10 najčešćih grešaka koje se dešavaju novopečenim roditeljima

beba i roditelji naslovna

Biti roditelj – radost, odgovornost i sve u svemu najteži zadatak koji ćete ikada dobiti. Kako odgojiti novo ljudsko biće bez da pogriješite? Bez brige – sigurno ćete pogriješit! To ne znači da je smak svijeta ili da ste vi promašaj kao roditelj već da ste čovjek, a ljudi griješe. Mi to znamo i zbog toga u nastavku pročitajte 10 najčešćih grešaka novih roditelja i kako ih ispraviti!

1.Najveći neprijatelj svih roditelja

Sadržaj:

Riječ je o panici. Mnogo roditelja ima burne reakcije i previše brine o irelevantnim stvarima tokom prve godine bebinog života npr. Da li previše ili premalo plače? Da li je dovoljno jela? Da li joj je stolica u redu? I slično.

Zvuči vam poznato? Opustite se i nemojte se stresirati oko sitnica jer novorođenče može osjetiti vašu energiju i anksioznost. Dopustite sebi malo spontanosti i uživajte u svakoj novoj stvari, pogotovo zato što ne postoje univerzalna pravila, svaka beba ima svoj tempo.

2. Zbog čega skačete na svaki plač?

beba place

Jedna od najčešćih grešaka, i jedna od onih koje nas mogu najviše uznemiriti je uvreženo mišljenje da je uloga roditelja da spriječe svaki bebin plač. Ako plače to znači da nešto nije u redu, da ste u nečemu pogriješili i što duže plače vi se sve više osjećate kao loš roditelj.

To nije istina. Plač je samo jedini način na koji bebe komuniciraju i prenose svoje potrebe. Ipak, ponekad mogu biti site, čiste, previjene, ali da i dalje plaču. Ukoliko se ne budete obazirali, vjerovatno će prestati za manje od 10 minuta, ali ukoliko plač traje duže od pola sata, i praćen je temperaturom, osipom ili nadimanjem, svakako treba da kontaktirate svog pedijatra. Vi ipak najbolje poznajete svoju bebu.

3. Padate na komercijalne proizvode

Svi smo mi ponekad žrtve raznih reklama koje nas navedu da kupujemo popularne proizvode za njegu bebe, ali za koje se nažalost ispostavi da ne odrađuju posao onako kako bi trebalo. Prva i najvažnija stavka na ovoj listi je svakako izbor pouzdanih pelena budući da ćete ih koristiti svakodnevno, nekoliko godina.

Bitno je da budu fleksibilne, visokoupijajuće i ne sputavaju kretanje vaše bebe. Na bh. tržištu, brend koji ispunjava sve te uslove, a ujedno je i višestruko ekološki sertifikovan Bambo Nature. Budući da koriste najprirodnije materijale koji omogućavaju koži vaše bebe da diše, Bambo pelene smanjuju rizik od pelenskog osipa, ne sadrže ni parfeme, parabene i druge štetne materije, a imaju i indikator vlažnosti koji vam signalizuje kada je vrijeme da ih promijenite.

4. Budite svoju bebu tokom noći?

beba spava

Neke majke se boje da beba nije dovoljno jela tokom noći, ili da je previša tiha i ne osjeti sopstvenu glad, pa je zbog toga bude radi dojenja. Ipak, pedijatri preporučuju da ostavite bebu da spava koliko hoće, odnosno može tokom noći i da i vi iskoristite to vrijeme da odspavate. Novorođenče će se u 95% slučajeva samo probuditi kada bude spremno za još jedno hranjenje.

5. Podcjenjujete vanjske faktore

Vjerujemo da je vama kao roditeljima sigurnost vaše bebe najbitnija stavka na dnevnom redu, ipak, ponekad neke faktore smatramo bezopasnim i uzimamo zdravo za gotovo. Kada nekome dajete “da pronosa” ili pridrži novorođenče, morate se prvo uvjeriti da to radi pravilno i samouvjereno. Bebina glava i kičma mora imati odgovarajuću potporu, a treba izbjegavati i bilo kakve nagle pokrete, zaokrete i slično npr. bacanje bebe u vazduh ili okretanje u mjestu.

6. Zapostavljate ovaj aspekt

beba pere zube

Oralna njega beba je vrlo bitna, čak i kada još uvijek nemaju zubiće. Dok ne napuni 1. godinu, potrebno je vlažnom gazom i fiziološkom ili običnom vodom nježnim pokretima prebrisati desni bebe, bar dva puta dnevno. Nakon što beba navrši godinu dana, možete početi koristiti specijalizovane četkice za zube.

7. Gdje je zlatna sredina?

Idealan ambijent je presudan za miran i neometan razvoj vaše bebe. Vodite računa o temperaturi sobe i vlažnosti vazduha. Mnogi roditelji misle da je pretjerano utopljavanje neophodno i pravilno, dok je u stvari bitna umjerenost. Takođe, ne postavljajte krevetac blizu radijatora ili klima uređaja jer suh vazduh ne prija bebinim disajnim putevima. Izbjegavajte i buku i galamu, kao i postavljanje previše šarenih stvari u bebinu sobu u prva 3 mjeseca jer se bebini centri za kogniciju i motoriku tek razvijaju i ne bi bilo dobro da ih preopteretite raznim senzacijama, bojama i mirisima. Ukoliko vaša beba teško zaspi, razmislite o kupovini uređaja za umirujuće zvukove poput zvuka talasa, šume itd.

8. U kući je najljepše ili ipak ne?

beba napolju

Koliko god ova tvrdnja bila tačna, toliko može biti i pogrešna ako je zloupotrebljavate. Kao i odraslim ljudima, i bebama su potrebni sunce, čist vazduh i šetnja napolju! Nećete pogriješiti ukoliko budete izveli vašu bebu vani u kolicima ili na rukama. Ne mora to biti višečasovna ekspedicija, dovoljno je i pola sata dnevno kako bi promijenili sredinu i osvježili duh i tijelo.

9. Kada dvoje postane troje

Nije neobično da se partneri udalje ili da dođe do promjena u njihovoj interakciji kada stigne beba. Naravno, devet mjeseci se zajedno pripremate za dolazak novog bića na svijet, razmišljate, kupujete, planirate i radujete se, ali kada taj trenutak dođe i odgovornost i obaveze se obruše na vas, gubite pojam o vlastitom identitetu. Ne dozvolite da se to dogodi, već pokušajte razviti rutinu u kojoj se posvećujete ne samo bebi, i ne samo sebi, već i svom partneru. Haotični mjeseci će proći i uspostaviće se ravnoteža, bitno je da ostanete posvećeni roditeljstvu bez da se ijedno od vas osjeća zapostavljeno.

10. Svi znaju bolje od vas?

Učinite sebi veliku uslugu i ne slušajte savjete svakoga ko nađe za shodno da dijeli svoja iskustva šakom i kapom. Naravno, to ne znači da ne slušate nikoga, ali bitno je da postavite određene granice, pa čak i članovima najuže porodice jer oni znaju “kako se to nekada radilo”. Iako su osnove vapsitanja i podizanja djece u biti ostale iste, živimo u vremenu tehnološkog napretka u kome je mnogo stvari olakšano, od sterilizatora za boce, do nosaljki i sjedalica koji se automatski pokreću itd. Slušajte najprije svoju intuiciju, majčinski instinkt i pedijatra, pa tek onda sve ostale.

roditelji

Da li ste se pronašli u nekoj od ovih 10 stavki? Pišite nam u komentarima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *