Šta jesti u prvom trimestru trudnoće

prehrana u prvom trimestru

Jedna od najvećih promjena koje trudnoća donosi u život svake žene jeste prehrana.

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora za zdravlje vas i vaše bebe i njen razvoj. Za mnoge trudnice ovo znači veliku promjenu u svakodnevnoj ishrani, izbjegavanje određenih namirnica i uvođenje onih zdravih koje se preporučuju.

Kako bi vam ova tranzicija bila što lakša u nastavku pročitajte koje su sve namirnice, pored opštepoznatih jaja, piletine i jogurta, poželjne u prvom trimestru i kako ih uključiti u ishranu.

No, ako pravite veliku promjenu u ishrani prije svega se konsultujte sa ljekarom.

Špinat

Sadržaj:

Špinat je bogat folnom kiselinom koja je neophodna za pravilan razvoj ploda. Špinat je pristupačna namirnica tako da uvijek možete držati čiste listove u zamrzivaču spremne za ubacivanje u kajganu, smuti, salatu i druga jela.

Leća

Ova dosta podcijenjena mahunarka sadrži proteine koji su jako važni tokom svakog trimestra jer pomažu u pravilnoj izgradnji bebinog tkiva i mišića.

Leća je odlična jer je možete kombinovati s mnoštvom drugih namirnica, a najjednostavniji način za pripremu i konzumaciju je supa od leće.

Citrusi

Citrusi takođe sadrže folnu kiselinu. Ako ih ne možete jesti onako prosto oljuštene, pravite sokove, kombinujte ih sa maslinovima uljem za dresing ili ih ubacite u salatu.

Orašasti plodovi

Trudnica u prvom trimestru treba dodatnih 60 gr proteina na dan. Još jedan način da osigurate taj unos jeste da jedete orašaste plodove. Jedite ih same, isjeckajte i dodajte u jogurt, mlijeko, smuti, sladoled…

Zrnasti sir

Ovaj sir pored proteina sadrži i kalcijum što ga čini hranom koja pomaže zdrav razvoj kostiju i mišića.

Osim standardne upotrebe, njime možete puniti i palačinke i koristiti ga za lazanje.

Brokula

Ova vrsta povrća je bogata željezom što je u prvom trimestru važno jer pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca vaše bebe.

Pasulj

Još jedan dobar izvor proteina. Kada vam dosadi tradicionalna priprema, pokušajte ga ubaciti u tortilje (umjesto mesa), salate a možete praviti i pljeskavice od pasulja.

Šparoge

Zavisno od podneblja u kojem žive, većini ljudi šparoge su nedostupne veći dio godine. Međutim, ako imate priliku konzumirajte ih jer su bogate vitaminom D, od čijeg nedostatka pati dosta žena.

Pošto su skuplja namirnica dobro se informišite kako se spremaju, ali znajte da to ne moraju biti vrhunska jela. Možete ih ubacivati u kajganu i salatu.

Losos

Ovo je još jedna luksuznija namirica ali je jedna od sigurnijih riba koje možete jesti u trudnoći. Osim toga, bogat je vitamin D i kalcijumom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *