Kako prevazići panični strah od porođaja?

tokofobija strah od porodjaja

Tokofobija je formalni naziv za osjećaj koji većina žena iskusi tokom trudnoće a riječ je o paničnom strahu od porođaja.

Strah od bolnog i traumatičnog porođaja javlja se u različitim periodima života, počevši od trenutka kada žena počne planirati trudnoću, za vrijeme trudnoće i najviše pred porođaj.

Zato se tokofobija prema vremenu nastanka dijeli na primarnu i sekundaru.

Primarna se javlja u ranijim godinama, kada djevojke počnu razgovarati o trudnoći i porođaju. Obično tad čuju priče o teškim i traumatičnim porođajima ili gledaju snimke istih.

Sekundarna tokofobija nastaje tek poslije porođaja i javlja se kod žena za koje je porođaj bio neugodno iskustvo. U tom slučaju često postaje jedan od uzroka postporođajne depresije.

U svakom slučaju, tokofobiju je moguće liječiti.

Simptomi tokofobije

Strah od porođaja najčešće je povezan sa strahom od boli ali može imati i neke druge asocijacije. Neki od simptoma ove fobije su:

  • Drastično povećanje nervoze, razdražljivosti i depresije tokom trudnoće
  • Trudnica osjeća da će trudnoća imati tragičan kraj ili će roditi dijete sa zdravstvenim problemima
  • Prekidi trudnoće u prošlosti
  • Želja za djecom ali izbjegavanje trudnoće

Posljedice koje ovo stanje izaziva mogu biti odbojnost prema spolnim odnosima, konflikti s partnerom, poduzimanje višestrukih mjera u cilju sprječavanja trudnoće…

Kako liječiti strah od trudnoće i porođaja?

U društvu vlada stav da trudnoća i porođaj važe za najsretnije trenutke u životu žene, te se pojava ovakvih problema banalizuje ili osuđuje. To može dovesti do toga da žena zbog straha od trudnoće i porođaja osjeća sram, krivicu, bijes… što čitavu situaciju pogoršava.

Stručnjaci naglašavaju značaj podrške okoline i porodice koja je ženi u tim trenucima najpotrebnija.

Osim toga, jako je bitno edukovati se i saznati što više o tome što ih plaši: tok porođaja, bol, briga o bebi, majčinstvo… Takođe, stručnjaci kažu da bi žene, ako su u mogućnosti, trebale da razgovaraju o porođaju s doktorom i pokušaju napraviti svojevrsni plan porođaja o tome šta žele, a šta ne, kako bi imale osjećaj kontrole nad tim velikim događajem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *