Rođendanski pokloni za djevojčice po uzrastima

Proslave rođendana obično pokreću nedoumice o tome kakav poklon odabrati. Djeci se najčešće kupuju igračke koje ih jako obraduju, ali ih se brzo i zasite. Tako se vremenom množi broj igračaka od kojih na kraju nema nikakve koristi, osim da sakupljaju prašinu. Kako biste to izbjegli, potrudite se da smislite originalni poklon, koji će biti i koristan.

Kako djeca uče kroz igru, od velikog je značaja da pokloni predstavljaju stabilan sistem vrijednosti i da su promišljeni. Danas, umjesto da pruže priliku djeci da iskažu svoju kreativnost, maštu, stvaralaštvo, igračke djecu tjeraju da budu pasivna, da razvijaju osjećaj inferiornosti i uglavnom su od nekvalitetnih materijala, pa se brzo kvare. Zato birajte pažljivo.

Uvriježeno je mišljenje da su rođendanski pokloni za djevojčice mnogo lakši za odabir, jer osim igračkama, djevojčice se raduju i odjeći, kozmetici, ukrasima… U nastavku ćemo vam dati ideje o tome šta biste mogli pokloniti, a da ujedno poklon bude dovoljno zanimljiv i koristan.

Ukoliko kupujete poklon za rođenje djeteta, najbolje je da se dogovorite sa roditeljima. Pitajte ih šta im treba kako se ne bi desilo da kupite nešto što već imaju ili nešto što im neće biti od koristi. Ukoliko kupujete poklon za starije dijete, gledajte da to bude nešto što dijete zaista želi, a ne nešto za šta vi mislite da će biti dobro.

rodjendanski pokloni za djevojcice

Za bebe, takođe, nisu loša opcija ni vaučeri ili poklon bonovi za kupovinu, pa čak i novac, jer osim što ćete olakšati roditeljima kupovinu, nećete se dovesti u situaciju da im poklonite nešto nepotrebno.  Ako ipak želite da poklonite nešto što će ostati djetetu lijepa uspomena, možete izabrati nešto simbolično, umjesto igračaka koje će se pokvariti dok iz izvadite iz kutije iako koštaju pravo malo bogatstvo.

Garderobu izbjegavajte, prvenstveno zbog problema sa odabirom adekvatne veličine. Mnogi roditelji se žale kako smo “nestandardna” nacija daleko od mjera navedenih na etiketi. Zato, imajte na umu predmete koji su uvijek dobrodošli, kao što je, na primjer, kvalitetan ram za fotografije koji može čak biti i personalizovan.

Pored toga, možete odabrati kvalitetnu kasicu za novac, pomoću koje će dijete od najranijih dana sticati naviku da se pametno odnosi prema novcu. Posrebrene muzičke kutije takođe mogu biti dobar izbor.

Pokloni za djevojčice do 2 godine

Za djecu ovog uzrasta buditi pažljivi s biranjem poklona. Ako kupujete igračku, imajte na umu da ne bi trebala biti mala ni sastavljenja od malih dijelova, kako ih dijete ne bi progutalo. Takođe, igračka bi trebala biti zaobljena, bez oštrih dijelova. Kako je ovo tek početak razvoja logike kod djece, dobro je kupiti neke vrste igračaka kao što su kutije sa otvorima u geometrijskim oblicima kroz koje djeca ubacuju odgovarajuće oblike.

Za ovaj uzrast djevojčica, osim toga, idealne su platnene lutke, plišane životinje koje u tom periodu postaju njihova omiljena igračka, zatim lopte, patkice za kupanje, obojene kocke od spužve, gumene zvečke i muzičke igračke. Djeca u ovom periodu vole sve što je šareno, proizvodi zvukove, svijetle ili trepere.

pokloni za djevojcice do 2 godine

Poklon za djevojčicu od 3 godine

U ovom uzrastu djeca već razumiju šta su rođendani i kako izgledaju. Drugari, torte, sokići i igranje do iznemoglosti. Najbolje je kupiti poklon koji će dijete podstaći da ispoljava svoju kreativnost ili da vježbaju koordinaciju. To može biti tricikl, lopta, puzzle, lutke, slikovnice, lego kocke i slično. Djevojčice ovog uzrasta počinju da oponašaju sve što vide u svojoj okolini, pa su dobar izbor i mini dječije kuhinje, aparati za dječiji frizerski ili kozmetički salon, setovi za male doktorke…

Poklon za djevojčicu ovog uzrasta može biti i  masa za modelovanje, bojice, tempere, jer osim što izazivaju oduševljenje, podstiču dječiju maštu, vježbaju koncentraciju, razvijaju motoriku…

Takođe, odlični su i kostimi jer se djeca ovog uzrasta vole prerušavati u omiljene likove iz crtanih filmova. Raspitajte se koji crtaći i likovi iz crtaća su aktuelni ili koji su omiljeni djevojčice kojoj kupujete poklon. Kupite joj kostim neke princeze ili nešto slično. Kostim sa likom koji djevojčica voli će je sigurno jako obradovati.

Poklon za djevojcicu od 3 godine

Najbolji pokloni za djevojčice od 5 godina

U ovom peridu dijete je već dovoljno odraslo da ima svoje omiljene igračke. Zato su najbolji pokloni oni koje dijete samo zatraži. Minijaturne farme, cirkus, slagalice, kuća za lutke ili barbike, kuhinjski pribor, interaktivne igračke, bojanke, bojice, plastelin, i razni materijali kao što su papiri u boji, trakice, ljepila, tempere… Dakle, svi materijali pomoću kojih će dijete moći stvarati nešto kreativno i novo, a usput se zabaviti.

Predškolska djeca su već dovoljno velika da bi mogla biti uključena u većinu aktivnosti vezanih za organizaciju rođendanske proslave. Većina današnje djece ima nebrojeno mnogo igračaka, pa je, da bi se pronašli najbolji pokloni, potrebno poznavati interese djevojčice.

Kako se radi o predškolskom uzrastu, najbolji pokloni za djevojčice od 5 godina mogu biti predmeti vezani za školu i učenje, pa tako možete odabrati neki lijep ruksak, školski pribor ili knjigu. Dijete treba učiti da je čitanje zabava, a ne zadatak zadat od strane vaspitačice ili učitelja.

Dakle, imajte na umu da bi svaka igračka poklonjena djetetu ovog uzrasta trebala imati edukativnu funkciju, odnosno, treba pomoći djetetu da nauči nešto novo. Djeca se tada upoznaju sa slovima i brojevima, tako da je dobar poklon i neka bojanka sa edukativnim sadržajem.

rodjendanski pokloni za djevojcice od 5 godina

Šta pokloniti za rođendan djevojčici od 7 godina

U ovim godinama djevojčice su već dovoljno velike da vole društvene igre, frizbi, zmajeve, rekete za badminton, lutke, torbe za lutke, kozmetiku, male kuhinje, mali kompjuter i sl. Ako dijete kojem se kupuje poklon trenira ili se bavi nekom od sportskih aktivnosti, idealan poklon mogu biti razno razni rekviziti i dodatna oprema za taj sport.

Osim toga, dobar izbor mogu biti roleri ili klizaljke, zavisno od toga koje je doba godine ili šta djevojčica više voli, ili neki rekvizit kao što je hula-hop obruč ili uže za preskakanje.

Jedan od lijepih poklona za djevojčicu može biti i ručni sat sa kazaljkama, koji možete izabrati u raznim oblicima i bojama. Najbolje bi bilo kada bi kupili sat koji će na sebi imati neki od likova koje dijete voli.

U ovom periodu, djevojčice počinju da pokazuju interesovanje za šminku i kozmetiku, pa je možete obradovati nekom dječijom verzijom preparata i proizvoda za uljepšavanje. Osim toga, veliki je izbor i edukativnih igračaka prilagođenih ovom uzrastu. Neki od odgovora na pitanje šta pokloniti za rođendan djevojčici od 7 godina, mogu biti i setovi za pravljenje nakita ili setovi za origami.

rodjendanski pokloni za djevojcice od 7 godina

Ukoliko dijete ima zanimanje za zagonetke i vježbe strpljenja, razmislite i o nekim logičkim igrama, kartama za učenje i slično.

Poklon za djevojčicu od 10 godina

Zavisno od sklonosti djeteta, možete odabrati razne makete za sklapanje, puzzle, neke malo komplikovanije društvene igre kao što su domine ili šah. Možete razmisliti čak i o nekom muzičkom instrumentu, ili nekom predmetu koji će biti od koristi i za školu. Globus ili lampa u obliku globusa mogu biti idealan poklon za djevojčicu koja voli geografiju.

Ukoliko je u pitanju darovita i nadprosječno inteligentna djevojčica, razmislite i o nekim naučnim knjigama prilagođenim tom uzrastu, enciklopedijama i slično.

Ako djevojčica voli prirodu, jedan od idealnih poklona može biti i mini bašta sa korijenjem koje se vidi. Gajenje biljaka može biti jako lijepa stvar, pogotovo ukoliko nabavite staklenu “farmu”. Ova farma ima prozor koji omogućava djevojčici da vidi kako povrće koje je posijala raste pod zemljom.

najbolji rodjendanski poklon

Dobar poklon može biti i kućica za ptice koju će dijete samo oslikati svojim omiljenim bojama. Osim što će dijete oslobađati i razvijati svoje kreativne vještine i ljubav prema životinjama, razviće i svijest o njihovoj zaštiti i brizi o njima. Ovo može biti i idealna prilika da se dijete pripremi za život sa kućnim ljubimcem ukoliko ga još nema.

Takođe, kada birate poklon za djevojčicu, nećete pogriješiti i sa ukrasima za kosu, ličnim dnevnicima, novčanicima, neseserima sa omiljenim likovima iz serija ili crtanih filmova, ili čak nekim gedžetom pomoću kog će slušati omiljenu muziku.

Najbolji pokloni za rođendan tinejdžerke

Za djevojčice ovog uzrasta biranje poklona više ne bi trebao biti problem. Tinejdžerke vole sve i svašta, od nakita raznih vrsta (perlice, bižuterije, srebro…), do aksesoara. Ovo je period kada počinju da posebno obraćaju pažnju na vanjski izgled, tako da nećete pogriješiti sa kozmetikom ili šminkom. Dobar izbor može biti, na primjer, set kistova za make-up ili mini set lakova za nokte, dezodoransi, kreme, gelovi za tuširanje…

Nešto čemu bi se svaka djevojčica ovog uzrasta obradovala je i lijepo dizajnirano ogledalo za djevojke. Osim toga, ukoliko znate ukus djevojčice kojoj kupujete poklon, možete je obradovati i nekim komadom odjeće, a ako voli da čita i knjigama za tinejdžerke. Imajte na umu da najbolji poklon ne mora biti i najskuplji.

Parfemi su takođe nešto što svaka djevojka voli da dobije, pa ukoliko nemate drugih ideja, može biti idealan izbor, zavisno od toga koliki vam je budžet i kakve parfeme tinejdžerka voli.

Retro sveske, notesi, maske za telefone, gedžeti, pa čak i prvi ozbiljan kofer za putovanja sa nekim motivima za djevojke, takođe mogu biti jako lijep poklon. Ne zaboravite i na karte za koncert omiljenog izvođača ili za bioskop.

najbolji poklon za tinejdzerku

Kupujte “pametne” poklone

Izbjegavajte kupovinu igračaka koje nisu primjerene uzrastu djeteta, jer je ono neće koristiti kako treba. Ako djevojčici, na primjer, kupite lutku koja govori, prekidate interakciju između djeteta i lutke i uskraćujete mu da razvija svoje želje i maštu. Neka pokloni koje poklanjate budu raznoliki kako bi djevojčica sticala različita iskustva. Ako ima lutke, kupite joj i kućicu za lutke, garderobu za presvlačenje lutki i slično. Na taj način dijete pronalazi način da se igra sa svojim igračkama i pokreće maštu.

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *