Koliko zaista traje oporavak od porođaja?

oporovak od porodjaja

Opšte prihvaćeni period oporavka od porođaja je šest sedmica. To je period babinja kada se majkama preporučuje mirovanje kako bi se tijelo oporavilo, a one navikle na novu ulogu i povezale s bebom.

Međutim, doktorka Julie Wray sa Saliford univerziteta u Velikoj Britaniji apeluje na društvo, a posebno na zdravstvenu zajednicu, da opšte prihvaćeni period oporavka žene od porođaja treba da bude godinu dana, bez obzira što je to u većini slučajeva individualna stvar.

Ona i njen tim su radili istraživanje tako što su razgovarali sa ženama koje su se porodile dva do sedam mjeseci ranije.

Dr Wray tvrdi da je otpuštanje porodilja iz bolnice dan, dva (u nekim zemljama i šest sati) nakon porođaja pogrešna praksa i da bi žene treba da ostaju u porodilištu duži period kako bi se odmorile.

„Naše istraživanje je pokazalo da je očekivanje da se žena oporavi šest sedmica od porođaja nerealno i smatramo da žene trebaju veću podršku i dužu postnatalnu njegu“ kazal je dr Wray.

Takođe, apeluje na produženje porodiljskog bolovanje, koje postaje sve kraće, a ne zanemaruje ni pritisak medija koji potenciraju priče o slavnim ženama koje se munjevitom brzinom vraćaju u formu prije porođaja i načinu života.

Iz britanskog Kraljevskog koledža babica u potpunosti se slažu sa ovim tvrdnjama i misle da je šestonedeljni oporavak samo bajka.

Napomenuli su da, osim fizičkog oporavka, treba misliti i na mentalno stanje žena koje se smatraju oporavljenim od porođaja, a imaju česte glavobolje i hronično su umorne, što ni porodica ni doktor ne treba da zanemaruju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *