Dan D – porod počinje

dan porodjaja i panika

Porod kod mnogih trudnica izaziva strah, posebno ako je u pitanju prva trudnoća. Nema razloga za paniku. Naučite prepoznati prave bolove koji ukazuju na porođaj i spremno dočekajte dan D.

Termin se bliži, a trema je sve veća… Misli su usmjerene ka jednoj temi – porodu! Iako, nakon visemjesečne i iscrpljujuće trudnoće, željno iščekujemo trenutak kada ćemo pogledati u oči svoje rođene bebe, na porod gledamo sa dozom straha. Naposljetku su ipak bebe te, koje odlučuju kada počinje – porod!

Pucanje vodenjaka

Sadržaj:

U većini slučajeva vodenjak puca pri samom porodu, ali se kod približno svake desete žene desi da pukne i prije nego sami bolovi nastupe. Plodova voda ističe naglo, tečnost je svjetlija od mokraće i nije je moguće zaustaviti. Kada se to desi to je jasna indikacija da porod počinje.

Ako je na posljednjem ginekološkom pregledu ustanovljeno da se beba spustila u određeni polažaj za porod, možete se u miru i bez panike uputiti ka bolnici.

U slučaju da bebina glavica još nije zauzela pravilan položaj za porod i plodova voda ističe prenaglo u bujicama, zauzmite vodoravan položaj i konsultujte ljekara.

Bolovi

Jasan signal za početak poroda su bolovi. U zabludu mogu dovesti lažni bolovi, koje većina žena osjeća u posljednjim nedjeljama trudnoće, i koji se skoro po ničemu ne razlikuju od početnih pravih bolova. Poprečni i uzdužni mišići materice se grče i tako sakupljaju snagu za dan D, kada će pomoći bebi da ugleda svjetlost dana.

Kako prepoznati prave bolove?

Jasni znakovi za kontrakcije su probadanje u leđima i donjem dijelu stomaka, te osjećaj da stomak postaje tvrd.

Postoji način da razlikujete lažne bolove od pravih:

Lezite u kadu. Ako bolovi prestanu u toploj vodi, to su onda oni lažni. U slučaju da ne gube na intenzitetu ili pak postaju jači, onda se jasno radi o porođajnim bolovima.

Bez panike!

Ako osjetite lagane kontrakcije, koje su neredovne, nema potrebe da odmah žurite u bolnicu.

Pokušajte da spavate i skupite snagu za naredni dan, jer će vam sigurno biti potrebna. Provjerite da li su stvari za bolnicu spremne, te pokušajte da se što više opustite u miru svog toplog doma.

Tek kad osjetite da bolovi dolaze u učestalom, jednakom ritmu, i da su već mnogo snažniji, uputite se na odabranu porođajnu kliniku.

Ljekaru se obratite kod:

  • krvarenja
  • bolnih i trajnih kontrakcija ili bolova u maternici
  • naglog isticanja plodove vode

Od nastupanja prvih znakova do samog poroda većinom proteknu sati, a svako bespotrebno provedeno vrijeme u bolnici može da poveća mogućnost indukovanja bolova i samog carskog reza!

Dan D dočekajte u miru i spokoju vaša četiri zida, jer u većini slučajeva ne postoji potreba da pod plavim svjetlima jurite u bolnicu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *