34. nedelja trudnoće – sve šta treba da znate

34 nedelja trudnoce

Period između 34. i 37. nedelje trudnoće je važan za trudnice iz mnoštva razloga. Najprije, on se označavao kao kasni-prerani porod, a ujedno predstavlja i vrijeme kada trudnice mogu zakonski tražiti porodiljsko bolovanje.

S obzirom na važnost trećeg trimestra i brojnih promjena koje nastaju, bitno je znati šta sve trudnice treba da očekuju, šta se dešava sa bebom, u kakva stanja ulazi žena, kakve su vjerovatnoće prijevremenog porođaja i šta to konkretno donosi. Vrijeme je za detaljno i kvalitetno informisanje.

Računanje trudnoće

Sadržaj:

Nekada se starost trudnoće računala u mjesecima. “U osmom sam mjesecu” ili “Ušla sam u peti mjesec” su bili najčešći vidovi određivanja trenutnog statusa trudnoće. Međutim, vremenom je zbog konkretnosti informacija i boljeg snalaženja sistem računanja preinačen na nedeljni. Računanje trudnoće po sedmicama znatno je olakšalo posao i samim doktorima, koji promjene i razvoj fetusa prate na nedeljnom planu.

Prvim danom trudnoće smatra se prvi dan posljednje menstruacije. To znači da je prva nedelja trudnoće ona u kojoj ste imali menstruaciju. Konsekventno, druga je ona pred ovulaciju, a tek u trećoj nedelji trudnoće dešava se oplodnja.

Radi lakšeg snalaženja donosimo vam raspored sedmica u mjesecima:

 • 1 – 4. nedelja = 1. mjesec
 • 5 – 8. nedelja = 2. mjesec
 • 9 – 13. nedelja = 3. mjesec
 • 14 – 17. nedelja = 4. mjesec
 • 18 – 22. nedelja = 5. mjesec
 • 23 – 27. nedelja = 6. mjesec
 • 28 – 31. nedelja = 7. mjesec
 • 32 – 35. nedelja = 8. mjesec
 • 36 – 40. nedelja = 9. mjesec

Najprecizniji način računanja mjeseca trudnoće je sljedeći:

Posljednja menstruacija + 7 dana = dan kada ulazite u prvi mjesec trudnoće

Svakog narednog mjeseca istog tog dana ulazićete u naredni mjesec. Toliko je jednostavno.

34. nedelja trudnoće: osnovna obilježja

34. nedelja trudnoće spada u treći trisemestar koji obuhvata period od 27. do 40. nedelje. Ovo razdoblje je veoma bitno i za majku i za bebu, pa je tako potrebno da se radi i na fizičkom i na mentalnom planu. Ovom drugom, mentalnom, i kod (buduće) majke i kod oca.

trudnoca 34 nedelja

Od najveće važnosti u ovom periodu je odmaranje i skupljanje energije za najteži period koji slijedi. Pogotovo jer se u trećem trimestru majke sve više umaraju, sve teže dišu i  sve manje spavaju. Kao dodatak svemu, bliži se porođaj koji je sam za sebe izuzetno stresan, strašan i težak.

Kakva su onda tačno stanja u kojima se nalaze trudnica i beba? Odgovor je – veoma kompleksna. U 34. sedmici se dešavaju sljedeće stvari:

 • Volumen krvi se povećava za 40%
 • Zglobovi karlice se pomiču
 • Tkivo dojki se razvija
 • Dijete raste mnogo brže
 • Tjelesna težina trudnice raste takođe
 • Beba se spušta u karlicu

Beba u 34. nedelji trudnoće

Beba u 34. nedelji trudnoće duga je oko 43 cm i teži između 2000 i 2250 grama. Ona već tada može da žmirka, tako da će joj oči biti otvorene ako je budna, odnosno sklopljene ako spava. Osim toga, polako nestaju lanugo dlačice i verniks kojim je beba bila prethodno prekrivena.

60 % vremena posljednjeg trimestra tudnoće bebe provedu spavajući i to prema vlastitom ritmu koji najčešće nije usklađen sa majčinim. S obzirom na to da je trbuh sve tanji od rastezanja, a da bebe otvaraju oči, sada već mogu razlikovati dan i noć i privikavati se na odgovarajuće cikluse odmora i aktivnosti.

I bebina pluća sazrijevaju u ovoj fazi. Posteljica teži oko 1/6 težine fetusa. Beba urinira skoro čitav litar urina dnevno. A od još nekih zanimljivih i bitnih podataka potrebno je istaknuti da će, kod blizanačke trudnoće, bebe ostati u položaju u kom se trenutno nalaze sve do izlaska napolje, odnosno  sve do porođaja. Razlog je sasvim prost i jasan – već sada nemaju mjesta za pomjeranje. Takođe, samo je jedna beba zauzela pogodan položaj za izlazak, glavom nadole, dok se druga smiješta najbolje što može u skladu sa prvom. Statistika kaže da se kod polovine blizanačkih trudnoća porođaj desi između 34. i 37. nedelje gestacije, tako da, ukoliko ste ušli u 34. nedelju i nosite blizance, treba da se spremite.

Kao što možete da vidite, vaša se beba već u 34. nedelji trudnoće ponaša skoro kao novorođenče. Ona ima svoj ritam, kreće se, sluša, sanja, osjeća, uči…Pokažite joj da je volite.

Veoma je bitno i da imate na umu činjenicu da se svaka beba u majčinom stomaku individualno razvija.

beba u 34 nedelji trudnoce

Mama u 34. nedelji trudnoće

Još samo šest nedelja i gotovo! Znamo da je mučno, zato se što češće opuštajte, spavajte i duboko dišite. Problem sa disanjem može da nastane jer su vaša pluća pritisnuta od strane materice i bebe, pa je tako nedostatak daha veoma česta pojava.

S obzirom da bebe sada sve više osjećaju okolinu, imaju otvorene oči, usklađen ritam spavanja i aktivnosti, i uz to mamina koža na trbuhu biva sve tanja, često kretanje i blagi pritisak na stomak može probuditi bebu. Bebini udarci koljenom ili laktom su sada jasniji i razaznaju se iako su slabijeg intenziteta. Takođe, moguće je da osjetite ritmično tupo bubnjanje u materici. U tom slučaju ne paničite, to samo vaša beba ima štucavicu.

Neminovno je da ćete se osjećati umorno u posljednjim sedmicama, između ostalog i zbog neprospavanih noći. Pronaći udoban i praktičan položaj za spavanje postaje nemoguća misija, iako ni do tada nije bilo sjajno, a san postaje isprekidan zbog sve učestale potrebe za mokrenjem.

Mi imamo jedan savjet – pokušajte se što više odmoriti. Od 34. nedelje trudnoće pa nadalje šanse su sve veće da ćete se poroditi, pa vam je potrebno dosta snage i energije za dan kada porođaj dođe, kao i za sve ostalo šta slijedi nakon poroda.

A šta je sa tatama?

34. nedelja je idealno vrijeme da se tata informiše o svemu šta ga čeka. Ne postoje jednaka iskustva ni u čemu, pa ni u ovome, ali važno je znati one osnove koje svakoga čekaju kada kroči u porodilište. Zato, drage mame, objasnite tatama kako da vama pomognu da budete opušteniji i sigurniji, i približite njim sve to kako bi prevazišli strah. Mentalna priprema će itekako značiti kada dođe taj dan.

Porođaj u 34. nedelji

34. nedelja trudnoće je pravo vrijeme da razmišljate o porođaju. Neke trudnice se već u ovoj nedelji ne osjećaju sasvim prijatno, najviše zbog povećanog pritiska u stomaku i leđima. Mogućnost porođaja takođe raste, a osmi mjesec trudnoće nije najidealnije vrijeme za to.

Kod nekih trudnica se između 34. i 36. nedelje primijetno spušta stomak. To znači da je beba zauzela položaj za porođaj, tako stvarajući pritisak na grlić materice. Po pravilu, u nekoliko posljednjih nedelja trudnoće grlić se priprema za porođaj tako što se smekšava. Kada se približi 36. ili 37. nedelja, on se počinje skraćivati, a njegovo vanjsko ušće se otvara postepeno.

Veličina i oblik stomaka u 34. nedelji trudnoće zavise isključivo od sljedećih faktora: u kojem položaju se nalazi beba, koja je to trudnoća po redu i kakva je konstitucije majke. Neke žene nose svoje bebe visoko, neke nisko, a to ni u kom pogledu ne utiče na pol djetetu kako mnogi misle.

treci trimestar trudnoce

Porođaj nakon 34. nedelje uglavnom znači da će sve biti u redu. Ukoliko do porođaja dođe prije 34. nedelje, rizik za bebu raste. Što je starost trudnoće manja, to je rizik veći. Kod prijevremenog porođaja, ginekolog će dati injekcije sa kortikosteroidima koji ubrzavaju sazrijevanje bebinih pluća i sprečavaju komplikacije.

Regularne kontrakcije praćene skraćivanjem grlića i njegovom dilatacijom (otvaranjem materičnog ušća) prije navršene 37. nedelje trudnoće smatraju se početkom prijevremenog porođaja. Ukoliko se porodite prije 37. nedelje, vaša beba će se smatrati prijevremeno rođenom bebom.

Uglavnom je mali broj prijevremenih porođaja koji su namjerno izazvani. To se dešava kada doktor procijeni da je stanje trudnice ili bebe ugroženo nastavkom trudnoće (npr. kod teških preeklampsija ili pojava komplikacija uzokovanih neslaganjem krvnih grupa roditelja, unutarmateričnog zastoja rasta ploda i slično).

Ipak, znatno je veći udio prijevremenih porođaja koji su se desili spontano, bilo prsnućem plodovih ovojaka, bilo redovnim kontrakcijama. Još jedan razlog prijevremenog porođaja može biti i cervikalna inkompetencija – spontano skraćenje i otvaranje grlića materice bez pojave kontrakcija.

porodjaj u 34 nedelji trudnoce

Znakovi prijevremenog porođaja

Znakovi prijevremenog porođaja su sljedeći:

 1. Grčevi nalik na menstrualne bolove (ponekad su praćeni prolivom, lošim varenjem ili mučninom),
 2. Ružičasti ili braonkasti vodenasti sekret (ponekad mu prethodi ispadanje sluzavog čepa),
 3. Curkanje plodove vode.

Savjeti u 34. nedelji trudnoće

Mnogo je savjeta koje ćete dobiti tokom trudnoće, a još više osoba koje će vam iste udijeljivati. Neke od osnovnih stavki na koje treba da obratite pažnju u svakom slučaju su:

 1. Kontrolišite pritisak redovno.
 2. Provjerite da li imate sve šta vam je potrebno za prve nedelje kada dođete iz bolnice. Da li je sve oprano i ispeglano, da li ste nabavili pelene, benkice, kapice, kremice….
 3. Da li ste prikupili sve stvari za bolnicu? Ne morate još da spakujete torbu, ali morate napravite spisak i spremite da sve to budu na dohvat ruke.
 4. Ne zaboravite da upoznate supruga sa protokolom i da mu objasnite šta tačno da donese od odjeće za vas i bebu kada budete izlazili iz porodilišta. To bi trebalo da bude odjeća koju ste nosili i tokom trudnoće – ona će vam i dalje biti najudobnija i najpogodnija.

Pitate se šta onda da nosite u bolnicu?

Lista nije dugačka, ali su sve stavke bitne.

 • Spavaćice, dva komada, poželjno one koje se otvaraju naprijed;
 • Kućni ogrtač i papuče;
 • Peškiri;
 • Grudnjak za dojenje i ulošci za grudi;
 • Higijenski ulošci;
 • Donji veš;
 • Lična higijena, sve vaše potrepštine;
 • Čista odjeća za izlazak iz bolnice,
 • Odjeća za dijete.

One comment

 1. Dobar dan interesuje me da li bi ste mogli da mi izracunate tacnu nedelju trudnoce ovo mi je zapravo druga trudnoca zadnju menstruaciju sam imala 14 aprila ove godine a plodni dani su mi bili od 28 4 do 3.5 ?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *