Kako pravilno obući bebu za zimsku šetnju

kako obuci bebu zimi

Roditelji koji se odluče na izvođenje beba vani tokom niskih temperaturama, kakve nas ne napuštaju ovih dana, trebaju znati kako pravilno obući bebu.

Naglašavamo pravilno, jer roditelji, posebno oni koji su to tek postali, u strahu da se dijete ne razboli od hladnoće, znaju pretjerati i češće previše obuku dijete, nego nedovoljno.

Oblačenje bebe tokom zimskih dana

Uopštene preporuke su da bebe treba da oblačite u laganu i prozračnu odjeću, ali zimska garderoba je često teška i debela.

Kada izvodite bebu vani, obucite je slojevito, s tim da prvi sloj uvijek treba da bude pamučni bodi, preko majica i hlače, a ako beba još uvijek samo leži u kolicima onda i skafander. Po potrebi, koristite i prozračni ali topli prekrivač.

Takođe, vodite računa da se ta odjeća lako skida, jer ako u toku šetnje uđete u neki topao prostor morate raskomotiti bebu i osloboditi je bar jednog sloja odjeće.

Kako prepoznati da je bebi hladno ili vruće?

Ukoliko niste sigurni da li ste dobro obukli bebu, odnosno da li joj je ugodno, ovo su neki znaci koji će vam to otkriti.

Ako je bebi hladno biće skupljena i nemirna, često će se buditi, drhtati i ruke i noge će joj biti hladne.

Ako je bebi vruće, obrazi će joj biti rumeni, znojiće će se, biće nemirna, pokušavaće da se otkrije i nemirno će spavati.

S druge strane, ako je opuštena, drži ruke blago podignute znači da joj je ugodno i da ste je dobro obukli.

Inače, nastojte u domu održavati optimalnu temperaturu za bebe, a to je između 20 i 22 Celzijusova stepena, dok ćete dodatno zagrijavati kada je kupate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.