Post tokom trudnoće: da ili ne?

post tokom trudnoce

Tokom trudnoće veoma je važna zdrava i pravilna ishrana, jer sve šta unesete u svoj organizam dajete direktno i svojoj bebi. To znači da treba redovno da jedete i da birate kvalitetne namirnice.

Već znamo da su dijete zabranjene i da korišćenje preparata bilo kog tipa ne dolazi u obzir. Međutim, postavlja se pitanje šta je sa postom, koji podrazumijeva da se iz ishrane izbaci sve šta je životinjskog porijekla, dakle i meso i jaja, mliječni proizvodi i ostalo.

Iz tog razloga se za vrijeme trudnoće preporučuje da post, ukoliko se odlučite za isti, ne traje duže od dva dana.

Savjeti za post tokom trudnoće

Ukoliko je vaša odluka da postite, veoma je važno da tokom tih dana pijete mnogo vode, sokova i čajeva, a razlog tome je izlučivanje toksina iz organizma.

Osim toga, tokom trudnoće se savjetuje da praktikujte tri obroka koja uključuju proteine u toku dana, a za vrijeme posta to mogu zamijeniti integralne žitarice, sjemenke, orašasti plodovi, soja, mahune itd.

Kod izbora voća i povrća gledajte da bude raznovrsne boje zbog bolje nutritivne vrijednosti, a ako ste ljubitelj slatkiša, skuhajte integralnu rižu i u nju dodajte grožđice i med. Druge opcije su sušeno voće ili različiti suhi kolači sa susamom.

Post na vodi ne dolazi u obzir!

Vjerujemo da to i sami znate, ali tokom trudnoće ne dolazi u obzir da postite na vodi.

Prvo, tako vaša beba ne dobija potrebne namirnice, drugo dolazi do nakupljanja ketona, s obzirom na to da post dovodi do pada šećera u krvi. Ketoni se poslije više od 10 sati razvijaju i mogu šteti razvoju mozga i nerava vaše bebe.

Osim navedenog, mnogo brže dolazi do detoksikacije, s obzirom da svi toksini ulaze u krv odakle mogu doći direktno do djeteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *