Kako odabrati prave pelene za bebe?

kako-odabrati-prave-pelene-za-bebe-slika-2

Svi mi kao novopečeni roditelji imamo tendenciju da uzduž i poprijeko izrešetamo pitanjima ljude oko sebe koji su se već okušali u ovom najdražem životnom izazovu, iščitamo a nerijetko i usvojimo onlajn savjete i upratimo posljednje trendove i inovacije u fazi zvanoj roditeljstvo. Držite se čvrsto, ne mogu nam ti mali, slatki, neodoljivi i skoro nastali ljudski oblici baš ništa.

Okej, osim rastopiti nas.

Ona poznata kaže da su „djeca ukras svijeta“, a vaše je odnedavno počelo da ga krasi. Ali i zagađuje. Volimo ih najviše na ovozemaljskoj nam kugli i šire, ali nije da ne piške i kake. I da svuda neprijatno miriše dok to rade. Zato – pelene.

Platnene pelene vs. jednokratne pelene za bebe

Sadržaj:

Vječna borba tržišta i glavni sukob mišljenja baka se vodi oko izbora dječijih pelena. Ne, ne želimo niti slučajno da dovedemo zdravlje voljenih mališana u pitanje zbog naše neinformisanosti, ali ni da se njihov sadržaj sjedini sa našom novom posteljinom iz Ikee ( ma prelijepa, savršena, ljubičasta sa nekim šarenim dezenom a i niko je ovdje nema).

Da bismo izbjegli one „treba to na ruke i otkuvati..“ i „joj to bi oni iz Pampersa da zarade na našoj djeci, pu!“ priče, trebamo da znamo sve ČINJENICE koliko god one bile za ili protiv trenutnog izbora.

pamucne-ili-jednokratne-pelene-za-bebe

Pamučne pelene – da li baka zna najbolje?

ZA:

Anatomska udobnost i komfor

Prvi i najvažniji razlog na koji želim da vam skrenem pažnju – zdravlje kukića. Naime, koristeći pelene od pamuka spriječavate rizik da razvoj dječijih kukova ode u pogrešnom smjeru. Priroda je prioda, a ono prisilno zatezanje i oblijepljivanje karlice je po mom mišljenju suvišno.

Moje preporuke svakako idu za široko povijanje. Možda neće pomoći pri komplikovanijim slučajevima, ali u nestabilnostima kukova blaže varijante, može itekako da bude od koristi. Probajte, ali oslušnite i savjet doktora.
Zamislite samo da je ljeto, bebina guza se ne znoji i ne pregrijava i ne morate da razmišljate o silnim puderima i kremicama.

Pustite kožu da diše. Ako se vi i sami osjećate najljepše u pamučnoj trenerci, zašto mislite da djetetu prija kad ga zamotate u neprirodne materijale? Pamuk i samo pamuk. Od malih nogu!

Prirodno je moderno

Osim što su organske, pamučne pelene za bebe su sad u trendu! Budite ekološki osviještene majke, dio modernog eko pokreta i to ne samo kad treba baciti smeće u korpu. Uvijek će u školi moći da kaže kako ima kul majku koja brine o okolišu, pogotovo na času biologije gdje nam pričaju kako ni dezodorans ne trebamo da koristimo.

Pravo u kasicu prasicu!

Ušteda novca vam možda bude presudni razlog. Zamislite samo da jedan paket pelena koristite od rođenja djeteta pa do kraja odvikavanja?

Ipak dva, da mogu da se suše.

Radije novac od kupovine jednokratnih pelena tokom svih godina, uštedite i uložite ga na porodično putovanje u Diznilend. Em sam sigurna sam da pelene toliko koštaju, em znam da vaše dijete ima tolike potrebe da pokrije troškova susreta sa Minnie.

Multipraktičnost

Iako su vam u glavi vjerovatno dosadni i bijeli komadi od pamuka, to uopšte ne mora biti tako. Čak naprotiv, tetra pelene su neklasične, nesvakidašnje, mnogo zanimljivije i kreirane su u raznim dezenima i bojama. Ko ne bi poželio umotati svog malog Tarzana ili Džejn u jednu takvu krpicu?

A tek kad zamislite da ne mora da stoji posložena u ladici, već možete s njom da obrišete bebu nakon bljuckanja, prostrete na krevet za vrijeme spavanja ili eventualno obrišete prašinu kad se dovoljno iskoristi. Kažem ja, multipraktik je to!

pamucne-pelene-za-bebe

PROTIV:

Carpe diem. Ali ne kao pralja.

Vrijeme. Dragocjeno i nepovratno. Vjerujem da za sve vas, koji priželjkujete onih nekoliko sati više u danu, nema te pelene koju biste oprali na ruke, a koja će vam uskratiti pola sata maženja više sa svojim bebaćem.

A i treba razmišljati o tome da li ste je dobro isprali, hoće li imati vremena da se posuši, koliko je uopšte dozvoljeno prati a stalno nam je potrebna?

Crvenilo. A šta sad?

Ono što se smatra najvećom negativnom osobinom za ovu vrstu pelena je osip. Složićete se da nije baš najzdravije da se nešto što najviše dolazi u dodir sa dječijom kožom, konstantno izlaže deterdžentima i ostalim hemijskim supstancama.

Dječija koža je nježna, krhka i definitivno treba da se tako tretira. Zato, kad ste u nabavci, obratite pažnju na što blaža sredstva. Birajte samo one omekšivače sa simpatičnim dječijim likovima umotanim u ćebad.

Zaštitne gaćice

Eh, nisam baš sigurna koliko ovo mogu svrstati u kategoriju „protiv“, ali hajde da ih posmatramo kao dodatni trošak. Isključivo zbog tog.

Inače zaštitne gaćice, gle čuda, koriste se kod previjanja pelenama koje ne sadrže vodonepropusni sloj, a služi kao zaštita da pelene ne bi promočile na djetetovu odjeću. Najčešće se rade od flisa i vune, a dolaze u više veličina kako bi odgovarale razvoju bebe.

zastitne_gacice

Pelene za jednokratnu upotrebu – da ili ne?

ZA:

Za čas spremno za šetnju u grad!

Kući ste, užurbano se spremate za kafu sa prijateljicom, a vaše zlato vam je upravo poklonilo nešto bronzano? Osim kolutanja očima, preduzimate sljedeći jasan korak: dođi ovamo na presvlačenje!

Prilično se uneredilo, „do grla“ ponaškije, ali to vama nije problem jer ga bukvalno u tri pokreta, dovodite do čistoće i mirišljavosti. Pelenica, kremica, zvuk ljepljenja i gotovo! Problem riješen. Bar do narednog puta.

(stavljaš parfem, obuvaš se..)

Šetate, a onda the miris urina?

Kako je u cugu popilo ono čajića što ste mu pripremili, pelena je opet puna. Doduše samo mokra, ali treba da se mijenja. Kud sad, u pola grada, ja da promijenim municiju za naredni boj? Trk u prvu prodavnicu kozmetike (čak nude jednu pelenu za samoposluživanje, predivan gest na koje sve mame otkidaju). Opet ista priča – čas posla! Novo stavljeno, a staro bačeno.

(kafa, pokušaj drugi..)

Kako će lijepo da spava, sad kad smo se išetali!

A jok. Treća sreća. Još jednom mama, pa na spavanje. Ovaj put je promjena pelena prošla najmanje stresno i prije svega brzo i efikasno, dovoljno da stignete na omiljenu seriju.

Poenta je: uvijek i zauvijek, sve se dešava brzo. Idealne su za mame koje nemaju vremena da se bakću oko pranja, peglanja, ubijanja bakterija, razmišljanja o sušenju. Imate način da uštedite na vremenu, na vama je da odaberete.

beba-u-pelenama

PROTIV:

Osip, ovaj put češći.

Možda vam na prvu zvuči čudno, ali kad se malo više poslužimo logikom zapravo nam ima smisla da je iritacija dječije kože mnogo učestalija kad koristite pelene za jednokratnu upotrebu.

Naime, dobija se utisak lažne suhoće kože. Kako je materijal ne-pro-pu-stlji-vi-ji (u slogovima, radi lakšeg izgovora), pomislimo da se tamo ispod ništa ne dešava, kad ono.. Guza je već crvena, svrbi i možda ćemo provaliti tek po migoljenju i mrštenju bebe.

Onda, spas u zadnji čas! Daj meleme svih mogućih vrsta da zacijele rane nastale isključivo našom nepažnjom.

Pelene uzrokuju neplodnost?

E da, jako bitan razlog. Apsorbujući gel se kasnije povezuje sa nemogućnosti muškaraca da danas-sutra imaju djecu. Koji paradoks, kao dijete izgubiš sposobnost da imaš dijete. Još nedokazano, ali itekako ima smisla!

Stalan trošak, nema Diznilenda

Konstantan odlazak u kupovinu, iziskuje kako vrijeme tako i novac. Sigurna sam da se dešavalo da zaboravite da ste ostali bez zaliha, pa trčite u obližnji market da se namirite. Nije jednostavno voditi računa o ovim stvarima, pogotovo kad nam je minimalac isuviše znana riječ.

Gaćice za odvikavanje – nova pomoć u prelaznom periodu

gacice-za-odvikavanje-od-pelena-1

Došli ste u fazu kad doslovno rečeno ne znate šta da radite i pomisao da vam je dijete još jednom ostalo mokro vam stvara glavobolju. Dovoljno veliko da nije u pelenama, a premaleno za obične gaćice.

Da smo rodile male genijalce, vjerovatno bi sami obavili što moraju, ovako ćemo se pozabaviti gaćicama namijenjenim isključivo za odvikavanje. Bar još neko vrijeme.
Nose se u prelaznom periodu, kad postoje šanse da se dogode male i malo veće nezgode.

Istini na volju, skoro uvijek je to nezoda velikih razmjera. Pogotovo u gostima.

Glavna fora leži u tome da se dijete osjeća kao da nosi obične gaćice, dok se tekućina zadržava na mjestu i ne prolazi dalje. Vanjski dio se sastoji od vodootpornog dijela, tako da vam je jasno kako mehanizam funkcioniše.

Ne zaboravite da su podobne za ljetnji period, a ne preporučuje se nošenje preko noći. Tu ipak nastupaju klasične pelene.

Kako presvući bebu?

Drage mame, s obzirom da smo uspjeli napraviti klasičnu podjelu pelena i vidjeti koje su to dobre, a koje loše strane korištenja neke od njih – vrijeme je za savjete.

Pauza 5 min. Flašica, presvlačenje, šta god treba.. Čekam.

Već? Ok, čitajte ovo sa ljubavlju jer tako je i napisano.

Koraci

Prvo, pripremite sve što vam je potrebno: čista pelena, vlažne maramice, krema za guzu i ono što ćete joj obući (ne želite ostaviti bebu samu dok tražite po ormaru štramplice koje ste zaboravili).

Prije nego polegnete bebu na leđa, pripremite plahticu ili neku podlogu koja ide na mjesto gdje je presvlačite. Krevet, sofa, presvlačilica..

Ukoliko nosi bodić na zakopčavanje ili neke štramplice najbolje je da bebu okrenete na bok, jer ćete je tako najlakše skinuti.

promjena-pelena-kod-beba

I momenat koji ste vidjeli bezbroj puta do sad. Otkopčajte čičak od pelene, prekrstite nožice, pa ih uhvatite jednom rukom, a drugom rukom izvucite pelenu između nogu (ako se pokakila, brzo počistite sav sadržaj da je ne biste umazali od silne treme).

Sad nastupaju vlažne maramice. Dok je beba još na peleni, počistite sve što je preostalo. Da bude cakum pakum! Kad ste sigurni da više ništa nije ostalo (dobro provjerite da ne bi došlo do iritacije), namažite guzu kremom radi zaštite.

Nakon tog izvucite pelenu ispod guze, umotajte bebu i zalijepite čičak. Nemojte previše stisnuti pelenu. Niti previsoko staviti. Em pupak treba da zacijeli, em treba da ostavite malo prostora među nožicama, pogotovo kod dječaka.

Gotovoooooo! S tim da je u teoriji sve mnogo lakše, priznajem.

Savjeti i trikovi

  •  Guzu uvijek brišite od naprijed prema nazad.
  •  Operite ruke prije presvlačenja, ipak se radi o osjetljivoj zoni (neću uopšte naglasiti da operete i poslije).
  •  Mala beba se presvlači i do 12x na dan.
  •  Idealno je da se pelena promijeni prije obroka, kako bi se izbjeglo bljuckanje.
  •  Animirajte dijete sa nekom igračkom ili mu pjevajte. Presvlačenje će teći lakše.
  • Izbjegavajte presvlačenje noću, osim ako nije neophodno – ne želite ga razbuditi.
  •  Ako crvenilo ne prestaje svakako posjeitite pedijatra, jer se možda radi o gljivicama.

kako-promijeniti-pelenu-2

Oslušnite potrebe svog djeteta

Što se tiče učestalosti previjanja, potrebno je da se održi najmanje svaka tri sata. Ne plašite se ako vam se način za koji ste se odlučili, pokazao kao previše zahtjevan. Ne budite isključivi i nemojte ga odbaciti u potpunosti.

Zašto? Jer treba vremena, a i prakse. Hej, pa niko se nije rodio da sve zna. Dijete se jako brzo mijenja, a samim tim i njegove potrebe. Testirajte šta mu najviše odgovara i u čemu se najljepše osjeća. Najlakše je promijeniti metod, zar ne?

Nisu pelene krive za sve

Najčešće u startu okrivljujemo proizvođače, ako kojim slučajem vidimo osip na bebinoj guzi. Razmislite malo: ono je tek rođeno, tek je došlo na svijet i treba vremena da se adaptira na sve što nas okružuje. Sasvim je normalno i prirodno, ako na prvu ne odreaguje najbolje. Možda je samo lažna uzbuna u pitanju. Prolazni osip i crvenilo, neiskustvo u dodiru sa svim spoljašnjim. Proći će.

Presvlačenje pelena može biti zabavno

Ma ne može, mora! Lično tvrdim da mi je to jedan od omiljenih momenata. Pa ko još može odoliti malim sarmicama od nogu, najmekanijoj koži ikad i slatkim kikotanjem (tako vole kad su golišavi).

Pjevajte im, tepajte, zasmijavajte, raznježite se i recite im koliko ste srećne što ih imate.

Naučite muževe kako da presvuku dijete

Mama osim što je mama, treba da bude i žena. Nemojte svu brigu preuzeti na sebe, jer nema apsolutno ništa loše u tome da imate momenat za sebe. Neću vam dati onaj kliše savjet da odete u šoping ili nalakirate nokte.

Vi sjedite. Lezite. Odmorite. Posmatrajte dvije najvoljenije osobe dok se još uvijek upoznaju. Gledanje u plafon, ma i to ste zaslužili. Kladim se da će biti još mnogo pelena za vas, bar još neko vrijeme.

tata mijenja pelenu

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *