Krema za zatezanje lica ili tretman: šta izabrati i kako?

starenje nastanak bora

Pomisao na izborano lice muči mnoge žene, a kako godine odmiču, zabrinutost je sve veća. Sa tim, naravno, ide i želja za umanjenjem istih koliko god je to moguće. Iz tog razloga poseže se za brojnim preparatima i postupcima koji mogu uticati na izgleda bora.

Prva stavka za koju se mnogi odlučuju zbog dostupnosti i jednostavnosti jeste krema za zatezanje lica. Neke, istina, koštaju mnogo, neke su jeftinije, ali to ni u kom pogledu nije  mjerilo učinkovitosti. Tu su naravno i lifting tretmani, botoks, hijaluroni, prirodni čajevi, masaže i mnogo toga drugog, ali je pitanje šta je učinkovito a šta ne.

Danas se bavimo kremama, s obzirom da su one najbezbolniji, najjednostavniji, najsigurniji i mnogima najpristupačniji način borbe sa borama, ali ćemo se osvrnuti i na ostale tretmane kako bismo zajedno došli do zaključka šta je najbolja opcija.

I same kreme su kompleksna tema jer su veoma zastupljene na tržištu, a ponuda je toliko široka da je često donijeti pravu odluku veoma težak zadatak.

Zato vam u nastavku teksta donosimo sve potrebne informacije – od faktora koji utiču na pojavu bora, do samog načina odabira pogodne kreme i preporuke najbolje iz iskustva velikog broja korisnika.

Da, istina je, postoji krema za zatezanje lica za koju hiljade korisnika tvrdi da je veoma djelotvorna u, a što je još bolje – na prirodnoj bazi je.

Bore na licu – sve šta treba da znate

Sadržaj:

Bore na licu su sitni ili nešto malo krupniji nabori nastali u koži koji se pojavljuju sa godinama. Osim sa starošću, mogu se pojaviti i kao rezultate dugotrajnog boravka u vodi.

Prve bore na licu koje nastanu javljaju se kao posljedica raznih ekspresija, a na brži razvitak i širenje utiču sunce, dehidracija, konzumiranje alkohola i cigareta, pojedini lijekovi i brojni drugi faktori.

bore na licu

Bore na licu ne treba mnogo da vas brinu, jer su neizostavne u svačijem životu. Dio su prirodnog procesa starenja, s obzirom na to da koža tokom godina postaje tanja i manje elastična. Osim navedenih stavki i genetika igra presudnu ulogu.


Pročitajte još: Lista namirnica koja pomaže u borbi sa strijama


Kao najčešća mjesta pojavljivanja bora ističu se sljedeća:

 • lice,
 • vrat,
 • vrhovi podlaktica,
 • ruke (spoljašnji dio).

Zašto baš ova, pitate se?

Jer su najviše izložena suncu, vjetru i drugim spoljnim faktorima koji pospješuju pojavu bora.

Osim prema lokacije, bore razlikujemo i prema vrsti:

 • površinske linije,
 • dubinske bore.

Faktori nastanka bora

Postoji mnogo različitih faktora nastanka bora, od kojih su sljedeći najbitniji.

 • Starenje: stanice kože se dijele sve sporije sa godinama, a dermis se stanjuje što utiče na smanjenje elastičnosti kože i na generalno stanje kože. Zbog starenja kože smanjena je i sposobnost zadržavanja vlage i stvaranja prirodnih ulja, a to sve pospješuje nastanak bora.
 • Kontrakcija mišića: bore koje nastanu između obrva ili u uglovima očiju rezultat su kontrakcije mišića. Smijanje, škiljenje, mrštenje i druge ekspresije lica koje svakodnevno imamo utiču na pojavu ovih nepoželjnih linija na koži lica. Navedeno, zajedno sa gravitacijom, utiče i na pojavu jastučića i opuštenih kapaka.
 • Sunce: Izlaganje sunce oštećuje kožu, to svi znamo, ali ono dovodi i do pojave bora. Zato izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti u periodu kada je ono najjače i obavezno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom, pa čak i zimi ili kada je oblačno.
 • Cigarete: pušenje smanjuje proizvodnju kolagena koji je važan dio strukture same kože, a time doprinosi nastanku bora.

Kako se riješiti bora?

goji krema protiv bora

Kako se riješiti bora je možda i najbitnije pitanje od svih. Kako biste spriječili prerani nastanak bora i umanjili njihovu vidljivost potrebno je u prvom redu da vodite računa o životnim navikama. Veoma je bitna vaša ishrana, pa razmotrite unošenje zdravih namirnica, bogatih vitaminima i mineralima. Poželjno je i umanjenje ili prestanak konzumacije raznih poroka, poput alkohola, cigareta ili velike količine slatkiša. Svi navedeni utiču na kvalitet kože i nepravilnosti. Nadalje, važan je unos vode u velikim količinama, kao i vođenje računa o higijeni. Pod tim podrazumijevamo čišćenje lica od šminke, korišćenje krema, stavljanje maski za lice i slično.


Pročitajte još: Uz pomoć ovog trika ćete znati da li je došlo vrijeme za šišanje!


Naravno, i smanjenjem facijalnih espresija, kada iste nisu potrebne, uticaćete na sporiju pojavu bora. Mislimo, recimo, na trenutke kada ste fokusirani na posao a sa tim i spontano namrgođeni ili namršteni.

Osim ovih redovnih stavki, kako bi se prolongirala pojava novih a umanjila vidljivost postojećih bora, moguća je primjena raznih tretmana. Neki od njih su sljedeći:

 • botoks,
 • hijaluroni,
 • fraxel laser,
 • kreme protiv bora.

Botoks lica – da ili ne?

Injekcije botoksa su, prema istraživanju iz 2010, najpopularniji neinvazivni metod estetskih plastičnih hirurga. Kako doktori navode, on je efektivan i kratak, tretman traje 15 minuta, i sastoji se od kratkih uboda iglom. Kao rezultat botoksa, grimase koje ste ranije pravili a koje su stvarale bore više nećete moći praviti.

Nakon dvije nedjelje od samog tretmana nestaće mimične bore, čime će se ostvariti finalni rezultat koji ima rok trajanja: između četiri i šest mjeseci.

Na čemu se zasniva djelovanje botoksa?

Na supstanci botulinum tip A, koja privremeno blokira receptore nerava koji pokreću mišiće lica. Time se spečava njihova kontakcija i mimika koja pravi bore.

botoks uklanjanje bora

Međutim, botoks lica ima nekoliko značajnih mana koje treba da imate na umu:

 1. On košta prilično i zbog toga nije dostupan svima.
 2. Nije potpuno bezbolan. Ipak se prilikom tretmana zabadaju iglice u vaše lice.
 3. Trajanje je privremeno a ne trajno, pa je tako potrebno češće odlaženje na tretmane.
 4. On djeluje samo na mimične bore, ne i na one koje nastaju prirodnim starenjem kože ili pod dejstvom sunca.

To znači da nije idalan za sve osobe, te da ga mnogi odmah eliminišu sa liste načina smanjivanja bora na licu, a okreću se nešto pristupačnijim procesima.

Hijaluronski fileri

Fileri su se na tržištu pojavili prije nekih 30 godina i tada su predstavljali pravu revoluciju. Međutim, tadašnji fileru su bili rađeni od životinjskog filera, trajali su kratko i javljale su se brojne komplikacije.

Naredni korak su bili fileri od silikona, ali su se i oni pokazali katastrofalnim zbog broja komplikacija do kojih su doveli.

Razvoj tehnologije doveo je do proizvodnje hijaluronske kiseline koja je inače dio kože, a u sebi sadrži spoj šećera i bjelančevine. Kao takva mješavina, ona daje koži elastičnost, zadržava vodu i utiče na proizvodnju kolagena.

Iz navedenih razloga hijaluroni se smatraju možda i najpogodnijim vidom borbe protiv bora i starenja. Međutim, i on ima mane koje se ogledaju u cijeni, kratkotrajnosti filera, odnosno potrebnom za ponavljanjem postupka, i činjenici da treba neko da vam iglicama bocka lice. Želite li to?

Zatezanje lica prirodnim putem

krema za zatezanje lica

Zatezanje lica prirodnim putem je takođe moguće! Postoji niz prirodnih sastojaka koji povoljno utiču na kožu licu, pa su stoga pogodni za primjenu i mogu vam pomoći u borbi protiv bora. Upravo te stavke su najčešće komponente krema za lice koje su usmjerene na borbu protiv izborane kože i znakova starenja.


Pročitajte još: Najbolje aplikacije za mame


Na listi se nalaze sljedeće korisne namirnice:

 • Aloe vera je poznato po svom anti-aging dejstva i korištena je u brojnim gelovima za čišćenje lica.
 • Bobičasto voće je bogato antioksidantima i vitaminom C koji povećavaju proizvodnju kolagena.
 • Limun je, kao što svi znamo, veoma bogat vitaminom C, pa potiče kolagen koji sprečava opuštanje kože.
 • Bjelanjci se smatraju najboljim mogućim prirodnim sredstvom za zatezanje lica i brisanje bora.
 • Ruža/ružina voda se vijekovima koristi za njegu zrele kože.
 • Vitmin E povećava elastičnost kože i zateže istu.
 • Hladno presana ulja napravljena od argana, divlje ruže, lješnjaka ili sjemenki grožđa pomažu u borbi protiv bora.
 • Manuka med ima antibakterijska dejstva, ali ujedno i podmlađuje kožu.

Krema za zatezanje kože lica – da li djeluje?

Iznad navedene namirnice su često ključni sastojci zahvaljujući kojima kreme mogu ostvariti konkretna dejstva na polju umanjenja bora i sakrivanja znakova starosti i loših navika.

Jedina problematika na koju možete naići je činjenica da je ponuda preširoka pa je često nemoguće donijeti pravu odluku, ali zato služe ovakvi tekstovi i iskustva onih koji su kreme već probali kako bi vas odveli u pravom smjeru.

Do samog procesa starenja kože dolazi zbog smanjenja proizvodnje novih stanica, koje uzrokuje naboran izgled kože bez svježine. Djelotvorne kreme su zato one koje mogu potaknuti proizvodnju navedenih stanica i one koje su bogate vitaminom A i C zbog zdravog izgleda kože.

Vježbe za zatezanje lica i vrata

krema protiv bora

Osim krema za zatezanje lica, mnogi praktikuju i vježbe za zatezanje lica i vrata. Navedene pomažu da dobijete tonus te da bore nestanu.  Potpuno ista pravila kao i kod ostatka tijela važe i za naše lice i vrat. Radeći ciljane vježbe dovoljno redovno može se učinkovito učvrstiti, a samim tim i podmladiti lice.

Za dugoročne rezultate potrebno je da prođe nekih četiri do šest nedjelja aktivnog vježbanja. Međutim, nemojte da vas to mnogo brine, jer je svega 15 minuta potrebno da bi se obavilo sve potrebno.

U prva tri mjeseca treba da se vježba pet puta nedjeljno, a nakon toga je raspored sljedeći:

 • Ako imate manje od 42 godine – dva do tri puta u toku sedmice.
 • Ako imate više od 42 godine – tri do pet puta u toku sedmice.

Prije nego što počnete sa vježbama poželjno je da se uslikate, te da isto uradite i nakon mjesec dana rada na zatezanju lica, kako biste vidjeli da li ima rezultata i kakvi su.

Za vježbanje je potrebno neko mjesto na kojem ćete imati mir i ogledalo kako biste kontrolisali pravilno izvođenje vježbi.

Ostalo je samo još jedno pitanje na koje nismo odgovorili, a to je kako izgledaju vježbe, pa vam u nastavku donosimo dvije koje treba da ponavljate:

 1. Udahnite  duboko kroz usta. Stisnite zube. Usne rastegnite u osmijeh. Izdahnite opet kroz usta. Vježbu ponovite dva puta. Trajanje jedna vježbe: tri sekunde.
 2. Udahnite duboko kroz nos. Zadržite dah dvije do tri sekunde. Napušite obraze i držite sekund-dvije. Izdahnite kroz usta – isprekidano i snažno.

Goji krema protiv bora – čuveni i veoma traženi prirodni preparat

Sve hvaljenija, korišćenija i prisutnija na tržištu jeste Goji krema protiv bora koja je napravljena od istoimenih goji bobica. Kvalitet i djelotvornost ove kreme krije se upravo u tom sastojku, bobicama često nazvanim i “eliksirom mladosti”.

Goji bobice su veoma bogate antioksidantima, amino kiselinama (i to svim esencijalnim, što je rijetkost), karotenoidima te polisaharidima, koji imaju snažno djelovanje protiv starenja kože. Osim u ove svrhe, često ćete čuti da se goji bobice preporučuju ljudima koji imaju slab imunitet.

Azijsko porijeklo i istorija sugerišu kako su se goji bobice koristile u kineskoj medicini, a bilo je pitanje trenutka kada će postati popularne i u zapadnom svijetu. Prepoznatljive su po svojoj jakoj narandžasto-crvenoj boji i obliku sličnom grožđicama.

goji bobice

Goji bobice svojim korisnicima donose zaista mnogo benefita, pa tako one:

 • Štite od bolesti kardiovaskularnog sistema,
 • Podržavaju imuni sistem,
 • Pomažu boljem vidu,
 • Smanjuju loš holesterol,
 • Smanjuju šećer u krvi.

Ako pričamo o svim koristima koje donose koži i izgledu kože, onda su to sljedeće:

 • Održavaju mladolik izgled kože,
 • Poboljšavaju hidrataciju,
 • Omogućavaju zdrav sjaj,
 • Smanjuju pojavljivanje staračkih mrlja,
 • Izjednačavaju ten,
 • Štite kožu od slobodnih radikala,
 • Utiču na proizvodnju kolagena,
 • Obnavljaju kožu koja je oštećena uticajem sunca,
 • Povećavaju elastičnost kože,
 • Smanjuju upale,
 • Učvršćuju kožu.

U kremama se bobice nalaze u obliku ekstrakta. Navedeni je topiv u vodi i dodaje se kako bi sve hranjive tvari prisutne u bobicama došle do potrebnih slojeva kože. Većinom su kreme koje imaju anti-aging efekat te koje sadrže ekstrakt goji bobica, ali se isti pronalazi i u raznim serumima i uljima.

Goji krema: gdje kupiti

goji krema

Da li funkcioniše Goji krema, gdje kupiti i koliko košta su najčešća pitanja koja se postavljaju. S obzirom da smo na prvo i najvažnije odgovorili, u nastavku ćemo vam dati osnovne informacije koje se tiču nabavke

Suštinski, proizvođača Goji krema ima mnogo, a svako nudi drugačiju formulu koja se najčešće razlikuje u udjelu goji ekstrakta. Svakako, dejstvo je prisutno pa je na vama da se odlučite.

Iako je moguće kremu pronaći i po specijalizovanim prodavnicama, iste su prilično rijetke, pa je mnogo bolja opcija online kupovina koja funkcioniše po principu dostave na željenu adresu i plaćanja prilikom preuzimanja paketa.

Jedan od najpoznatijih proizvođača je Hendel’s Garden, čije kreme se mogu kupiti ovdje ukoliko kupujete u Bosni i Hercegovini, a sve informacije za druge zemlje se mogu dobiti na njihovoj Facebook stranici. Vodite računa da to bude zvanični sajt, jer postoji sve više preprodavača koji nisu od povjerenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *