Savjeti za njegu noktiju u trudnoći

njega noktiju u trudnoci

Hormonalne promjene u trudnoći dovode, između ostalog, i do promjena noktiju.

Ove promjene su normalne i one se odnose na brži rast noktiju, kod nekih žena nokti postaju tvrđi, a kod nekih mekaniji i krtiji, a pojavljuju se i suve zanoktice.

Ali velikih razloga za brigu nema, ako se trudnica pravilno hrani poslije porođaja stanje noktiju brzo će biti kao prije trudnoće.

Veći problem koji se često javi u drugoj polovini trudnoće je urastanje noktiju zbog oticanja prstiju i stopala. Da bi se ovo spriječilo jako je bitno nositi adekvatnu obuću i redovno sjeći nokte na pravilan način.

Kako biste sebi olakšali ovaj postupak stopala prvo potopite u mlaku vodu u koju možete dodati so za kupanje ili neku drugu kupku.

Kad vam postane teško da sami sređujete nokte na nogama možete otići u kozmetički salon, ali samo u onaj za koji ste sigurni da koristit sterilisan pribor za pedikir.

Za nokte na rukama bitna je pravovremena njega a najbolja je njega uljima. Bademovo, ricinusovo, maslinovo ulje…ili neko drugo kojem imate pristup mažite na ploču nokta, zanoktice i kožu oko noktiju.

Ako imate problem sa mekanim i krtim noktima preduzmite i dodatne mjere opreza poput izbjegavanja agresivnih deterdženata (najbolje je nositi rukavice prilikom pranja suđa), turpijanja u jednom pravcu i pravilnog skraćivanja noktiju.

Što se tiče korištenja laka za nokte, stručnjaci savjetuju da se u prvom trimestru izbjegava korištenje laka, a u drugom i trećem trimestru samo umjereno i to onog s provjerenim hemijskim sastojcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *