6 genijalnih prijedloga za praktično i lijepo uređenje dječije sobe

Vjerovatno nekim roditeljima nije bitno uređenje dječije sobe, ali mnogi zapravo uživaju u svakom segmentu opremanja i sređivanja dijela kuće za svoje dijete. Svako slijedi svoje mogućnost i lični ukus, što je potpuno ispravno, a naš zadatak u ovom tekstu je da vas inspirišemo i da vam pokažemo šest genijalnih načina da dječiju sobu obogatite dodatnim sadržajem koji će biti koristan, a ujedno i lijep dodatak enterijeru.

1. Šarena biblioteka

Obične police za knjige pretvorite u mnogo življi i zanimljiviji kutak tako što ćete unutrašnjost svake kocke obojiti drugom bojom. Igrajte se sa bojama i tonovima koji se vama dopadaju i koji idu uz trenutni ambijent. Efekat će biti sjajan, a na police možete poredati i igračke, i ukrase, i knjige. Tako će vaši klinci željeti da vrijeme provode sa svojim knjigama i u svojoj sobi, jer će se osjećati ugodnije i privlačiće ih veselost kutka.

djecija soba enterijer

2. Radni sto u centralnom dijelu sobe

Napravite veliki radni sto u centralnom dijelu prostorije na koji ćete poredati bojice, markere, papire, plastelin i sve druge materijale sa kojima vaši klinci vole da se igraju. Tako će u svakom trenutku imati prostor za igranje i više vremena će provoditi u svojoj sobi, a ujedno ćete podsticati kreativnost i rad bilo koje vrste.

djecija soba uredjenje

3. Zid sa slovima

Ukoliko je vaše dijete u fazi učenja slova, čitanja i pisanja  ovo je idealan prijedlog. Često ćete u prodavnicama sa dječijim stvarima naići na ova plastična slova koja imaju u sebi magnete, pa tako u sobu postavite ploču za koju ćete zakačiti sva slova, i onda se igrajte sa djetetom i krojite riječi i porukice svaki dan. Spajanje ugodnog sa korisnim u svakom pogledu.

uredjenje enterijera djecija soba

4. Gallery wall sa dječijim crtežima

Još jedna genijalna ideja koja prati trenutni trend u svijetu dizajna enterijera, odnosno uređenja doma, jeste galerijski zid – ali ovaj naš je napravljen od dječijih crteža. Izaberite nekoliko vama najdražih, kupite različite ili iste ramove, u raznim veličinama, i onda jedan zid u prostoriji pokrijte sa njima. Divna uspomena i ukras za vaš dom u jednom.

uredjenje sobe za djecu

5. Šareni zid za djevojčice. A može i za dječake.

Svaku dječiju sobu možete dodatno uljepšati i začiniti sa jednim jednostavnim dodatkom – šarenom tapetom! Dovoljno je da jedan zid u sobi pokrijete sa tapetom u nekom lijepom, veselom dezenu i već ste postigli nevjerovatan efekat.  Sve ostalo može biti svedeno.

djecije sobe ideje

6. Zid za pisanje i crtanje

Još jedna veoma popularna stvar je zid po kom se može pisati, a imati njega u svom domu nije nimalo težak zadatak. Naime, potrebno je samo da kupite odgovarajuću farbu koja se nanese na zid, nakon čega dobijate površinu pogodnu za pisanje sa kredom. Svako dijete će se obradovati. Ali i odrasli, vjerujte nam.

uredjenje djecije sobe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *