3 razloga zbog kojih društvene mreže izazivaju nesreću djevojčicama

uticaj drustvenih mreza

Britansko istraživanje pokazalo je da društvene mreže, odnosno potreba da se prikaže “savršen život” na istim, utiče u manjem ili većem obimu na mentalno zdravlje jedno od tri djevojčice.

“Girlguiding”, kako se zove ustanova za brigu o mentalnom zdravlju djevojčica, otkrio je da čak 35 odsto djevojaka u dobi od 11 do 21 godine smatra najvećom brigom potrebu da budu bolje od svojih vršnjakinja, te da fotografije budu jednake ili bolje od onoga šta vide na internetu.

Osim ovoga, velika preokupacija jeste i ta da se njihove objave ne shvate pogrešno, kao i da komentari ljudi koje ne poznaju budu dobri. Naravno, vrhunac svega i najbitnija stavka je da na samim fotografijama izgledaju najbolje što je moguće.

Zabrinjavajuća činjenica jeste ta da roditelji uglavnom ne prepoznaju kod djece ovaj problem, odnosno postotak roditelja koji su pokazali brigu u ovoj sferi je zaista mali.

Veličinu ovog problema potvrdili su i iz britanskog ministarstva za ljudska prava, te naglasili kako savršenstvo postoji samo i isključivo kao marketinški alat. Kako kažu, “način na koji ove djevojčice doživljavaju sebe garantuje da će biti povrijeđene u budućnosti, i da će povređivati same sebe jer neće ispunjavati svoja očekivanja. Ali nije samo to problem, problem je i taj što su ta očekivanja nerealna i u realnom životu. Ne postoje mimo interneta.  To će svakako uticati na njihovo psihičko stanje u odraslom dobu, kao i na njihov cjelokupan život.”

Zato, vodite računa o svojoj djeci, o tome šta rade i kakav im je pogled na svijet. Bitno je da su svjesni nesavršenstva okoline i nemogućnosti toga da sami budu savršeni, a osim toga i da nije važno šta drugi misle i kažu, već kako se oni osjećaju i šta rade po tom pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *