Kako da kuća bude uredna i sa malom djecom

uredna kuca

Dok ne postanete roditelj skoro i da ne znate šta je to nered. Međutim, haos oko vas ne mora biti uvijek prisutan. Štaviše, postoji čarolija pospremanja koja pomaže u borbi od nagomilanih stvari.

Na spomen navedene čarolije mnogima je prva na pameti Marie Kondo. Ukoliko niste upoznati sa njenim imenom, znajte da je ta žena sinonim za urednost i organizovanost, a upravo o tome je pisala i knjige.

Kako se i sama našla u njoj veoma stranoj poziciji da je okružena neredom koji prave mala djeca, pozabavila se traženjem rješenja za to, i shvatila kako ne mora odjednom završiti kompletnu kategoriju prilikom pospremanja. Recimo, ukoliko je spremala ormar, a manjak vremena ne dozvoljava da se sve završi, fokus je stavljala samo na jednu cjelinu – recimo majice ili haljine. Dakle, njen savjet je da se pospremaju manje grupe predmeta.

Osim navedenog, izdvaja tri savjeta:

  • Djecu odmalena treba učiti da pospremaju za sobom. Djecu je moguće naučiti da uredno slože ono šta su prethodno koristili, a i ako samo ostane na pokušaju u pogledu kvaliteta  – dobro je. Usvojiti navike u najranijoj dobi od velikog je značaja. Marie ističe čak i da djeca starosti od dvije godine mogu da nauče njenu KonMarie tehniku presavijanja odjeće (pogledati video na kraju teksta).
  • Nered je moguće spriječiti i tako što ćete odrediti koliki prostor je na raspolaganju za dijete. Ako to definišete, recimo da za bebine stvari imate jedan dio ormara, onda ćete smanjiti broj stvari koje posjedujete, sve će imati svoj mjesto i spriječićete nagomilavanje.
  • I za kraj – budite dobar primjer. Sklanjajte sve iza sebe i tako pokažite da je to normalno ponašanje, koje će klinci posljedično sami pokupiti i primjenjivati u budućnosti.

U nastavku pogledajte kako izgleda čuvena KonMarie tehnika slaganja odjeće….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *