Gdje bebe plaču najviše a gdje najmanje?

plac bebe

Bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji plaču više nego bebe iz drugih zemalja, pokazala je studija objavljena u The Journal of Pediatrics.

S druge strane, bebe u Danskoj, Njemačkoj i Japanu plaču najmanje, pokazala je ista studija.

Autori su upoređivali plač beba, tokom prvih 12 sedmica života u uzrastu u kojem imaju grčeve, više od tri sata dnevno bar tri puta sedmično, u različitim državama.

„Bebe se razlikuju u tome koliko plaču već u prvim sedmicama života“ rekao je Dieter Wolker, jedan od autora studije.

Istraživački tim je skupio podatke i iz drugih studija o trajanju plača kod beba, tako da je za rezultate ove studije posmatrano oko 8 700 djece kako bi se odredilo koliko bebe pate od grčića.

U Velikoj Britaniji 28 odsto beba u uzrastu jedne do dvije sedmice ima grčeve, dok je prosjek za taj uzrast 17,4 odsto. U Kanadi 34,1 odsto beba u uzrastu od tri do četiri sedmice ima grčeve dok je prosjek za taj uzrast 18,4 odsto.

S druge strane, studija je otkrila da u Danskoj 6,7 odsto djece ima grčeve u uzrastu od pet do šest sedmice, što je puno niže za prosjeka u tom uzrast koji iznosi 25,1odsto.

Studija nije otkrila razloge za ovako različite rezultate, ali naučnici kažu da u istraživanju treba da se uzmu u obzir potencijalni kulturološki i genetički uticaji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *