Čišćenje bebinog nosa: kako i šta koristiti?

ciscenje bebinog nosa aspirator

Mnoge mame, pogotovo one koje su rodile prvi put, nađu se u problemu kada se bebe razbole i kada su im nosići puni. Dijete ne zna ispuhati nosić samo, a sekret nekako mora izaći da bi se olakšalo disanje.

Jedna od stavki koja može biti od velike pomoći jeste ovlaživač zraka, a ukoliko ne biste da trošite novce na dodatnu spravu, jednostavno na radijator stavite vlažne peškire i dajte djetetu dovoljno tečnosti.

Nosić treba da ispirate slanom vodom ili fiziološkom otopinom, a od velike pomoći su takozvani aspiratori.

Postoje ručni aspiratori, aspiratori na baterije, kao i oni koji se priključe na usisivač. Posljednji su, naravno, najefikasniji za izvlačenje sekreta.

Kako da izvedete postupak čišćenja bebinog nosa?

Prije svega, dijete treba da stavite da leži na leđima i da nosić natopite fiziološkom otopinom, koju možete kupiti u apotekama. Potom uzmite aspirator i iz jedne nosnice izvlačite sekret, dok drugu držite začepljenom prstom. Isti postupak ponovite i za drugu nosnicu.

Ukoliko je dijete prilično nervozno i svojim stalnim pokretima onemućuje da završite posao, pozovite nekoga da vam pomogne, odnosno da bebu drži mirnom.

Vodite računa o tome da ne pretjerujete sa korišćenjem aspiratora, kako ne biste povrijedili nosić.

Ako se desi da u aspiratoru ima sukrvice, prestanite sa korišćenjem neko vrijeme. I ne zaboravite da aspirator redovno čistite prema uputstvima koje dobijate uz proizvod.

Kapi za nos koristite uz doktorsku preporuku.

Gdje kupiti i kako odabrati aspirator?

Cijene aspiratora zavise od toga koji birate. Najjeftiniji su ručni i njihova cijena je u rasponu od 5 KM / 2,5 evra / 300 dinara, pa sve do 20 KM / 10 evra  / 1000 dinara, dok su elektronski dosta skuplji ali i praktičniji za korišćenje. Bilo koji da uzmete, odradiće potreban posao, tako da uskladite kupovinu sa mogućnostima.

Aspirator možete kupiti u apotekama i prodavnicama sa baby opremom, ali i na sajtovima poput Njuškala i OLX-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *