignete nazad kući. Ipak je ovo stvar koja je direktno na vašem tijelu, u direktnom dodiru sa vašim osjetljivim bradavicama i ne treba je kupiti na brzinu. Svakako da je važno da odaberete onaj koji upravo vama odgovara. Posebno obratite pažnju na to da ga lako i brzo možete jednom rukom otkopčati i zakopčati jer će vam beba, najvjerovatnije, biti u drugoj.

grudnjak-za-dojenje-gdje-kupiti
Brendovi grudnjaka za dojenje poput Cariwell, Lisca, Women secret, Triumph i Lindex možete naći kod ovlaštenih distributera za ove brendove u buticima koji se nalaze u svim većim gradovima na našem tržištu. Ovi butici sigurno postoje u većim gradovima ali u manjim ćete ove grudnjake za dojenje morati potražiti u drugim buticima koji generalno prodaju donje rublje.

Postavite pitanje gdje kupiti grudnjak za dojenje na nekom forumu ili Facebook grupi za majke. Sigurno će se rado odazvati i pomoći ukoliko znaju jer na kraju, i same su bile u istoj situaciji.

Kada su u pitanju brendovi koji nisu dostupni na našem tržištu možete se odlučiti za online kupovinu. S obzirom da su svi ovi grudnjaci uglavnom rastezljivi i prilagodljivi različitim veličinama, tj. fazama u periodu dojenja.

Ukoliko se nađete u inostranstvu, svakako iskoristite priliku da pogledate brendove koji se tamo nude. Često se može naći izuzetan grudnjak po povoljnoj cijeni na sniženjima kakva samo po inostranstvu veliki molovi prave. Ili javite tetki iz Njemačke da vam pošalje paketom jedan.

mm

2 comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *