Uredite sobu prateći Montessori metodu

montessori soba

“Pomozi mi da to uradim sam” – ovo je ideja kojom se vodi Montessori pedagogija. Prema Montessori metodi, dječija soba bi trebala biti uređena iz dječije perspektive. Svaki komad namještaja i sve stvari u sobi trebale biti dostupne djetetu u svakom trenutku jer na taj način omogućavamo djetetu razvoj kreativnosti. Dječija soba ne bi trebala biti zatrpana nepotrebnim stvarima koje će djecu ometati. Osnovna načela Montessori metode su minimalizam i funkcionalnost.

Ukoliko želite da uresdite sobu vodeći se načelima Montessori metode, donosimo vam nekoliko osnovnih smjernica kako to da uradite.

1. Krevet

Sadržaj:

Zaboravite na visoke krevete zbog kojih dijete zavisi od odrasle osobe. Izaberite niske krevete koji omogućavaju djetetu da se popne i siđe potpuno autonomno. Visina dušeka od tla ne smije prelaziti 20/25 cm. Na tržištu ima mnogo kreveta koji ispunjavaju ovaj uslov, ali uvijek postoji i opcija da napravite podlogu za dušek od paleta ili da angažujete stolara da vam napravi krevet po mjeri. Odlazak na spavanje će postati prirodan gest i dijete će se osjećati umirujuće u krevetu njegove veličine. Dakle, krevetac je stvar sa kojom ćete se prvo pozdraviti. Prema ovoj metodi on samo sputava dječiju samostalnost.

montessori krevet

2. Ormar

Dozvolite svom djetetu da nauči samostalno da se oblači. Prije svega trebamo im obezbijediti ormar kom mogu samostalno pristupiti i uzeti iz njega sve što im treba. Na tržištu postoji mnogo niskih ormara koji ispunjavaju svrhu. Ako više volite da djeca prate “ukus” roditelja i ne improvizuju nevjerovatne odjevne kombinacije, možete se odlučiti za tradicionalnu garderobu i opremiti sobu otvorenim policama ili ormarom. To će vam omogućiti da s vremena na vrijeme mijenjate odjeću, a dijete će samo birati šta da obuče.

Još jedan savjet je da na ulazu u kuću ili u dječijoj sobi imate vješalicu u odgovarajućoj visini. Biće korisna i dijete će tu moći objesiti jaknu i drugu odjeću. Od pomoći su i korpe za veš, tako da se djeca naviknu na svlačenje u večernjim satima i dijeljenje odjeće između prljave i čiste.

montessori ormar

3. Police sa knjigama

Djeca moraju imati slobodan pristup knjigama koje moraju biti izabrane na osnovu njihove starosne dobi. Idealno je da prostorije opremite policom za knjige ili frontalnim policama koje omogućavaju djetetu da prepozna korice čak i kada ne može da čita.

montessori knjige

4. Sto i stolice

Sto predstavlja jednostavnu i udobnu površinu za igru koja je uvek dostupna djetetu. Rubovi moraju biti zaobljeni da bi se izbjegle povrede tokom različitih aktivnosti i visina mora biti adekvatna. Važno je da djeca mogu udobno samostalno da se smjeste.
Stolice, kao i sto, trebaju biti manje kako bi se omogućilo djetetu da se igra, crta i radi u potpunoj autonomiji.

montessori uredjenje sobe

5. Igračke i mjesto za igračke

Igre moraju uvijek biti pri ruci, tako da mogu doći do njih bez traženja pomoći od odrasle osobe. Idealno je imati mali, prostrani i čvrsti namještaj s kojim lako mogu doći do vlastitih stvari, u savršenoj autonomiji. Kutije za knjige i teški namještaj uvijek moraju biti pričvršćeni na zid pomoću odgovarajućih šarafa, kako bi se izbjeglo prevrtanje.

Potražite igračke koje mogu stimulisati dječiju maštu. Takođe, koristite svakodnevne predmete kojima se može upravljati i igre koji stimulišu praktične aktivnosti (metle, kuhinja, sudoperi).
Igračke treba da imaju svoje mjesto u sobi kako bi se održao određeni red i udoban ambijent. Velike igračke ili one sastavljenje od više komada treba smjestiti u posebne kutije.

montessori uređenje sobe

6. Dekoracija

Dekoracije stimulišu kreativnost i sposobnost posmatranja mališana. Slike, fotografije, table i naljepnice uvijek moraju biti postavljene na visinu djeteta, kako bi ih mogli samostalno promatrati. Postavite oglasnu tablu na kojoj dijete može objesiti svoje crteže i samostalno raditi.
Stavite ogledalo u dječiju sobu. Biće veoma korisno da dijete može da se pogleda i da bude svjesno svog imidža.
Kada su boje u pitanju, jarke tonove zamijenite pastelnim. Dječija soba treba biti opuštajuće mjesto, ispunjeno ljubavlju i harmonijom.

Za kraj predlažemo da uklonite sve predmete koji mogu biti opasni i koji nisu pogodni za spavaću sobu. U dječijoj sobi ne bi trebalo biti ničega što dijete ne može koristiti, dirati i čime ne može upravljati sigurno i neometano. Izbjegavajte televiziju i previše bučne igračke. Ako renovirate spavaću sobu, postavite prekidače za svjetlo na visinu koju dijete može lako dohvatiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *