Kako igranje vani čini vašu djecu pametnijom

kako igranje vani čini djecu pametnijom

U današnjem digitalnom dobu, djeca u prosjeku provedu samo 30 minuta vani dnevno.  Školske obaveze, dodatne aktivnosti, kao i vrijeme provedeno na telefonu i računaru ne dozvoljava djeci da provedu dovoljno vremena vani kako bi razvili motoričke sposobnosti i udisali svjež zrak. Tehnologija kao i nedostatak vremena nisu jedine stvari koje zadržavaju vaše dijete u kući. Mnogi roditelji su često pretjerano zabrinuti za sigurnost djeteta. Strah od nepoznatih ljudi, saobraćaja ili povreda često koče roditelje u puštanju djeteta vani.
Takođe, zbog prevelikog broja sati provedenog u školi djeca često nemaju dovoljno vremena za igru vani koja je podjednako bitna za razvoj njihovih kognitivnih kao i motoričkih sposobnosti, tvrde stručnjaci.

Zašto je igra vani bitna

Sadržaj:

Igra na otvorenom pomaže djeci da se uče druženju, empatiji kao i kako da postanu radoznali i znatiželjni za svijet oko sebe. Djeca na ovaj način razvijaju osjećaj samosvijesti i uče se vještinama rješavanja problema.

igranje vani djeca

Vrijeme provedeno na otvorenom pomaže djeci da istraže svijet. Na taj način oni upoznaju nove stvari, istražuju okolinu i razvijaju maštu. Djeca koja provode više vremena igrajući se vani, rastu mentalno, emocionalno i duhovno.

Igranje vani je takođe važno i za fizičko zdravlje djeteta. Djeca koja većinu svog vremena provode za radnim stolom ili sa tabletom i telefonom u ruci imaju povećan rizik od gojaznosti. Neaktivna djeca rizikuju razvoj medicinskih stanja poput dijatebesa tipa 2. Djeca koja ne provode dovoljno vremena vani rizikuju usporen socijalni razvoj kao i manjak kongitivnih vještina. Previše vremena provedenog za računarom dovodi do deficita pažnje/hiperaktivnog poremećaja kod djece.

Igranje vani stimuliše kreativnost djeteta

Igranje vani može nadahnuti vaše dijete da bude kreativnije i inovativnije u svemu što radi. Bilo da se vaše dijete zabavlja u vašem dvorištu ili parku njegova kreativnost kao i samopouzdanje će se razvijati brže. Djeca na taj način osmišljaju svoja pravila i koriste svoje kognitivne sposobnosti kao i kreativnost sopstvenog uma. Prilikom igranja sa drugom djecom, oni pregovaraju, razvijaju socijalne vještina kao i kreativne metode opisivanja onoga što rade, vide i osjećaju.

kreativnost kod djece

Poboljšava pažnju i koncentraciju kod djeteta

Zbog vremena provedenog za računarom ili čak radeći domaće zadatke, djeca često imaju problem sa kocentrisanjem na svakodnevne zadatke. Ovo je naročito izraženo kod hiperaktivne djece, sa kojima je potrebno više vremena provoditi vani kako bi izbacili višak energije. Vrijeme provedeno vani pomaže djeci da razviju usmjerenost i koncentraciju. Igranje vani, pa čak i kratko može poboljšava memoriju i koncentraciju u školi do čak 20 odsto.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *