Sjajna knjiga o roditeljstvu i zašto ne treba da djetetu kažete da je pametno

odgoj djece roditeljstvo

Tehnika kojom se mnogi mladi roditelji vode prilikom odgoja puna je brižnosti i razumijevanja, ali u toj mjeri da se često pređu granice. Ta strategija nije uvijek uspješna u polju odgoja, pa se javlja problem – šta dalje?

Po Bronson i Ešli Merimen, oboje pisci i novinari, inspirisani tim problemom napisali su knjigu o vaspitanju. Šta kada godine uloženog truda i brige nisu donijele željene rezultate i zašto se pored tolikog progresivnog i razumnog stava roditelja i dalje javljaju društveni problemi sa djecom?

U svom djelu, Po i Ešli razbijaju brojne mitove o djeci koji su nastali kao proizvod modernog vremena, a u tome im pomažu razna naučna istraživanja rađena u posljednjih nekoliko godina.

Autori su, između ostalog, zaključili da savremeno roditeljstvo nije dobro na polju kritike i discipline što na kraju proizvodi velike posljedice na djecu. Autoritet je ključan i ma koliko je lijepo biti prijatelj sa djetetom, vi ste roditelj i treba takav stav da zauzmete.

Primjera iz života za ovo ima i previše. Recimo, roditelji će uvijek po inerciji pohvaliti sve šta je njihovo dijete napravilo, uglavnom izjaviti i da je talentovano, a niko neće usmjeriti dijete i dati konkretne savjete i kritike, iako je veoma realno da postoji niz grešaka.

Istraživanja su pokazala da djeca koja često upadaju u probleme i nevolje zapravo dolaze iz porodica koje obilježava velika količina ljubavi i razumijevanja, ali bez uspostavljenih jasnih pravila. Činjenica je da je ona poznata “Zato što ja tako kažem” ponekad dobra u roditeljstvu, iako moderne porodice smatraju navedeno neprimjernim.

Inače, knjigu na engleskom i sa besplatnom dostavom možete kupiti ovdje.

Zbog ovoga ne treba da djetetu govorite da je pametno

Veoma česta zabluda modernog roditeljstva je ubijeđenje da dijete treba naučiti da bude samouvjereno i puno samopouzdanja, a to se uglavnom postiže stalnim ponavljanjem kako je veoma pametno i talentovano.

Međutim, istina je da se hvaljenjem djece mogu postići samo gori rezultati. Naime, djeca koja su konstantno hvaljena često dođu u situaciju da postanu razmažena i nesposobna da se snađu u određenim situacijama, kao i da sve doživljavaju kao neuspjeh.  Vremenom postanu loš timski igrač i nepoželjno društvo, a svaku prepreku doživljavaju mnogo gorom nego što jeste, što će uzrokovati probleme i na psihološkoj bazi.

Okrenutost samom rezultatu, umjesto zadatku, kako bi se opravdala uspješnost i reputacija koju imaju nikako nije pogodna za dalji razvoj ličnosti, jer dovodi do spremnosti da se učini sve za postizanje cilja.

Ne hvalite pamet, već uložen trud!

Autori knjige ističu i da je najgore šta možete govoriti da je dijete pametno. Fokusirajte hvalu koju imate za svoje dijete na uložen trud i na to koliko su vrijedni. Time podstičete onaj segment koji i samo dijete kontroliše – uložen napor, a to motiviše za sve buduće akcije i radnje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *