Duda varalica: sve prednosti i mane

Mišljenja o tome da li djeca trebaju koristiti dudu su uvijek podjeljena. Nekima je spas i za najtvrdoglaviji plač, dok se drugi izričito protive njenoj upotrebi. Univerzalno pravilo ne postoji, ali za vas imamo nekoliko korisnih savjeta kada je upotreba dude varalice u pitanju.

Sisanje je prirodni mehanizam prisutan kod djece čak i prije rođenja. Ultrazvuk napravljen mnogo prije rođenja često nam pokazuje fetus koji siše palac, a instinkt sisanja je onaj koji omogućava da se beba hrani majčinim grudima ili flašicom. Naročito u prvim mjesecima života dijete posvećuje većinu budnih sati sisanju i nakon toga, u starijoj dobi, nastavlja da koristi usta kako bi upoznalo svijet oko sebe. Dakle, za bebu, sisanje je spontani čin koji daje prijatne senzacije, bilo da se radi o grudima, dudama ili prstima.

duda varalica

Duda je utjeha za strah i osećaj usamljenosti koji je uobičajan kod novorođenčeta, ali i kada je beba starija. Iz tog razloga, navikavanje na traženje dude nije štetno: važno je da se ne pretjeruje, kako odvikavanje ne bi bilo previše teško.

Suprotno učestalom mišljenju, u stvari, ograničena upotreba dude ne uzrokuje nepovratna oštećenja ni zubima ni zubnim lukovima, posebno ako se koristi najviše do druge godine. Štaviše, duda je svakako manje štetna od sisanja palca, jer vrši manji pritisak na zube, a majka ima veću kontrolu i može odlučiti kada će je izbaciti iz upotrebe. Problem dude je međutim pitanje koje dijeli ortodontiste i dječije neuropsihijatre, budući da su prvi zabrinuti za pravilan rast čeljusti, a drugi za izbjegavanje psihičke traume djeteta.

Bebe ne smiju spavati sa dudom u ustima?

Duda da ili ne, šta kaže pedijatar?

Sadržaj:

Duda se preporučuje u svim situacijama u kojima je dijete u teškoćama, na primer kada nije u stanju da zaspi ili u slučaju grčeva. To je svojevrsna samo-utjeha kada majka nije tu, način da se beba oslobodi napetost ili sredstvo koje čini da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

duda varalica da ili ne

S druge strane, pogrešno je koristiti dudu kao spas, čak i kada beba to ne traži ili svaki put kad plače: na kraju krajeva, i ona mora nekako izraziti svoje nezadovoljstvo. Za majku koja je očajna zbog plakanja ili cviljenja bebe, mnogo je lakše da se bebi u usta stavi dudu nego da se postavi pitanje zašto plače i zašto traži pažnju suzama. Dakle, držanje dude u ustima nije najbolji način da se brinete o svojoj bebi. Ukoliko zapostavljate izvor nezadovoljstva vaše bebe, taj problem će kad tad isplivati na površinu.

Zapravo, nakon nekog vremena duda više neće biti dovoljna pa ćete tako započeti eskalacija malih loših navika. Neki pedijatri preferiraju da dijete siše palac, jer je to prirodan čin djeteta i zato se ne javlja problem da li je pogrešno ili ispravno dati ga djetetu. Dijete odlučuje kada da ga koristi, a ne odrasli. Obično tokom dana dijete siše dudu duže od palca, jer palac koristi samo kada osjeća potrebu. Što se tiče utjehe za dijete, nema razlike, roditelji međutim trebaju zapamtiti da se palac noću ne može izgubiti u krevetu i da ne postoji opasnost da se zaboravi van kuće.

duda ili sisanje palca

Duda i njene prednosti:

– U prvim mjesecima života birajte one napravljene od silikona, a zatim, u narednim mjesecima i gumene su u redu.
Duda ne “kvari” dijete, samo ju koristite umjereno i počnite je uklanjati iz upotrebe nakon prve godine života.
– Kod djece rođene u terminu, preporučljivo je početi koristiti dudu počevši od 4-6. nedjelje života, kada faza kalibracije završava i dojenje je uspostavljeno. Prema različitim istraživanjima, upotreba dude može uticati na ispravan način sisanja dojki i može potstaći dijete da se manje veže za dojke, što dovodi do smanjene proizvodnje mlijeka i trajanja dojenja.
Duda je korisna kod nedonoščadi. Uočeno je da kod preuranjene djece koja još nisu u mogućnosti da se vežu za dojku sistematska upotreba dude može olakšati sticanje sposobnosti sisanja i gutanja, a time i uzimanja mlijeka iz majčinih dojki i bočica. Zbog toga takođe može smanjiti vrijeme hospitalizacije. U neonatalnoj intenzivnoj njezi, duda se takođe efikasno koristi za smanjenje percepcije bola.

duda varalica prednosti i mane

Duda i njene mane:

Duda može postati “porok” za dijete kada je njegova upotreba neispravna, na primjer kada je bebi nudimo svaki put kada plače. Na taj način dijete rizikuje da postane stvarno zavisno od dude jer ona postaje jedini predmet koji mu omogućava da se smiri.
– Pedijatri se slažu da su nakon 10-12 meseci starosti više izražene mane nego vrline dude, posebno ako je upotreba intenzivna. Prvi nedostatak je taj što bi duda mogla pogodovati nastanku otitisa.
Može prouzrokovati odstupanje zuba ako se upotrebljava prdugo.
Dojenje možete smanjiti ako dajete dudu u prvom mjesecu života. Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da se ne koristi i ne nudi duda djetetu tokom perioda u kojem je dojenje počelo i kada dijete uči da se vezuje i hrani.
– Duda ne uzrokuje oštećenje desni ili zuba ako se koristi u prvih nekoliko mjeseci života. Od 18 mjeseci je potrebno smanjiti njenu upotrebu, a između dvije i tri godine ju treba definitivno eliminisati jer može uzrokovati nepravilan razvoj i položaj vilice i zuba.

ovikavanje od dude

Duda varalica i odvikavanje?

Oko treće godine, kada steknu samopouzdanje i postanu bezbjedniji, mnoga djeca spontano napuštaju upotrebu dude, dok drugi ne žele ni da znaju kako je to odreći se tog dobrog drugara. Ne postoji univerzalni trenutak u kom dijete treba napustiti upotrebu dude. Važno je da ni u kojem slučaju ne dođe do iznenadnog prekida: apsolutno je zabranjeno izbaciti potpuno dudu bez davanja objašnjenja djetetu. Izgubiti takav dragocjeni predmet bila bi samo trauma za dijete. Da bi se djeci pomoglo da se odvoje od dude, potrebno je postupati postepeno, izbjegavajući prisilne i prinudne radnje, te imati neke male trikove.

1. Pokušajte da ograničite upotrebu dude na najkritičnije situacije: na primjer, u vrijeme uspavljivanja ili kada je majka odsutna.
2. Skrenite pažnju djeteta na druge predmete ili aktivnosti.
3. Predložite neki “veliki” posao koji se ne može obaviti sa dudom.
4. Nemojte kriviti dijete ako insistira na tome da želi dudu, ali neka se “odvajanje” dogodi kada se osjeća psihički spremno. Upravo iz tog razloga bolje je izbjegavati odvkavanje od dude u vrijeme drugih radikalnih promjenam, kao što je polazak u vrtić ili rođenje malog brata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *