Njega novorođenčeta: Kako pravilno brinuti o tek rođenoj bebi?

kupanje novorodjenceta

Novorođenče u život roditelja donosi mnogo radosti, mnogo uzbuđenja, ali isto tako i dosta  briga, umora i nedoumica. Osnovno znanje i informacije mladi roditelji najčešće prikupljaju putem interneta, čitajući knjige i savjetovanjem sa ljekarom ili drugim majkama. Ipak, najbitniji dio je praksa.

Iako novorođenačko doba traje samo mjesec dana, u tom periodu pravilna njega novorođenčeta je najvažnija jer je beba najosjetljivija na djelovanje okoline. Nedovoljna briga o djetetu i zanemarivanje osnovne higijene kod beba može dovesti ne samo da raznih vrsta dermatitisa, nego i bolesti unutrašnjih organa. Upravo zbog toga majke su vrlo često zabrinute da li je njega novorođenčeta koju pružaju dovoljno dobra i da li će se znati brinuti o djetetu, a posebno u slučaju da se radi o prvoj bebi.

Njega novorođenčeta podrazumijeva pranje, zamjenu pelena, njegu pelenske regije, njegu pupka, kupanje i oblačenje djeteta.  Imajte na umu da je koža novorođenčadi tanja i osjetljivija nego koža odraslih, tako da nije poželjno pretjerivati sa upotrebom sredstava za pranje i mazanje.

njega novorodjencadi

U prvim danima veoma je važno biti nježan, ali imajte na umu i da ćete vrlo brzo prirodno znati prepoznati potrebe vaše bebe osluškujući njen plač i posmatrajući njeno ponašanje.

U nastavku ćemo vam riješiti neke od najčešćih nedoumica i posavjetovati vas kako da se pravilno brinete o svojoj tek rođenoj bebi.

Prvi dani kod kuće

Za početak vodite brigu da vi i svi koji dolaze u kontakt sa bebom operu ruke prije nego što joj priđu. Bebe tek izgrađuju svoj imuni sistem, i iako ih ne treba držati u sterilnom okruženju, treba ipak voditi brigu o čistoći. Idealno bi bilo da prvih dana u posjetu primate samo one koji će vam pomoći oko svakodnevnih poslova i bebe. Takođe, bez ustručavanja zamolite posjetitelje sa simptomima prehlade ili gripa da vas ne posjećuju ili da ne diraju dijete.

Kada uzimate bebu u naručje i kada je nosite, obavezno joj pridržavajte glavu i vrat. Bebina glava je teška u odnosu na ostatak tijela i vratni mišići nisu dovoljno razvijeni da bi je mogli držati. Ne tresite bebu i ne pravite nagle pokrete.

U prvim sedmicama života, beba će možda imati hladne ruke i stopala, što ne znači da joj je hladno. To ćete najbolje provjeriti na dijelu vrata između ramena. Bebu oblačite u laganu odjeću, eventualno u jedan sloj više nego što vi imate na sebi.

Idealna sobna temperatura za bebe

Kada novorođenče dođe kući, temperatura prostorije u kojoj će boraviti treba da bude između 20 i 22 °C, osim za vrijeme kupanja kada ta temperatura treba biti viša za 4-6 °C.

Soba za bebe treba biti svijetla, bez vlage i buke, bez cvijeća i duvanskog dima. Takođe, potrebno je prirodno provjetravati. Svakodnevnu higijenu prostorije održavajte brisanjem vlažnom krpom, bez upotrebe deterdženata i drugih hemikalija.  Izbjegavajte nagle promjene u temperaturi vazduha. Krevetac bebe treba da bude postavljen blizu dnevnog svjetla, a udaljen od direktnog toplotnog izvora. Vodite računa o vlažnosti vazduha, pogotovo ukoliko imate centralno grijanje.

soba za bebe

U sobi bebe idealno je da se čuje tiha i prijatna muzika, a u toku noći dobro je obezbijediti diskretno svjetlo. Bebu ne treba oblačiti u mnogo slojeva odjeće, prekrivati sa više prekrivača i preko glave.

Potrepštine za njegu bebe

Njega novorođenčeta prvih dana ne zahtijeva mnogo preparata. Dovoljni su tupferi od vate, koji prilikom svakog čišćenja trebaju biti novi, čista gaza i svježe prokuvana gaza. U ovom periodu izbjegavajte vodu iz slavine i puder za bebe jer mogu da isuše osjetljivu bebinu kožu.

Takođe, jedna od prvih nedoumica sa kojom se novopečeni roditelji susreću je koje pelene kupiti za novorođenče. Ponuda proizvoda na tržištu je velika, tako da je teško pronaći idealan omjer cijene i kvaliteta. S obzirom da roditelji imaju različite preferencije, osnovno pravilo je da probate sami i uvjerite se šta je najbolje rješenje za vas. Takođe, nemojte se iznenaditi ako univerzalne veličine predviđene za određeni uzrast ne odgovaraju vašem djetetu.

Što se tiče krema za bebe, njega bebine kože ne podrazumijeva mazanje cijelog tijela, osim ako to ljekar iz nekog razloga ne propiše. Koža novorođenčeta je pet puta osjetljivija od kože odrasle osobe, a lojne žlijezde još uvijek nisu spremne za rad. Prekomjerno pranje i agresivni proizvodi za higijenu mogu oslabiti nedovoljno razvijenu zaštitnu barijeru kože. Pregibe na tijelu djeteta možete mazati bademovim kremama ili uljem, dok se maslinovo nikako ne preporučuje.

Ne pretjerujte s kremom, važno je nanijeti tanki sloj kako bi se koža zaštitila, ali ipak mogla i da diše. Ispitani i dermatološki testirani higijenski proizvodi mogu pomoći razvoju obrambenog mehanizma kože ili sprečavanju upale i infekcije kože. Ne upotrebljavati previše različitih higijenskih proizvoda i tako iritirati osjetljivu bebinu kožu, nego se radije informišite  o proizvodima koji su napravljeni od prirodnih sastojaka i koji ne izazivaju iritacije.

Ljeti, kada je toplo i bebe se znoje, poslije kupanja kožu možete posuti bebi puderom.

Kupanje novorođenčeta

Dok pupak ne otpadne i rana ne zaraste, preporučuje se “suvo pranje”, odnosno brisanje djeteta vlažnom pelenom. Svaki dio tijela koji prebrišete vlažnom gazom odmah osušite suvom gazom ili mekim peškirom.

Kada zaraste pupčana ranica, vrijeme je za prvo pravo kupanje novorođenčeta. Bebe do mjesec dana se kupaju preko ruke, i to dio po dio, počevši od glavice. Iako se roditelji uglavnom pribojavaju prvog kupanja, kada se malo uhodaju ti rituali postaju nježni trenuci koji su pravi izvor radosti.

kupanje novorodjencadii kako kupati bebu

Bebe ovog uzrasta je najbolje kupati samo čistom vodom. Ukoliko vaša beba ima mnogo kosice, koristite blage šampone. Imajte na umu da je koža bebe osjetljiva i da šamponi za bebe ne smiju sadržavati sintetičke mirise, boje, niti konzervanse. Sapun bi trebao biti neutralan, ili blago kiseo (pH oko 5,5). Izbjegavajte pjenušave kupke, jer neka istraživanja upućuju na njih kao čest uzrok vaginitisa i upala mokraćnog sistema kod dojenčadi.

Obavezno posvetite pažnju higijeni pazuha i svih pregiba na ručicama, te između prstića šake. Jednako je važno isto učiniti i sa područjem ispod koljena i između nožnih prstića.

Osim redovnog kupanja, djetetu se u toku dana prema potrebu operu pojedini dijelovi tijela, kao što su lice i pelenska regija. Posebnu pažnju posvetite i čišćenju vrata. Podignite bebi glavicu i dobro prebrišite sve pregibe gdje se slojevi kože dodiruju i mogu nastati razne infekcije.

Nosić bebe je potrebno često čistiti. Nosni kanali bebe su jako uski i često možete imati utisak da beba otežano diše. Imajte na umu da novorođene bebe dišu na nos, pa u slučaju da je začepljen dijete će odbijati sisanje. Kako bi se uklonila sluz, dovoljno je da nosić očistite komadićem vate natopljenim fiziološkim rastvorom.

Jedanput dnevno biste se trebali posvetiti i njezi djetetovih očiju. Možete koristiti tufere natopljene mlakom vodom ili fiziološkim rastvorom, a oko čistite počevši od vanjskog ugla prema unutrašnjem. Za čišćenje ušiju koristite komadić vate. Dijete bi trebalo ležati na leđima sa glavom nagnutom u jednu stranu. Čisti se samo vanjski dio uha.

Noktiće se ne preporučuje sjeći prvih mjesec dana, jer su još dobrim dijelom srasli s jagodicama tako da treba sačekati dok ne prerastu preko ivica jagodica prstića.

nokti bebe

Rijetko koja beba ne voli kupanje, ali u tom slučaju, trudite se da bebu okupate u što kraćem roku i mirno, sa puno nježnosti. Takođe, ne zaboravite da uvijek prije kupanja  pripremite čistu odjeću i sve što vam treba.

Koliko često kupati bebu?

Novija istraživanja kažu da bebe nije potrebno kupati svaki dan, nego da je dovoljno to raditi tri ili četiri puta sedmično. U zimskim mjesecima preporučuje se rjeđe kupanje jer je koža tada sklonija isušivanju. Temperatura vode treba biti poput tjelesne temperature bebe, 36-37 °C, a temperatura vazduha oko 25°C. Kupanje ne treba trajati duže od pet minuta.

U slučaju da dijete počne da plače već pri prvom dodiru s vodom, ne paničite nego ga nježno masirajte kako bi se priviklo.

Njega pupka novorođenčeta

Njega pupka kod novorođenčeta je nešto sa čime se roditelji susreću po prvi put i vrlo često zbog straha ili nedovoljno znanja ovu stavku izbjegavaju ili zanemaruju. Prve dvije nedjelje nakon porođaja njezi pupka treba posvetiti posebnu pažnju, sve dok pupčani batrljak ne otpadne i dok ranica u potpunosti ne zaraste.

Na pupčani patrljak se stavi suva gaza kako bi na pripoj pupka sa kožom dolazila i dovoljna količina vazduha neophodna za brzo zarastanje. Pupčani patrljak kod beba otpadne između sedmog i desetog dana, a zaostaje pupčana ranica koji u sljedećih nekoliko dana zaraste.

njega pupka novorodjenceta

Čišćenje pupka kod novorođenčeta se najčešće obavlja rastvorom povidon-joda, i to poslije kupanja.  Njega se provodi dva puta dnevno, a najbolje je ujutru i uveče. U normalnim slučajevima, pupčana ranica brzo zaraste, za svega tri do četiri dana.

Imajte na umu da čišćenje pupka bebu ne boli jer se radi o odumrlom tkivu u kom nema nervnih završetaka. U slučaju da uočite bilo kakvu promjenu (npr. crvenilo ili vlaženje kože pupka i okoline), potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

Ojed guze

Bebe u dobi između osmog i desetog mjeseca često dobiju pelenski osip, koji predstavlja oblik dermatitisa, upale kože. Guza, genitalije i prepone postanu veoma crveni. Češće se javlja kod dojenčadi sa gljivičnom infekcijom usne šupljine koju karakterišu bijele naslage na jeziku ili kod beba koje uzimaju antibiotik.

Neki od razloga zbog kojih nastaje ojed guze, a na koje direktno utiče roditelj su i premalene pelene, prerijetko mijenjanje pelena, uvođenje novih sredstava za pranje odjeće i slično.

Veliku pažnju treba posvetiti higijeni intimne zone. Jednokratne pelene sprečavaju disanje kože genitalne zone, čime se stvara topao i vlažan prostor pogodan za izazivanje crvenila i peckanja koji se kod osjetljivije djece mogu pretvoriti u ekceme. Kako biste to izbjegli, pelenu mijenjajte svakih nekoliko sati i nastojte da koža ne bude dugo u dodiru sa urinom i stolicom.

Guzu isperite samo vodom, a nakon toga nanesite kremu sa umirujućim djelovanjem, koja može biti na bazi cinka ili nevena. Osim krema, za ojed se mogu i masti sa D-pantenolom koji obnavlja površinski sloj kože. Pažljivo operite i genitalije. Kod muške djece gazom ili čistom pamučnom pelenom odstranite sekret unutar kapice spolovila, nježno povlačeći kožu prema dolje. Kod djevojčica genitalne organe treba čistiti od naprijed prema nazad.

ojed guze pelenski osip

Ukoliko se ipak odlučite na neki sapun za bebe, vodite računa da je blag, prirodan, klinički testiran i sa pH od 5,5. Vlažne maramice se ne preporučuju za vrijeme novorođenačkog perioda, a kasnije samo kao alternativa izvan kuće, i to po mogućnosti one koje ne sadrže alkohol niti jake mirise.

Da biste spriječili ojed guze, važno je kao prvo, češće presvlačenje i higijena pelenskog dijela, a u slučaju da ipak dođe do ojeda, kod težih slučajeva dobro je potražiti savjet ljekara.

Važnost higijene za pravilan razvoj

Beba preko kože osjeća pažnju svoje majke i prihvata njenu ljubav. Pored toga, kože je i zaštitni organ preko kog se komunicira sa vanjskim svijetom – beba preko kože osjeća toplotu, hladnoću, bol, užitak, a svoje ponašanje mijenja u skladu s time. Vrijeme posvećeno higijeni i njezi su trenuci intenzivne razmjene osjetilnih nadražaja koji bebi pomažu da se pravilno razvija.

Upravo zato, kako biste svojoj bebi prižili najbolju njegu, ne ustručavajte se da sve što vas zanima pitate u bolnici nakon poroda jer će vam najbolje informacije dati babice i ljekari. Ukoliko smatrate da je potrebno, možete tražiti i da vam pokažu kako pravilno previti ili okupati dijete. Idealno bi bilo, po povratku iz bolnice, pri ruci imati iskusnu rodilju koja vam može pomoći u slučaju da se pojavi neki problem.

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *