Plodnost – nova istraživanja

nova istrazivanja o plodnosti

Visok nivo proteina SGK1 može uzrokovati neplodnost, ali kada ga ima u nedovoljnim količinama kod žena postoji veća vjerovatnoća da će izgubiti dijete. Naučnici se nadaju da će ovo otkriće dovesti do poboljšanja zdravstvenog stanja kod žena, time što će se osigurati da imaju pravi nivo enzima u unutrašnjosti materice.

Ovaj izvještaj se zasniva na istraživanju koje je sprovedeno na ćelijama ljudske materice i materice genetski  modifikovanih miševa.  Visok nivo ovog proteina je pronađen u unutrašnjosti materice kod žena koje su bile neplodne. U međuvremenu je umanjen nivo ovog  proteina konstatovan kod žena koje su imale višestruke pobačaje.

Koristeći pokusnog miša, naučnici su pokazali da proizvodnja visokog nivoa SGK1 proteina u materici spriječava embrion da se ugnijezdi, što znači da miševi nisu mogli zatrudnijeti. Drugi slučaj, također sa labaratorijskim miševima, je pokazao da su miševi ostajali trudni kada je zaustavljena proizvodnja proteina SGK1, ali su gubili mnoge fetuse.

Čini se da su ova kompleksna istraživanja vrlo dobro provedena. Rezultati će pomoći da se buduća istraživanja ciljano usmjere ka ulozi proteina SGK1 u pogledu na plodnost i trudnoću. Na kraju, rezultati  dobijeni ovim istraživanjem mogu dovesti do manipulacije djelovanja ovog proteina, a time povećati broj uspješnih trudnoća.

Međutim, ova istraživanja su još u ranoj fazi i može proći još dugo vremena dok ne budemo saznali kakva je praktična primjena ovakvih pronalazaka i šta će biti stvarnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *