Novi uređaj za tretiranje ožiljka od carskog reza

carski rez oziljak

Postoji više tehnika kojima se radi carski rez. Danas, većina doktora radi horizontalni rez na koži, dok se uzdužni rez radi kod hitnih slučajeva ili slučajeva gdje se očekuju komplikacije.

Ožiljci od carskog reza koji se zatvaraju šavovima i spajalicama uglavnom dobro zarastaju, ali ipak kod oko 40 odsto žena ožiljak je naglašen i crven šest mjeseci nakon porođaja.

Jedna izraelska farmaceutska kompanija razvila je metodu tretiranja rane koja podstiče brže zarastanje krvnih žila i tkiva. Radi se o uređaju u obliku olovke koji izbacuje snažan mali plamen od nabijenog plina. Temperatura tog plamena je oko 40 stepeni pa ne oštećuje tkivo niti boli, samo uzrokuje osjećaj peckanja.

Plin iz ovog uređaja je antibakterijski, podstiče obnovu krvnih sudova i smanjuje rizik od infekcije.

Osim tretiranja ožiljaka od carskog reza, naučnici koji rade na ovom uređaju vjeruju da će poslužiti i u druge svrhe poput kozmetičkih tretmana i tretiranju ožiljaka od opekotina.

U tri klinička istraživanja uređaj je isproban na pacijenticama nakon carskog reza, na uzdužnim ranama dužine oko 20 cm na stomaku, a zahvat sanacije rane trajao je oko tri minute i ostvario obećavajuće rezultate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *