20. novembar – Međunarodni dan djeteta

dan djeteta

Međunarodni dan deteta se obeležava od 1989. godine, povodom usvajanja Konvencije o pravima deteta u Generalnoj skupštinu Ujedinjenih Nacija. Konvencija o pravima deteta je prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom, i pravima deteta. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta, organizacije Klub studenata pedagogije i Prijatelji dece Srbije održavaju radionice za decu, i tribinu o temi prava deteta.

Međunarodni dan deteta se obeležava od 1989. godine, povodom usvajanja Konvencije o pravima deteta u Generalnoj skupštinu Ujedinjenih Nacija. Konvencija o pravima deteta je prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom i pravima deteta.
Međunarodni dan deteta se u Srbiji i regionu obeležava raznim tribinama, akcijama, radionicama sa decom , u cilju informisanja dece, mladih i odraslih o osnovnim pravima deteta. Nažalost, mnogo dece i danas živi na granici siromaštva i u jako lošim uslovima, a mnoga deca su žrtve nasilja, kako svojih roditelja, tako i institucija, i upravo je zbog toga potrebno obeležavnje ovog dana, kao i konstantna borbe za prava deteta, u školama, institucijama, nevladinom sektoru.

Radionicu o pravima deteta sa decom će realizovati studenti pedagogije Filozofskog fakulteta u Beogradu, uz pomoć volontera iz Prijatelja dece. Glavni cilj radionice je da upoznamo decu sa osnovnim pravima koji imaju, a da studentima pružimo mogućnost da imaju dodatno pedagoško iskustvo.

Tribina na Filozofskom fakultetu će biti edukativnog karaktera, i bavićemo se temom: Prava deteta, prava dece u Republici Srbiji, usklađenosti Konvencije o pravima deteta sa zakonima u oblasti prava deteta, ali i pravima deteta u obrazovanju, medijima… Gosti na tribini će biti:

– gospođa Nataša Jović, načelnica odeljenja za prava deteta u kancelariji Zaštitnika građana Republike Srbije;
– gospodin Prvoslav Plavšić, psiholog i koautor Kodeksa Deca i mediji(UNICEF i Prijatelji dece Srbije, 1993.);
– profesorke Dragana Pavlović Breneslović i Živka Krnjaja sa Katedre za predškolsku pedagogiju Filozofskog fakulteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *