Na pomolu rješenje za žene koje imaju po nekoliko spontanih pobačaja

test pobacaj

Profesor Jan Brosens s Univerziteta Warwick i njegov tim napravili su test koji bi trebao pomoći ženama koje su imale spontane pobačaje da uspješno iznesu trudnoću i to pomoću testa koji im govori kada je najbolje vrijeme za začeće.

Test je već isproban na 150 žena i do sada se pokazao uspješnim. Profesor Brosens i njegov tim vjeruju da precizno vrijeme može smanjiti šanse za pobačaj.

Stvarje u praćenju broja “prirodnih ćelija ubica” koje su zapravo specijalne imunološke stanice koje oblažu maternicu. Do pobačaja dolazi kada proizvodnja ovih ćelija postane prevelika.

Kod zdravih žena matične ćelije oblažu maternicu u debljini od 10mm, 10 dana nakon menstruacije. Ova obloga čini maternicu jakom i omogućava oplođenom jajetu da se “primi”. Problem nastaje kada se neke ćelije prestanu dijeliti i dođe do upale koja ugrožava trudnoću.

Takozvane “ćelije ubice” pomažu da se unište druge ćelije koje stvaraju upalu te kreiraju mrežu poput saća, u koju se embrij smjesti. Kod žena koje imaju problem s brojem ovih ćelija najčešće dolazi do pobačaja.

Ovdje dolazimo do primjene ovog testa koji treba da pokazuje broj ćelija, a najbolje vrijeme za trudnoću je kada je taj broj u balansu. Odnosno, treba da postoji ravnoteža između “prirodnih ćelija ubica” i matičnih ćelija.

Kako su najavili s Univerziteta Warwick, potrebno je uraditi još kliničkih testiranja te se nadaju da će se test koristiti u redovnoj kliničkoj praksi za nekoliko godina.

Inače, četvrtina trudnoća završi pobačajem u prvom trimestru, a jedna 100 žena doživi nekoliko pobačaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *