Med kao lijek – kako da ga koristite i za šta je dobar

med kao lijek

Med kao lijek i prehrambena namirnica je u potpunosti jedinstven proizvod prirode koji se od davnina smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za brojne bolesti.  Razlog tome je, naravno, njegov nevjerovatan sastav.

Dokaz tome su i brojni istorijski podaci o medu koji zapanjuju. Zanimljivo je, recimo, da su u grobnici faraona Tutankamona pronađene posude koje su sadržale jestiv med star više od 3000 godina. Jednako fascinantna je i činjenica da su Grci i Rimljani koristili med za jačanje i liječenje organizma, te brže cijeljenje rana. Korišten je u religiozne svrhe za štovanje bogova, prilikom balzamiranja, a jedan duži vremenski period bio je dostupan samo višim slojevima društva zbog svoje visoke cijene.

Ovu zlatnu gustu tečnost dobijamo od pčela, iz cvjetnog nektara, pa u zavisnosti od porijekla pomenutog nektara (odnosno vrste cvijeta) dobija se različita boja, okus, miris, sastav i tekstura meda. Na osnovu toga razlikuje se i ljekovitost, jer svaka vrsta meda ima jače dejstvom na nekom polju, ali o tome ćemo više pričati u nastavku.

Med kao lijek, odnosno njegova upotreba za liječenje, nije ništa novo. Ova metoda liječenja naziva se apiterapija, a popis ljekovitih djelovanja meda je veoma dučak i dobrim dijelom ćete ga moći pročitati u nastavku.

Koji je najbolji med – vrste i beneficije

Svaki je ljekovit i dobar, tako da odgovor na pitanje koji je najbolji med skoro i da ne postoji. Ipak, dejstvo meda umnogome zavisi od toga od kojih cvjetova je nastao, pa ih tako razlikujemo po sastavu, djelovanju, boji i ukusu.

koji je najbolji med 

U nastavku vam donosimo osnovne vrste meda i kakvo dejstvo koje ima:

Bagremov med

Bagremov med je veoma lagan, ugodan i blagog ukusa. Ima zlatnožutu boju, prilično svijetlu i predstavlja najbolji lijek za probleme sa disanjem, probavom i za opstipaciju. Preporučuje se i protiv nesanice, pa ga tako možete konzumirati sa čajem od kamilice u večernjim časovima.

Kestenov med

Kestenov med je tamnije crvenkasto-smeđe boje. Ima voma intenzivan i karakterističan miris, a ukus je prilično aromatičan, čak gorak. U ovom medu ima mnogo minerala i peluda, pa pomaže kod probavnih smetnji, poboljšava cirkualciju, uravnotežuje krvni pritisak, a često se preporučuje anemičarima.

Lipov med

Lipov med poboljšava rad srca, ubrzava metabolizam i podstiče znojenje. Preporučuje se ljudima koji imaju srčane tegobe. Dobar je i za prehlade, bronhitis, detoksikaciju, uplažavanje upala respiratornog sistema, vraća energiju, a ugodnog je mirisa i okusa. Boja je veoma svijetla, skoro prozirna.

Planinski med

Od planinskog bilja dobija se planinski med koji je izuzetno ljekovit u  borbi protiv štetnih mikroorganizama i infekcija. Sa njim se liječe tegobe sa disanjem, jača imunitet, a preporučen je i kod ginekoloških problema i problema sa upalom kože.

Šumski med (medun)

Šumski med je veoma bogatog ukusa i mirisa, a u svom sastavu krije mnogo minerala, pa se zbog toga preporučuje slabokrvnim osobama. Podiže energiju i pospješuje vitalnost.

Suncokretov med

Suncokretov med je, očekivano, žute boje, a laganog i slatkastog ukusa. Preporučen je za jačanje otpornosti organizma, srčanim bolesnicima i za pospješivanje cirkulacije. Nadalje, njegovo dejstvo se proteže i na probavu, plućne, bubrežne i kožne bolesti.

Lavandin med

Intenzivnijeg je mirisa i okusa, bogat je mineralima. Odličan je protiv kašlja i bronhitisa. Pospješuje probavu, ima umirujući učinak, pogodan je i za trudnice.

Kaduljin med

Kadulja je veoma ljekovita, pa je isto tako i kaduljin med kojeg karakteriše aromatičnost. Ima veoma umirujuće dejstvo, pa smanjuje strest i napetost. Pospješuje mokrenje i preporučuje se kod gihta i reumatskih problema.


Pročitajte još: 13 stvari za koje treba da koristite kokosovo ulje


Vrijeskov med

Manje poznat ali opet jednako dobar jeste vrijeskov med koji pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta, te bolest mokraćnog sistema. Idealan je uz čaj od kamilice, šipka ili breze, a pomoći će vam i kod problema sa iskašljavanjem ako ga kombinujete sa vrijeskovim čajem.

Ruzmarinov med

Ruzmarinov med je bistar i potpuno svijetle boje. Veoma je ugodnog ukusa i preporučuje se kod probavnih tegoba i problema sa jetrom i žuči. Takođe, konzumacija se savjetuje tokom oporavka od bolesti i stresa.

Kako koristiti med (kao lijek)?

kako koristiti med

Postoji bezbroj različitih kombinacija kako koristiti med kao lijek ili zaslađivač. Svakako najbolji jeste uzimanje jedna kašike meda na prazan stomak ujutru i naveče pred spavanje.

Med držite u ustima i polako rastapajte. Nikako nemojte odmah gutati i zalijevati vodom. Postupak će sigurno trajati nekoliko minuta. Ovakvim djelovanjem omogućićete apsorpciju kroz krvne sudove ispod jezika direktno u organizam.

Ukoliko vam je ovakvo uzimanje teško iz nekog razloga, možete napravitii napitak tako što u mlakom mlijeku ili čaju istopite supenu kašiku meda, pa napitak popijete zadržavajući gutljaje neko vrijeme u ustima.

Zašto tako? Jer se na taj način aktiviraju enzimi koji podstiču antispetičko i antivirusno svojstvo samog med, koje odmah djeluje u duplji i ždrijelu, a potom i ostatku organizma.

Jutarnje uzimanje meda praktikuje se zbog snage i energije, dok naveče pred spavanje, u kombinaciji sa mlijekom ili čajem, može pomoći vama i vašoj djeci za bolji san.

Med nije za bebe!

Da, zaista, med nije za bebe.

Djeci koja su mlađa od jedne godine, pa čak i od dvije, ne treba davati med. Razlog tom jeste najprije dojenački botulizam, odnosno teško oboljenje koje može med da izazove, kao i moguće alergijske reakcije, jer on sadrži visoku koncentraciju potencijalnih alergena za koje dječij organizam nije spreman.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Ne metalnim kašikama?

Mnogi navode kako med treba sipati plastičnom ili drvenom kašikom, međutim to nije tačno. Sasvim je u redu da med uzimate metalnom kašikom, a kada je isti u kristalizovanom stanju onda čak i ne postoji mogućnost korišćenja plastike i drveta zbog čvrstoće mase. Drveni hvatači namijenjeni za med mogu se koristit samo dok je med u tečnom stanju.


Pročitajte još: Jod – važan dio ishrane djece i trudnice


Med: svojstva koja ga čine nezaobilaznim

med svojstva

Voljeli ili ne voljeli med, svojstva koja on ima čine ga nezaobilaznim dijelom ishrane.

Med ima u potpunosti jedinstvenu strukturu i veliki broj korisnih svojstava, između ostalog antimikrobnih i antioksidativnih. Spada u red lako probavljivih namirnica i brzo vraća energiju, zbog čega utiče ne samo na fizičku izdržljivost nego i na psihičku stabilnost.

Med sadrži fitonutrijente koji su dokazano djelotvorni u sprečavanju razvoj raka, kao i flavonoide, koji u kombinaciji sa drugim lijekovima  utiču na prevenciju i liječenje tumora.

Osim navedenog, med kao lijek ima i antibakterijska dejstva, a na osnovu boje možete ustanoviti koji je bogatiji svim ovim korisnim komponentama. Tako je tamni med, pogotovo onaj napravljen većinski od kadulje, bogatiji antioksidantima od ostalih, pa se svakodnevnom konzumacijom povećava nivo zaštitnih antioksidativnih sastojaka.

Za šta je dobar med?

Mnogo je odgovora na pitanje za šta je dobar med.

Med i ostali proizvodi pčela koriste se od davnina kako za liječenje tako i u ishrani. Osim toga u upotrebi su i za njegu lica i tijela, što znači da je spektar korisnosti zaista širok. Zbog svih gore navedenih svojstava nezaobilazan je dio skoro svakog domaćinstva, a zima skoro da je nezamisliva bez ove namirnice.

Sama ljekovitost meda zavisi najprije od njegovog kvaliteta i od biljaka od kojih je dobijen. Pojedini su bogatiji određenim svojstvima, a pojedini ukusniji i neobičniji.

Još u staroj Grčkoj med je korišten kao izvor energije, pa su tako učesnici Olimpijade, za postizanje što boljih rezultata, redovno konzumirali med i sušene smokve. Zbog toga je preporučeno da sportisti zbog stimualcije srca, kada su umori i iscrpljeni, uzimaju upravo ovu namirnicu.


Klikni i saznaj: Ovako ćete ojačati bebin imunitet


Kada pričamo o narodnoj medicini, svi već znamo da je med poznat kao odlično sredstvo protiv tradicionalne gripe i prehlade, a nizom istraživanja dokazano je i da on predstavlja najzdraviju verziju zaslađivača za ljude oboljele od dijabetesa (tip 2) i ljude koji imaju visok nivo holesterola.

Osim što je on sam po sebi lijek, poboljašava i apsorpciju lijekova odnosno pozitivno utiče na njihovu djelotvornost, a ujedno i čisti organizam od bilo kakvih štetnih tvari.

Niz problema kojima pomaže konzumacija meda je zaista dugačak, a evo koji su najvažniji:

 • gastritis,
 • čir na želucu,
 • infekcija crijeva,
 • lučenje želučane kiseline
 • detoksikacija jetre
 • ginekološki problemi,
 • jutranje mučnine,
 • bolesti raspiratornog sistema,
 • hronični bronhitis,
 • bronhijalna astma,
 • rinitis i alergijski rinitis,
 • faringitis,
 • sinusitis,
 • laringitis,
 • anorekcija,
 • manjak apetita,
 • loša peristaltika crijeva,
 • opstipacija,
 • hemoroidi.

Inače, med možete staviti na opekotine, odmah nakon što nastanu, kako biste izbjegli stvaranje plikova i ožiljaka. Možete ga staviti i na manje rane i posjekotine, s obzirom na to da ima antiseptička dejstva. Time ćete izvršiti sterilizaciju i umanjiti bol.

Med i cimet kao lijek

Med i cimet kao lijek

Med i cimet kao lijek imaju veoma široku primjenu. Činjenice govore da ova mješavina može izliječiti brojne bolesti, a korištena je širom svijeta. Naučnici su odavno prihvatili med kao lijek za razne bolesti, a isti  je korišten u različitim kombinacijama.

Upravo zbog toga u nastavku vam donosimo u čemu sve vam može pomoći ovaj miks zdravih namirnica i kako da ga primijenite u svakom konkretnom slučaju.

 1. Artritis: Pomiješati med i mlaku vodu u omjeru 1:2, dodati čajnu kašiku cimeta u prahu i dobijenom smjesom masirati bolne dijelove. Umanjenje boli je odmah primjetno, a redovnom konzumacijom može se uticati i na hronični artritis. Druga opcija je miješanje vruće šolje vode sa dvije kašike meda i jednom čajnom kašikom cimeta u prahu.
 2. Gubitak kose: Mješavina vrućeg maslinovog ulja, jedne supene kašike meda i čajne kašike cimeta u prahu pomaže kod ćelavosti. Smjesu nanesite prije kupanja i držite 15-ak minuta, nakon čega možete oprati kosu.
 3. Infekcija mokraćnog mjehura: Ovaj problem možete riješiti tako što pomiješate u čašu mlade vode dvije supene kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda i dobijeni napitak popijete.
 4. Zubobolja: Napravite pastu od jedne kašike cimeta u prahu i pet čajnih kašika meda i stavite na bolni zub. Postupak ponovite 3 puta u toku dana dok bol ne prestane.
 5. Holesterol: Za povišen holesterol idealna je mješavina dvije supene kašike meda i tri čajne kašike cimeta u prahu, pomiješane sa 4,5 dl čaja.  Sa redovnom konzumacijom moguće je liječenje hroničnih problema sa holesterolom.
 6. Prehlada: Ako imate problem sa uobičajenim prehladama, 3 puta u toku dana uzimajte mješavinu supene kašike meda i 1/4 kašike cimeta u prahu. Na ovaj način izliječićete kašalj, prehladu i srediti sinuse.
 7. Bubuljice:  Napravite masu od tri supene kašike meda i jedne kašike cimeta u prahu, pa navedeno stavite na bubuljicu tokom noći. Ujutru saperite toplom vodom. U roku od maksimalno dvije sedmice vaše lice će biti čisto i svježe.

Osim navedenog, mješavina meda i cimate pomaže kod nervoze, bolova u stomaku, gasova, dobra je za dugovječan život, pomaže kod lošeg sluha. Naravno, jačanje imuniteta je jedan od bitnijih segmenata, kojim se uostalom dolazi do zdravlja u svim ostalim sferama, pa je zato redovna konzumacija i više nego poželjna.

I da, zanimljivo je da sa korišćenjem meda i cimeta može uništiti loš zadah, pa ako imate problema sa tim, eto jednostavnog i brzog rješenja.

Med i limun za imunitet

med i limun za imunitet

Zdrave prirodne namirnice i narodni recepti pokazali su se kao dobro sredstvo protiv brojnih bolesti. Jedan takav recept predstavlja kombinaciju meda i limuna.

Topli napitak sa medom i limunom jačaće vaš imunitet i zaštitiće vas od bakterija i birusa. On suzbija poznate simptome bolesti kao što su kihanje, kašljanje i malaksalost. Često ćete ovaj napitak pronaći u savjetima za mršavljenje, a pomoći će i kod pospanosti i osjećaja umora.

Osim što poboljšava imunitet, daje i energiju, pa je idealna zamjena za jutarnju kafu. Tijelo nakon njega je hidrirano, a jutarnje glavobolje neće se pojaviti.

Za najbolje rezultate potrebno je napitak piti svako jutro na prazan želudac, a za maksimalni uticaj konzumirajte ga tri mjeseca kontinuirano. Pozitivna dejstva pijenja biće vidljiva odmah nakon 10 dana.

Kako biste napravili svoj napitak od meda i limuna, slijedite ovaj recept:

 1. Prokuhajte vodu i ostavite sa strane da se ohladi do pitke temperature,
 2. Vodu naspite u šoljicu i dodajte domaći med, a potom i polovinu ili četvrtinu većeg limuna.
 3. Miješajte dok se med ne sjedini sa vodom, pa popijte topao napitak.

Ljekovita dejstva napitka od meda i limuna

 • Suzbijanje osjećaja umora,
 • Suzbijanje osjećaja pospanosti,
 • Pomoć kod mršavljenja,
 • Rješavanje problema poput upale mjehura,
 • Ubrzavanje metabolizma,
 • Snižavanje nivoa holesterola,
 • Čišćenje kože,
 • Antibakterijska svojstva,
 • Diuretska svojstva.

VAŽNO: Ne stavljajte med na visoke temperature

Veoma je bitno da izbjegavate izlaganje meda visokim temperaturama, jer u tom slučaju on postaje toksičan. Iz tog razloga se med ne stavlja u kolače i druga jela koja se peku. Ukoliko je veoma zagrijan ili zapečen stvara toksičnu i ljepljivu masu koja može dovesti do zakrčenja probavnog trakta i crijeva.

Na visokoj temperaturi on gubi svojstva, pa se zbog toga savjetuje da med ne stavljate u tek napravljen, vreo čaj.

Ipak, kristalizacijom on ne gubi svojstva, jer to predstavlja prirodni proces nastao usljed skladištenja na nižim temperaturama. Rok trajanja meda koji je pohranjen zatvoren je neograničen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *