Menstrualni bolovi mjerilo bolova tokom porođaja?

menstrualni bolovi porodjaj

Bolovi tokom menstruacije, vjerovali ili ne, mogu biti mjerilo za bolove tokom porođaja.  Gotovo da je neizbježno da žena tokom menstruacije nema probleme sa bolovima. Grčevi mogu trajati i nekoliko sati, a to često uzrokuje nesposobnost za bilo kakav rad i pokret.

Međutim, osim što djeluju onesposobljavajuće, mogu biti i poučni, jer će vam pokazati kakve bolove ćete imati tokom porođaja.

Naime, ova dva bola su usko povezana, a dr Daša Filder kaže da je “početna faza porođaja veoma slična menstrualnim bolovima. Drugačije je jedino što su bolovi tokom menstruacije uglavnom konstantne jačine, dok se porođajni bolovi pogoršavaju sve dok beba ne izađe”.

Ovo nimalo neće obradovati žene čije menstruacije su propraćene izuzetno jakim bolovima.

Doktorica objašnjava da je veza između ove dvije pojave u samom grliću materice. U “najjačoj” menstrualnoj fazi, kada najviše krvarite,otvor grlića se proširuje oko jedan centimetar kako bi tijelo lakše podnijelo proces. Isto to se dešava i tokom porođaja, pri čemu se otvor grlića materice u ovom slučaju otvara oko devet centimetara.

“Porođajni bolovi su ciklični i kontrakcije dolaze uglavnom na pola sata ili 20 minuta. I prilično je slično menstrualnim bolovima. Prošla sam kroz to tri puta kada sam rađala djecu, i sigurno mogu da tvrdim da je tako, kao doktor i kao majka”, kaže dr Filder.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *